עידו בר, 39 מקיבוץ מרום גולן, לשעבר מנהל מסעדת הבוקרים הוא היום מרכז הכרם של מרום גולן. בימים אלו של תחילת הבציר, הוא מספר על ההבדל בין גידול ענבים וגידול יין, על הקשר בין היינות המוצלחים של הגולן לאיכות הענבים ועל החזון להמשך
עונת הבציר החלה לאחרונה וזה זמן מצוין לארח במדורנו את אחד הכורמים כדי שתוכלו להכיר מי שנמצאים באחורי הקלעים של עשיית היין בגולן. רבים מחקלאי הגולן עוסקים בתחום, ואחד מהם הוא עידו בר בן 39 מקיבוץ מרום גולן, שהוריו הם בין המייסדים וכיום, הוא נשוי לגילי ואב לנעמי ורותם.
מתי ומה הוביל אותך לתחום החקלאות בכלל ולכרמי הענבים בפרט?
לאחר שבע שנות ניהול במסעדת הבוקרים, הציע לי גבי קוניאל מנהל ענף החקלאות להצטרף לענף. תחילה עבדתי בצוות הקבוע בכל הגידולים ובשנת 2009 ביקשתי להתמקצע בענף הכרם. התחלתי ללמוד מאפס ובעזרת גבי ומדריכי הגידול של משרד החקלאות, אנשי יקבי רמה"ג וקורסים מקצועיים של משרד החקלאות, התחלתי להתמקצע בתחום. כיום אני מרכז את כרם מרום גולן.
במה מתמקדת הפעילות בימים אלו של תחילת הבציר?
בתקופה זו, אנו מתעסקים בדילולי בוחל שזה למעשה הורדת פרי שלא החליף צבע ולא הגיע לרמת הבשלות המצופה. בשבוע שלפני ט"ו באב סיימנו לנטוע כ-50 דונם נוספים של כרמים שישלימו ל-700 דונם של כרמים במרום גולן. ברוב החלקות, הבציר הינו מכני ע"י בוצרת ובמספר חלקות מובחרות מתבצע הבציר באופן ידני.
עד כמה שנת הבצורת האחרונה השפיעה על הכרמים בסביבה?
שנת הבצורת לא השפיעה באופן משמעותי על גידול הגפן באזורנו משום שגפן אינה צרכנית גדולה של מים וברוב הזמן יודעת להעמיק שורשים ולהסתדר לבד. במקרה הזה, יש הבדל בין גידול גפנים לגידול נשירים וזה בא לידי ביטוי בארבעה מישורים: צריכת המים, כיוון שלרוב, הגפן אינה מושקית בכל יום, גידול הגפן הרבה יותר דינמי ומתבצע בתנאים מיטביים – גפן גדלה כל יום ב-7 ס"מ מה שאומר שמהירות הגידול גבוהה מאוד, בכל חורף נזמרת הגפן כמעט עד לזרועות ובנוסף, בגלל הצורך בדיוק רב בעבודות, מושקעת בגידול הגפן עבודת כפיים רבה יותר מגידולי נשירים.
באיזו מידה יש קשר בין היינות המוצלחים בגולן לאיכות הענבים ואילו יקבים נהנים מהגידול שלכם?
ראשית, חשוב לציין שאנו לא מגדלים ענבים – אנו מגדלים יין. לכן כל הפעולות שאנו מבצעים בנוסף לקרקע הייחודית של האזור נותנים את ביטוי משמעותי באיכות היין. הענבים שאנו מגדלים מגיעים ברובם ליקבי רמת הגולן אך יש לנו גם חלקות המיועדות ליקב פלטר.
אילו סוגי ענבים גדלים אצלכם ואיך הם מתחלקים בין היין האדום ללבן?
אנו מגדלים מגוון רחב של זנים בתוך הזנים האדומים, כאשר המוביל אצלנו הוא קברנה סוביניון, אך אנו מגדלים גם מרלו, פטיו ורדו, מלבק, טמפרניו, שירז וקברנה פרנק. הזנים שמיועדים ליינות לבנים הם סוביניון בלאן, שרדונה, וויוניה וגוורץ טרמינר.
מה מסמלת בעיניך תקופת הבציר לעומת שאר השנה?
תקופת הבציר היא שיאה של עונה שלמה של עבודה מושקעת ומאומצת בה באמת "קוצרים" (בוצרים) את הפירות תרתי משמע. לאורך כל השנה אנו מטפחים את הגפן בעבודות שונות על מנת להביא את הפרי למצבו המיטבי ובסטנדרטים הטובים ביותר.
אחרי חמש שנים בתחום, מה החזון שלך להמשך?
החזון שלי הוא כמובן להמשיך למקסם את יכולות הכרמים, אך אני רואה חשיבות רבה לדחיפת הענף בהיבטים רבים ובעיקר שיווקיים. אין ספק, כרגע אנחנו צרכני יין לא מספיק גדולים, כאשר חלק מזה טמון בהרגלי הצריכה וחלק במחירים הלא נגישים. החזון הוא שכל הגורמים ביחד יחברו ויטפלו בנושאים אלו על מנת להרים את הענף בכל האזור.