תכנית ראשונה בתהליך האסטרטגי שמובילה המועצה בחודשים האחרונים יוצאת לדרך ומציבה כיוון לתכניות הבאות כחודש לאחר אישור מליאת המועצה, המסך עולה ותוכנית "פתרו"ן" מוצגת לציבור התכנית מגדירה בכל תחום אילו פרויקטים יבוצעו בכל היישובים וברמה האזורית בחודש האחרון גוייסו עוד כ-40 מיליון ש"ח לביצוע התוכנית יש פתרו"ן לתשתיות
ת כנית פיתוח תשתיות רמת הגולן, (פתרו"ן) יצאה לאור, ביום חמישי השבוע, והרימה את המסך מעל תהליך העומק שהובילה המועצה האזורית גולן, יחד עם כלל הנהגות הגולן. הציבור מקבל לידיו תכנית מקצועית וסדורה, הכוללת את כל הפרויקטים לתכנון ולביצוע בחומש הקרוב, לצד חשיפה של הקריטריונים והשיקולים לאורם נקבעו תכנית העבודה.
אומרים – ועושים
כתיבת התכנית והבאתה לידי ביצוע היו אחד הדגלים במסע הבחירות של ראש המועצה, אורי קלנר. לאחר שבעה חודשים, התכנית כבר נמצאת עמוק בתוך שלב הביצוע.
קלנר: "אנחנו מציגים לתושבי הגולן בשורה משמעותית. כאשר אני מגיע למשרדי ממשלה ולגופים נוספים עם תכנית מקצועית וסדורה, קל הרבה יותר לגייס תמיכה. כדי להמחיש, מאז אישור התכנית במליאה, הצלחנו לגייס מעל 40 מיליון ש"ח נוספים וכבר עכשיו התושבים רואים בעיניים את הטרקטורים בשטח ואת הפרויקטים: שיקום תשתיות ומרכיבי ביטחון, הרחבת גנים ופעוטונים, פיתוח שצ"פים. בקרוב, גם בניית מבני ציבור ומגרשי ספורט. כל זה רק ילך ויגבר".
אסטרטגי, אזורי, יישובי
התכנית מתווה חזון ומטרות לתחום פיתוח התשתיות בגולן. בשלב הראשון, בוצעה עבודת עומק שכללה את אגפי המועצה השונים, נציגי הציבור, חברי מליאה ומנהלי קהילות, שמיפו את המצב הקיים, הגדירו את המצב הרצוי ויצרו קריטריונים לתיעדוף בכל תחום.
שלושת צוותי העבודה עבדו במקביל על שלושה תחומים:
תשתיות אסטרטגיות – קידום ראייה ארוכת טווח על הצרכים של הגולן בתשתיות האסטרטגיות שהמדינה מבצעת, דוגמת כבישים, חשמל, תקשורת ועוד.
תשתיות אזוריות – פיתוח תשתיות קהילתיות, חינוכיות, וכלכליות במרכזים האזוריים ביישובים הקהילתיים: בני יהודה לאשכול דרום הגולן, חיספין באשכול המרכז, חד נס במעלות הגולן וקלע אלון – רמת הנשיא טראמפ בצפון.
תכנית העבודה הראשונית לפיתוח כל מרכז כבר נמצאת על שולחן הדיונים של הממשלה, במסגרת עבודת המטה לעדכון החלטת הממשלה 864 לפיתוח הגולן.
תכנית פיתוח לכל יישוב בוצע מיפוי מעמיק של הצרכים בכל יישוב, שכלל בניית תיק נתונים לכל יישוב וכן מפגש עם כל הנהגה. לכל יישוב ניתנה הזדמנות להגדיר את הנושאים הקריטיים ביותר עבורו.
לאחר שהוגדרו תקנים וקריטריונים לכל תחום ביישובים, כגון: סדר תיקון כבישים פנימיים, הקמת פינות גזם ובינוי מבני ציבור, נקבעו סדרי עדיפויות לביצוע באופן מקצועי ושקוף. כך נבנתה תכנית שמגדירה את הפרויקטים שיבוצעו בחומש הקרוב.
המסך עולה מעל התהליכים
במשך שנים, היו דיונים סביב אופן קבלת החלטות בנושא תשתיות, הקריטריונים של תכנית פתרו"ן מפורסמים לכול, שקופים וברורים, וגם אם לא תמיד כולם מרוצים – לכולם ברור שההליך אובייקטיבי והוגן.
על מנת לשמר את השקיפות שבבסיס התהליך, הוקמה ועדה ציבורית, הכוללת נציגות של מליאת המועצה, פורום מנהלי הקהילות ופורום מרכזי המשקים. כל שינוי בדירוגים או בסדר היציאה לביצוע, אם לאור קבלת ערעור של יישוב ואם בגלל הזדמנות שצצה שמחייבת קידום יישוב אחר – יידון בוועדה והחלטותיה יפורסמו בשקיפות מלאה.
הנהגות היישובים הן שותפות מלאות ופעילות בתכנית ואנו שמחים על ההירתמות שתביא לשיפור המצב בכל יישוב. כחלק מהרצון המתמיד לשפר ולשכלל את התכנית, החלו בשבוע שעבר סיורים בכלל היישובים, בהם היישוב מקבל הזדמנות להציג פערים נוספים שלא קיבלו מענה וכן להציג ערעור על דירוגו בתחומים שונים.
עמוק בתוך הביצוע
תוך כדי כתיבת התכנית, כבר החלו לצוץ הזדמנויות, מ"קולות קוראים" ממשלתיים וכן מתרומות, מענקים ותקציבים, שגויסו בצל המלחמה. מי שמוביל את שלב הביצוע בתכנית הוא מנכ"ל המועצה, עמית כהן, שכבר החל להוביל פגישות עבודה להוצאה לפועל של התכנית.
כהן: "בניית התכנית יצרה שני דברים חשובים – האחד הוא מסד הנתונים הרחב והמפורט שיש לנו והשני הוא השקיפות מול יישובי הגולן ביחס לקריטריונים ולסדר העדיפות שנוצר. כעת, בשלב ההוצאה לפועל של התכנית, אנחנו מתקדמים בעבודת מטה סדורה בשיתוף כלל הגורמים, על מנת למצות ולנצל בצורה יעילה וטובה את המשאבים העומדים לרשותנו ובהתאם לגיוס תקציבים ייעודיים לטובת מימוש התכנית".
דינאמיות וניצול הזדמנויות
האם התכנית סגורה חד-משמעית ולא ניתן לשנות בה כלום?
סגן ראש המועצה, יעקב שה לבן, אשר הוביל את התכנית מסביר: "אחד מהעקרונות הכי חשובים של התכנית הוא שהתכנית היא בסיס לשינויים. בסיס מצוין, שבהכרח ישתנה. לדוגמה, תוך כדי שביצענו את הדירוגים, יצא 'קול קורא' ברמה הארצית בתחום מועדוני נוער. לאחר שלמדנו אותו לעומק, הבנו שהיישוב בעל הסיכויים הגבוהים ביותר לזכות בו, מדורג במקום השביעי בלבד בתכנית. כמובן שלא נרצה להפסיד הזדמנות לזכות בתקציב גבוה כל כך, ולכן הודענו בצורה שקופה לששת היישובים שלפניו, ובמליאת המועצה, שאנחנו 'מקפיצים' את היישוב, לאור ההזדמנות".
מעתה, תהליכים כאלו יקרו דרך הוועדה הציבורית, שתתכנס אחת לרבעון, לבקשות שוטפות ואחת לשנה, לסבב מעמיק על סטטוס התכנית בכל יישוב.
התכנית תתעדכן באופן דיגיטלי בכל חצי שנה ואחת לשנה, תוצג לציבור.
התכנית מחולקת בסוף השבוע הנוכחי (14-16.11) בתאי הדואר של כלל התושבים, כאשר בכל יישוב מחולקת גרסה מתומצתת ומותאמת ליישוב. הנהגות היישובים קיבלו חוברת מלאה 110 עמודים אותה ניתן לקרוא גם בדיגיטל בסריקת קוד QR, בשער עיתון זה.
ימי המלחמה מציבים אתגר עצום, אך למרות זאת, ואולי דווקא בגלל זה, התעקשו בהנהלת המועצה להמשיך בכתיבת התכנית והבאתה לידי ביצוע.
"התכנית נחתמה ממש לקראת סוף חודש תשרי ותחילת אוקטובר, בימים בהם ציינו שנה למלחמה הנוכחית, 51 שנה למלחמת יום כיפור ו-1957 שנה לקרב בגמלא. קל להיסחף לפן הטכני שבתכנית, אבל אנו מאמינים שעצם העיסוק בבנייה ובפיתוח, גם תוך כדי המלחמה הנוראה, הוא אמירה ערכית חשובה. יש לנו מחויבות לאלו שהיו כאן לפנינו, ולאלו ששילמו בגופם ונפשם כדי שנחיה פה – להמשיך ולצמוח".
בשם הנהגת המועצה, מבקשים להודות למנהלי הצוותים, לעובדי המועצה, למנהלי הקהילות, לציבור שלקח חלק בגיבושה ולהנהגות היישובים, על שותפות מלאה לדרך ולסיגל גלבוע, על הובלת התהליך.
ביום חמישי, הועלתה התכנית לרשתות החברתיות של המועצה, לאתר וכן שודרה תכנית מיוחדת ברדיו "ארץ הגולן", בהשתתפות ראש המועצה וסגנו. להאזנה לתכנית – סירקו את קוד ה-QR:
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הממשלה מאבדת את הצפון- מאבק על תכנית הצפון
ראשי הרשויות ותושבי הגליל והגולן עולים לכנסת למאבק על תכנית הצפון. יו"ר אשכול רשויות גליל…
-
הגולן משנה את פניו תכנית הקליטה לנחלות חקלאיות בגולן
תכנית הקליטה לנחלות חקלאיות בגולן בעיצומה. כמחצית מהנחלות כבר שווקו והמועצה האזורית גולן באמצעות קק"ל…
-
מי יציל את הצימר שלי (ואיך?)
בעלי צימרים רבים מדווחים על ירידה משמעותית בהכנסות בשנים האחרונות. איך אפשר לשפר את הביצועים…