שיתוף פעולה ייחודי בין תלמידי "גימנסיה הרצליה" לתלמידי תכנית "אודיסה", במרכז האקדמי לנוער בתל-חי, לגידול אצת הספירולינה, במטרה להזין את הילדים הרעבים באפריקה
סיגל סירואה
שיתוף פעולה מיוחד בין תלמידי מבית הספר התיכון "גימנסיה הרצליה" לבין תלמידי התכנית המדעית "אודיסאה", הלומדים במרכז האקדמי לנוער, ע"ש סידני וורן, במכללה האקדמית תל-חי, המשתייך לפרויקט "גליליום" של אשכול גליל מזרחי: פרויקט מיוחד, שמטרתו להציע פתרונות מזינים לילדי אפריקה הרעבים. במסגרת הפרויקט, תלמידי "גימנסיה הרצליה" מלמדים את האפריקנים כיצד מגדלים את אצת הספירולינה, הנחשבת למזון-על והתלמידים מתל-חי מפתחים מוצרי מזון מועשרים באצה.
הכול התחיל ב"גימנסיה הרצליה", בשיעור פילוסופיה, בו שאל המנהל, ד"ר זאב דגני, את התלמידים כיצד יוכלו לתרום לפתרון הבעיה של הרעב העולמי. התלמידים חזרו הביתה עם שיעורי בית, קראו על הספירולינה והחליטו כי אצה זו יכולה להוות פתרון טוב ומזין לאפריקנים.
נדב אמיר, מתכנית "החלטנו כי מוצר המזון אותו נפתח יהיה קרקרים עשירים בספירולינה, העשויים מחומרי גלם הזמינים באפריקה, כמו קמח טף, שהוא מאוד פופפלרי, קמח חומוס, קמח אפונה צהובה וקמח תירס. הוספנו מרכיבים מזינים נוספים"
התלמידים נעזרו באנשי מקצוע והקימו בבית ספרם ברכות לגידול הספירולינה ולאחר שרכשו את כל הידע הדרוש, פנו להעביר אותו למדינות אפריקה. במהלך השנה האחרונה, נסעו מספר משלחות תלמידים לאתיופיה, קונגו ואוגנדה.
"יצרנו קשר עם עמותות מקומיות ואנחנו נוסעים לאפריקה ומעבירים להם את כל הידע שרכשנו בגידול הספירולינה, מסבירים ומסייעים בתהליך בניית החממות והבריכות ומלמדים אותם איך זורעים, מגדלים וקוצרים את האצה הירוקה", מספרת תלמידת כיתה י"ב בגימנסיה, מיקי סביר קדמון.
לספירולינה ערך תזונתי גבוה, תכולה של 60-70% חלבון והיא עשירה בוויטמינים ומינרלים נוספים. הספירולינה נחשבת לאחד המזונות המרוכזים והמזינים ביותר", מסבירה מעיין ערוב, המדריכה את התלמידים בפרויקט "אודיסאה" בתל-חי. "לאחרונה, פנה מנהל הגימנסיה לחוקרי החוג למדעי המזון בתל-חי, בבקשה לסיוע בפיתוח מוצרי מזון המכילים ספירולינה. בהדרכת החוקרים, ד"ר מאיר שליסל, ד"ר אופיר בנימין וצוות המרכז האקדמי לנוער, החלטנו לבנות את שיתוף הפעולה בין שתי קבוצות בני הנוער, שחברו למטרה נעלה אחת: סיוע בפתרון בעיית הרעב והגברת זמינות הספירולינה לתושבי מדינות אפריקה. במסגרת שיתוף הפעולה בין שתי הקבוצות, הוחלט כי תלמידי 'אודיסאה' בתל-חי יפתחו מוצר מזון עשיר בספירולינה, הנמכרת כיום בעיקר כאבקה, כתוספת לשייקים, או כתוסף מזון בטבליות. מעט מאוד מוצרים עשירים בספירולינה נמצאים היום בשוק".
קרקר על הטבון
לאחר שקבוצת תלמידי "אודיסאה" תל-חי יצאה לביקור בתיכון בתל אביב ונחשפה לאופן הגידול של האצה וקצירתה, נפגשו השבוע שתי הקבוצות בתל-חי, ליום לימוד משותף. לאחר מכן, המשיכו תלמידי כיתה ט' בתכנית "אודיסאה" בפיתוח המוצר המועשר באצה.
נדב אמיר, מתכנית "אודיסאה" בתל-חי: "במסגרת תהליך פיתוח המוצר, נדרשנו לבדוק מהם חומרי הגלם המצויים באפריקה, מהן שיטות האפייה העומדות לרשותם, כיצד לשמור על הערך התזונתי הגבוה של הספירולינה וכיצד ניתן למסך על הטעם החזק של האצה הירוקה.
"החלטנו כי מוצר המזון אותו נפתח יהיה קרקרים עשירים בספירולינה, העשויים מחומרי גלם הזמינים באפריקה, כמו קמח טף, שהוא מאוד פופפלרי, קמח חומוס, קמח אפונה צהובה וקמח תירס. הוספנו מרכיבים מזינים נוספים כמו שומשום, זרעי חמנייה, ג'ינג'ר ועוד".
מעיין ערוב: "בדקנו איזו שיטת אפייה/בישול לא תהרוס את הספירולינה ותשמור על הערכים התזונתיים. אפינו את הקרקרים, בישלנו אותם עם מעט שמן במחבת ואפילו הדלקנו מדורה ואפינו אותם על הטבון, שזו שיטת אפייה הרווחת מאוד באפריקה".
מסכמת ד"ר מאירה שנק, מנהלת המרכז האקדמי לנוער בתל-חי: "התלמידים בתל-חי פיתחו מתכונים שעונים על הדרישות. חישבו ערכים תזונתיים וערכו אנליזות של מזון: בדיקת פחמימות, שומנים וחלבונים. הם בדקו את איכות המוצר לאחר אפייה ולאחר חיי מדף ארוכים. כל הידע החשוב שנצבר, הן בגידול האצות והן בפיתוח מוצרים מועשרים באצה, עם המתכונים המומלצים, יועבר בקרוב מאוד לעמותות באתיופיה, קונגו, אוגנדה ומדינות נוספות באפריקה".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
סופר-פוד לילדי אפריקה
שיתוף פעולה ייחודי בין תלמידי "גימנסיה הרצליה" לתלמידי תכנית "אודיסה", במרכז האקדמי לנוער בתל-חי, לגידול…
-
סופר מון מעל מדרשת הגולן
מדרשת הגולן הצטרפה לאלפי הישראלים שיצאו השבוע לצפות ב"סופר-מון" הייחודי. משתתפי הטיול שארגנה המדרשה, בשעת…
-
מרכזי המצוינות לילדי הגליל
במסגרת המאמצים לצמצום הפערים בין הפריפריה החברתית והגיאוגרפית למרכז, המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל מרחיב…