יש מעונות יום בהם מעירים את התינוקות משנת הבוקר אחרי 20 דקות שינה. למה? כדי שבצהריים, הם ישנו היטב והמטפלות יזכו להפסקה. זהו נזק מוכח לתינוק
לאחרונה, יצא לי לשמוע על לא מעט מעונות יום, מסגרת המיועדת לתינוקות, שנותנים לתינוקות הרכים ללכת לישון בבוקר, ולאחר כ-20 דקות מעירים אותם. "מה?", אמרתי, למה?" התשובה שקיבלתי היא שצריך לגרום להם לישון בצהריים, אחרת, לא תהיה למטפלות הפסקה. הופתעתי מאוד. כמנהלת מעון, לא השתכנעתי. להפך. זה נשמע לי די אכזרי.
תינוקות צריכים לישון, נקודה. זהו חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלהם. שינה היא קריטית להם. בשלב השינה, התינוק ממש גדל ומתפתח. זהו זמן בו קורים תהליכים התפתחותיים ומוחיים. כך הילד גדל. בשינה, משתחררים הורמוני גדילה חשובים, המערכת החיסונית פועלת וכן מערכת העיכול.
צריך להכיר את מחזור השינה של התינוק, כדי להבין איזו פגיעה עלולה להיגרם, כמה זה פוגם באיכות השינה ומכאן, באיכות ההתפתחות, להעיר תינוק לאחר 20 דקות.
תינוק צריך לאכול, לישון, פיפי, או קקי, חיבוק וקרבה. פשוט נותנים. לא מתעלמים ולא "מושכים" צורך לאחר כך. זה לא פינוק – זה ממש צורך. גם לא מעירים תינוק משינה. חוץ ממקרים מסוימים, שבריאותית, אנחנו חייבים
מחזור שינה – השינה שלנו ושל התינוקות שלנו מורכבת ממחזור שינה שרודף מחזור שינה. כל מחזור שינה כזה מורכב מארבעה שלבים: שלב האקטיבציה – האופן הפעיל בו אני הולך לישון. מוצץ, נדנוד, מנשא, הנקה. שלב ההכנה לשינה עמוקה – הגוף עוד ער, אך המוח מכין את עצמו לשינה העמוקה. גלי המוח הופכים להיות אטיים. העיניים עצומות, אך הגפיים עוד יזוזו. שינה עמוקה – כאן מתרחשת עיקר השינה וגם עיקר ההתפתחות. שלב שנת החלום – השלב של החלומות, שגם הוא חשוב לעיבוד חוויות היום-יום וגם כאן קורים תהליכים חשובים לגוף התינוק.
יקום עצבני
עד גיל שנה, מחזור שינה יהיה בין 40-60 דקות. מטפלת שמעירה, ללא כוונה רעה, את התינוק לאחר כעשרים דקות, לא נותנת לו להיכנס לשינה עמוקה. התינוק נשאר עייף, צובר עייפות-יתר בגופו ומתקשה לישון היטב בהמשך היום והלילה. לרוב, גם שעות הערוּת והחקירה שלו לא יהיו במיטבן והתינוק יצא מופסד משני הצדדים. בכלל, מאיפה בא הצורך להתערב כך בשינה של תינוק? מדוע לא לתת לו את מה שהוא מבקש וצריך וכל כך חשוב בגיל הזה? אם כבר להתערב, למה לא להעיר אותו לאחר מחזור שינה? למה עשרים דקות? תינוק שישן עשרים דקות, כאילו לא ישן בכלל. תינוק שיקום מתוך שינה עמוקה, יקום עצבני וכעוס נורא.
אולי יעזור להבין, שאם תינוק ישן היטב, כפעמיים-שלוש לשני מחזורי שינה רצופים, שזה נע בין שעה וחצי לשעתיים, הוא כנראה גם יישן בלילה יותר טוב. שעות הערות שלו יהיו נהדרות, חיוניות ויעילות. לעומת תינוק ש"מתערבים" לו בשינה ולא מצליח לישון כמו שהוא צריך. תינוק כזה לרוב יפתֵח הפרעות שינה כבר מהגיל הזה וזה כנראה ילווה אותו קדימה, רק בצורות שונות.
אני בכלל מאמינה במתן מענה לצרכים בגיל הזה. תינוק צריך לאכול, לישון, פיפי, או קקי, חיבוק וקרבה. פשוט נותנים. לא מתעלמים ולא "מושכים" צורך לאחר כך. זה לא פינוק – זה ממש צורך. גם לא מעירים תינוק משינה. חוץ ממקרים מסוימים, שבריאותית, אנחנו חייבים. חוץ מזה, תינוק עייף צריך לישון, כי אם נעיר ונתערב, המסר שנעביר לו הוא שלא קשובים אליו, לא מבינים אותו ולא רואים אותו. אתם הרי רוצים להעניק לתינוק שלכם בדוק את ההפך ולגדל ילד בעל ביטחון, בעצמו ובעולם.
אולי יעניין אותך גם:
-
"אלפיים עשרים ושלוש" - איה כורם
2023 הייתה אמורה להיות שנת השחרור של איה כורם מהחוזה הדרקוני עליו חתמה מול חברת…
-
טקס שינה - טוב, או לא?
הנה, סיימת סיבוב שישי של "מעשה בחמישה בלונים" וכלום. מה קרה היום שהתינוק לא נרדם?…
-
אדרנלין
אדרנלין הוא הורמון ממריץ המופרש במוח כתוצאה מגירויים. הפרשת אדרנלין היא ההפך מהתכנסות לשינה. התינוק…