השנה, תרגיל פיקוד העורף בקצרין נמשך יומיים ותיאר תרחיש לחימה ארוך של מעל 10 ימים הכוללים הסלמה, חזיתות שונות, ירי טילים ובעיות לוגיסטיות מגוונות
בשבוע שעבר, הגיע לסיומו תרגיל היערכות חירום של המועצה המקומית קצרין. ראש המועצה, המנכ"לית, ראשי המחלקות והעובדים תרגלו עשרה ימי לחימה מתמשכים, הכוללים הסלמה במצב הביטחוני, ירי טילים מתמשך, נפילות במרחב היישובי, מצוקה רגשית ובקשה לעזרה של התושבים.
במועצה המקומית קצרין, מתורגלים בתרגילי חירום שנתיים של פיקוד העורף, אך התרגיל השנה היה אחר. ראשית, הוא התפרס על יומיים מלאים ותיאר תרחיש לחימה ארוך של מעל 10 ימים הכוללים הסלמה, חזיתות שונות, ירי טילים ובעיות לוגיסטיות מגוונות. אך לא רק אופי התרגיל היה שונה. הפעם, תורגלו ביומיים נפרדים. ביום אחד, תורגל אופן התפקוד הפנימי של כל מכלול ותחומי אחריות וביום השני, תורגלה עבודת המכלולים אחד מול השני ומול השולחן המרכזי ויכולת העברת המידע בין מנהלי המכלולים.
לכל מכלול, הוצמד חונך המתמחה בתחום, שליווה והסביר בדיוק מהם תחומי האחריות, כיצד יודעים בזמן חירום להבדיל בין העיקר לתפל, כיצד מחליטים החלטות ברורות ואיך מתעדפים מקרים. ככל שהתרגיל התקדם, האירועים השתנו, אופי התרגיל השתנה וכחלק ממנו, המכלולים עברו מניהול תוך–מכלולי להתנהלות מול המכלולים האחרים, קבלת החלטות משותפת והעברת מסרים אחידים. תורגלה דרך העברת המידע לתושבים וכמובן, לכל שאר המכלולים.
התרגיל נגע בנקודות החשובות שעולות במצבי חירום: התנהלות מול התושב, הזרמת מידע מהימן ומדויק, הרגעת התושבים, שקיפות, ביטחון קהילתי וכמובן, אמון בין המועצה לבין התושבים.
זה המקום להזכיר לכולם את הוראות ההתגוננות של פקע"ר וכמובן: "מתַרגלים בשגרה – מוכנים בחירום". לידיעתכם, משך ההתראה במרחב קצרין הוא 30 שניות.
בהתרעה על ירי רקטות
כיצד נפעל בעת שמיעת אזעקה או קבלת התראה? בתוך מבנה, או בחוץ, בנסיעה ברכב הפרטי, או בתחבורה הציבורית – כך נדע כיצד עלינו לפעול בזמן קבלת התרעה, בכל מקום בו אנו נמצאים:
בעת קבלת התרעה על ירי רקטות, יש להיכנס למרחב המוגן, בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותנו ולמיקום שבו אנו שוהים, לפי להנחיות הבאות:
במבנה – היכנסו למרחב מוגן בהתאם ליכולת להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותכם ולמיגון הקיים בסביבתכם, לפי סדר העדיפויות הבא:
• ממ"ד (מרחב מוגן דירתי), ממ"ק (מרחב מוגן קומתי), ממ"מ (מרחב מוגן מוסדי), או מקלט – סגרו את הדלת על ידי סיבוב הידית בזווית של 90 מעלות וודאו שחלון הפלדה החיצוני וחלון הזכוכית הפנימי סגורים.
• חדר מדרגות פנימי – ללא חלונות, פתחים וקירות חיצוניים. שבו על מדרגות ולא בחלל הקומה. בבניין מעל שלוש קומות – יש לשהות בגרם מדרגות שיש מעליו שתי קומות לפחות. בבניין מתחת לשלוש קומות – יש לשהות בקומה האמצעית.
• חדר פנימי – עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים. שבו בפינה פנימית, מתחת לקו החלונות ולא מול הדלת. מטבח, מקלחת או שירותים אינם יכולים לשמש כחדר פנימי.
בחוץ:
• בשטח בנוי – היכנסו למקלט או לחדר מדרגות במבנה קרוב. אין לשהות ברחבת הכניסה.
• בשטח פתוח – שכבו על הקרקע והגנו על הראש באמצעות הידיים. בעת פגיעת רקטה בקרקע, הדף הפיצוץ מסכן את העומדים או היושבים בפגיעה של רסיסים.
ברכב
•עצרו בצד הדרך, צאו מהרכב והיכנסו למקלט או לחדר מדרגות במבנה קרוב.
• אם לא ניתן להגיע למבנה בפרק הזמן העומד לרשותכם, צאו והתרחקו מהרכב מעבר לשולי הדרך, או לגדר ההפרדה, שכבו על הקרקע והגנו על הראש באמצעות הידיים.
• רק אם לא ניתן לצאת מהרכב, יש לעצור בצד הדרך, להתכופף מתחת לקו החלונות, להגן על הראש באמצעות הידיים ולהמתין 10 דקות.
בתחבורה ציבורית:
• באוטובוס בין–עירוני ובהסעות תלמידים – על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
באוטובוס עירוני – על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות כדי שהנוסעים יוכלו לרדת מהאוטובוס ולהיכנס למבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בזמן העומד לרשותנו, יש להתכופף מתחת לקו החלונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• בנסיעה ברכבת – על הנהג להאט את המהירות ל-30 קמ"ש למשך 10 דקות ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות בקרונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
דגשים נוספים:
• יש להישאר במרחב המוגן 10 דקות לפחות, כדי להתגונן ממטח רקטות, רסיסים ומשברי יירוטים. שימו לב: אין שינוי בהנחיות לציבור בעקבות פעילות מערכות ההגנה האווירית של צה"ל. המערכות אינן נותנות מענה הגנתי מלא לירי ולכן יש להקפיד להמתין 10 דקות לפחות במרחב המוגן.
• אם אתם שוהים במבנה בבנייה קלה, ללא גישה למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותכם – יש לצאת מהמבנה, לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• אין להתקהל באזור נפילת טיל, או באזור יירוט. ההתקהלות במקום מסוכנת בשל חשש מפגיעת רסיסים ומחשש לירי של מטח נוסף.
• אם זיהיתם חפצים חשודים: התרחקו מהמקום, הרחיקו אנשים אחרים ודווחו בהקדם למשטרת ישראל, במוקד 100.
כיצד נבחר מרחב מוגן?
ממ"ד, או ממ"ק, מקלט, חדר מדרגות או חדר פנימי – את המרחב המוגן יש לבחור בהתאם לזמן ההתגוננות, המיגון הקיים ויכולת ההגעה אליו בזמן. אתם לא בטוחים מה המרחב המוגן שלכם? התקשרו למוקד 04-6962536 ואנחנו נגיע להסביר.
בעת קבלת התרעה, יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותנו ולהמתין בו 10 דקות. פעולה זו יכולה למנוע פציעות קשות כתוצאה מנפילת רקטה או טיל ואף יכולה להציל את חיינו.
חשוב מאוד לבחור את המרחב "הכי מוגן שיש", בהתאם ליכולת להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו, מרגע קבלת ההתרעה ובהתאם למיגון הקיים.
סדר העדיפות לבחירת המרחב המוגן:
1. ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) – הם הבחירה המועדפת.
2. מקלט: מקלט בבניין משותף – בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו, או ללא תלות בזה, אם ניתן להגיע אליו דרך חדר מדרגות פנימי.
מקלט ציבורי – בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו.
3. חדר מדרגות פנימי: בבניין מעל שלוש קומות, במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק, או מקלט – יש לשהות בגרם מדרגות שיש מעליו שתי קומות לפחות, ואין לשהות בקומת הקרקע. בבניין מעל 3 קומות, כל קומות חדר המדרגות מוגנות פרט לקומת הקרקע ושתי הקומות העליונות.
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק, או מקלט – יש לשהות בגרם המדרגות של הקומה האמצעית. בבניין בן שלוש קומות, קומת חדר המדרגות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית (קומה שנייה).
4. חדר פנימי מוגן – אם אין ממ"ד, ממ"ק, מקלט, או חדר מדרגות פנימי, יש לבחור כמרחב מוגן בחדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים. אין לבחור במטבח, מקלחת, או שירותים ויש להתרחק מקרמיקה, חרסינות וזכוכיות שיכולות להתנפץ. בעת קבלת התרעה, יש לשבת בפינה פנימית, מתחת לקו חלונות ולא מול הדלת.
דגשים חשובים
• אם אין גישה לחדר מוגן, או לחדר מדרגות פנימי, או לחדר פנימי, יש לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• אם מתקבלת התרעה בעת שהייה במבנה בבנייה קלה, מבנה יביל, קראוון ומבנה מגבס, או מעץ – יש לצאת מהמבנה ולהיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו. אם לא ניתן להיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות, יש לצאת מהמבנה, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• אין לשהות ברחבת הכניסה לבניין, מכיוון שקיים סיכון לרסיסים והדף כתוצאה מנפילות טילים בסמוך לבניינים.
• חשוב להשאיר את דלת הכניסה לבניין פתוחה לטובת הציבור השוהה בחוץ.
• יש אוכלוסייה גדולה שחדר המדרגות הוא המרחב המוגן הטוב ביותר עבורה. זכרו לשים כיסא עבור האוכלוסייה המבוגרת.
זכרו: המרחב המוגן, שנבחר בהתאם להנחיות אלו, מקטין משמעותית את הסיכוי להיפגע מרקטות ומרסיסים ובכוחו להציל חיים.
שמירה על תקינות המרחב המוגן
כדי שהמרחב המוגן יוכל לשמש אותנו בשעת חירום, יש לשמור על תקינותו בשגרה ועל דרכי המעבר אליו פנויות, בהתאם לדגשים הבאים:
• יש לתכנן מראש את דרך ההגעה למרחב המוגן ולפנות אותה ממכשולים וחפצים שעלולים להפריע לתנועה, כדי להימנע מנפילות ומפציעות אפשריות. יש לוודא כי כל המעברים וחדרי המדרגות אינם חסומים למעבר.
• אם המרחב המוגן שלנו הוא הממ"ד – יש לשמור עליו תקין ולא לעשות בו שינויים שאינם מותרים בתקנות.
• אם המרחב המוגן שלנו הוא המקלט המשותף – יש לשמור עליו תקין ולא לעשות בו שימושים שאינן מותרים.
• יש להכין במרחב המוגן ציוד להכין לשעת חירום וכן רשימת דרכי תקשורת של ארגוני החירום, בני משפחה ושכנים.
*מומלץ לגלוש באתר פקע"רלתכניםנוספים
**ההוראות מגיעות בשפות שונות
***מומלץ להוריד את אפליקציית פיקוד העורף מחנות האפליקציות
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מוכנים בשגרה - מוגנים בחירום
בשבוע שעבר, הגיעו לקצרין צוותים מפיקוד העורף והקימו תחנות הסברה. צוותי צח"ש קצרין ומתנדבי סע"ר…
-
700 תושבי מוא"ז גולן מתנדבים בחירום
"מרכז חוסן", במועצה האזורית גולן, עורך בחודשים אלה תרגולים לצוותי צח"י ביישובי המועצה. מאות תושבים…
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…