בתוך עשר שעות, בסיור בבקעת הירדן, בעזרת ההדרכה הנכונה, אפשר לסקור את (כמעט) כל תולדות עם ישראל
יצחק רוניס
"ארץ טובה שהדבש בעורקיה
אך דם בנחליה כמים נוזל,
ארץ אשר הרריה נחושת
אבל עצביה ברזל…"
יצאנו לסייר באלפי שנות היותנו עם! איך מסיירים באלפי שנים? אז ככה, קודם כול, לוקחים מדריך בקי ומנוסה, יצחק רונס שמו, עם חבורה מופלאה של בית המדרש הגולני ואז עולים על אוטובוס, כשמגמת פנינו בקעת הירדן.
בדרך, פוגשים את המקום שבו על פי המסורת חצו בני ישראל את הירדן (בית עברה ובחילופי אותיות – בית הערבה) והיום נקרא קאסר אל יהוד. שם, אנו פוגשים מאות תיירים נוצרים, אך אנו מתעסקים בעיקר בכתוב בספר יהושע, על האופן שבו נעצר הירדן ובני ישראל עברו בו. מתלבטים בעניין גִלגל, שכן כבר בתנ"ך מופיע השם גלגל במקומות שונים, מה שאומר שאולי זה אינו שם של מקום ספציפי, אלא אתר התכנסות ופולחן. המקום שנקרא גלגל, שבו עשו את הפסח וקיימו את מצוות המילה, עדיין לא זוהה, אבל לפי הכתוב הוא כאן בסביבה, בין הירדן לבין יריחו.
באתר קומראן, מזהים את המבנה שבו חיו האנשים, הקערות שהתגלו במאות, חדר העבודה של הסופרים, בורות המים הענקיים והמקוואות שבהם טבלו. המקום מונגש ומוסבר על ידי סרטון בכניסה, אבל בעצם יש מולו רק מערה אחת
מתחם כף הרגל
ההיסטוריון והחוקר אדם זרטל ז"ל מזהה את גלגל במיקום צפוני יותר, שבו היינו בתחילת הטיול, מאחורי "פונדק ציפורה" של היום. שם, נחשפים לעינינו מראות עתיקים מרתקים ומלהיבים… בין אם זה מזבח אבנים, או מסלול התהלוכות לכוהנים. התיחום של כל האזור בצורת כף רגל, שמתגלה רק למסתכלים מרום האמפי הטבעי שבנוי בסלע, זה כבר מראה מדהים. אגב, אדם זרטל מצא שישה מתחמים בצורת כף רגל. נשארים ב"צריך עיון", אם גם כאן המקום נקרא גלגל וממשיכים עוד למעלה מאלף שנים ומגיעים לקומראן. הידעתם? יש קומראן, שהוא אתר תיירות ידוע, אך מול קלי"ה, ישנו אתר פחות ידוע ובו קיים זיהוי של מערה מספר 11, שבה נתגלו מגילות רבות ושלמות.
באתר קומראן, מזהים את המבנה שבו חיו האנשים, הקערות שהתגלו במאות, חדר העבודה של הסופרים, בורות המים הענקיים והמקוואות שבהם טבלו. המקום מונגש ומוסבר על ידי סרטון בכניסה, אבל בעצם יש מולו רק מערה אחת שנתגלתה ראשונה ומספרה – 4. איה כל המערות שבהן חיו חברי כת האיסיים? קצת צפונית לאתר, בכניסה לקלי"ה אפשר לראות חלק מהן. המידע על אודות אנשי הכת, תנאי חייהם והאמונות שלהם, כל אלו נדונו בעזרת קטעים שנלקחו מן הכתבים ובעזרת עדויות של היסטוריונים בני התקופה.
קפיצה בת 2000
אם אתם עדיין אתנו, עליכם לעבור עוד אלפיים שנה, אל מלחמת ששת הימים ולימים שאחריה ולהגיע לתקופה של שנות ה-70', השנים שבהן הפכה הבקעה לארץ המרדפים. היכרנו את סיפורם של אריק רגב וגד מנלה הי"ד, שעל שמם היישוב ארגמן והמשכנו בסיפורי גבורה נוספים, תוך שאנו עומדים ב"אנדרטת המערה" ומתייחדים עם גיבורי עם ישראל שנפלו באזור הזה.
אז אתם שואלים איך עוברים בעשר שעות למעלה משלושת אלפים שנה? הארץ שלנו מזמנת לנו שכבות של היסטוריה, של גיאוגרפיה, של ארכיאולוגיה, של ספרות, של אמונה ושל חיים.
הפעם טעמנו את כל העושר הזה בבקעת הירדן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
סיור רשות מקרקעי ישראל
השבוע אירח ראש מועצה אזורית גולן, אלי מלכה, סיור של צוות רשות מקרקעי ישראל ברמת…
-
סיור בתולדות עם ישראל
בתוך עשר שעות, בסיור בבקעת הירדן, בעזרת ההדרכה הנכונה, אפשר לסקור את (כמעט) כל תולדות…
-
פסח 2016 - עם ישראל בחר: גולן!
עשרות אלפי מטיילים ביקרו בחול המועד פסח בגולן והתפוסה בחדרי האירוח ובאתרי הקמפינג הייתה גבוהה.…