לאחר ארבע שנות מחקר, החל קטיף זנים חדשים מקדימים, כחלק מטיפוח חדשנות חקלאית, בבתי הצמיחה בגליל העליון, בטכנולוגיה הגיאותרמית. משמש בחורף? גם ליצ'י
לאחר ארבע שנות מחקר, פיתחו חוקרי מו"פ צפון זני פירות בשיטות חדשניות, תוך ניצול המשאבים הקיימים, לטובת חקלאי הגליל העליון. בחוות הניסוי של מו"פ צפון והמועצה האזורית הגליל העליון, ניתן לקטוף פירות קיץ מזנים מקדימים, כבר בחודשי החורף.
המחקר שביצעו חוקרי מו"פ צפון, במימון קק"ל, משרד החקלאות והחברה לפיתוח הגליל, פיתח טכנולוגיה העושה שימוש במי "קידוחי שמיר", שהופקו מעומק של 1400 מ'. אלו מים גיאותרמיים, חמים, בלחץ גבוה ובטמפרטורה של C°47. במחקר, התברר כי מי הגייזר החמים יכולים לספק אנרגיה למטרות הנדסיות בצורת חום, הניתן לניצול לחימום בריכות דגים וכן חממות לגידולי מטעי קיץ, דווקא בעונת בחורף.
בזכות הקור היחסי בעמק החולה, המקנה מנות צינון הנדרשות לעצי פרי נשירים ולאחר מכן, הזרמת המים הגיאותרמיים בצינורות על קרקע ובגובה החממה, טמפרטורת המים הגבוהה, יוצרת בחממה שינוי אקלים, המדמה את טמפרטורות עונת האביב והקיץ. בכך מעודדים החוקרים את הקדמת הפריחה וייצור פירות מוקדם יותר, בתוך עונת החורף. אין השקעה בחימום המים, מאחר שהם מגיעים מלב האדמה בטמפרטורה גבוהה ולכן קיים ניצול של אנרגיה טבעית, ללא עלות. הפרויקט המחקרי יישומי של מו"פ צפון, נותן תוצאות ובימים אלו, כבר מתבצע קטיף של פירות קיץ ומתאפשרים גידולים מזנים מקדימים חדשים, המקנים יתרון שיווקי וכלכלי לחקלאי הגליל, מול המתחרים בארץ ובעולם.
בשיטה הזאת, פירות נשירים כמו משמש, אפרסק ונקטרינה מטעים ופירות סובטרופיים כמו ליצ'י ושסק, הקדימו לפרוח ומניבים פרי מוקדם, טרום עונת הקיץ, שמשווק כבר בעונת חורף זו.
החוקרים הצליחו להקדים את עונת השסק בחודש וחצי. טווח רחב מאוד היוצר יתרון עצום בשווקים. בימים אלו, יחל קטיף האפרסק והנקטרינה ובהמשך, המשמש והליצ'י, כחודש וחצי טרום תחילת העונה. זני הפירות, שנבחנו על ידי צוותי המחקר וגודלו בחוות הניסוי של מו"פ צפון, עברו בדיקות קפדניות במשך מספר שנים ונמצאו כזנים המתאימים ביותר לתנאים אלו ומניבים כמות יבול טובה, פרי איכותי בעל חיי מדף ארוכים ומתיקות ראויה.
זני הפירות, שנבחנו על ידי צוותי המחקר וגודלו בחוות הניסוי של מו"פ צפון, עברו בדיקות קפדניות במשך מספר שנים ונמצאו כזנים המתאימים ביותר לתנאים אלו ומניבים כמות יבול טובה, פרי איכותי בעל חיי מדף ארוכים ומתיקות ראויה
משרד החקלאות תומך
זן המשמש המקדים, "תרוג", שטופח במכון וולקני, מגיע לתוצאה הטובה ביותר. בשסק בוחנים את הזנים "עכו" ו"אברי" ובליצ'י את הזן הוותיק "מאוריציוס" ולצדו את הזן "הונג לונג". זנים אלו נבחנים בהיקף ניסיוני של עשרות עצים לכל זן וגידול המשמש המקדים מטופח בהיקף של 3 דונם, בשיתוף עם קיבוץ ברעם.
על פי התכנית האזורית, בשנים הקרובות, יורחבו שטחי הגידולים מהזנים המקדימים והיקפי הייצור יגדלו. המהלך קיבל השבוע משנה תוקף, בעקבות החלטת משרד החקלאות על תמיכה בחלקות מודל בגליל העליון, בהיקף של 13 מיליון ש"ח, במסגרת הסכם המים משנת 2018. הסיוע מיועד לייעול השימוש במים, עקב העלאת תעריפי המים. על פי המתווה של משרד החקלאות, יעמוד שיעור המענק על 80% מההשקעה המאושרת, לשלוש שנים, 2019-2022. סכום ההשקעה המינימלית למשק יעמוד על 25 אלף ש"ח וסכום ההשקעה המקסימלית – עד מיליון ש"ח.
על פי התכנית, תמליץ ועדה מקצועית לוועדת התמיכות לגבי הקמת חלקת מודל, במסגרת התכנית לקידום החקלאות בגליל העליון, איכותה והיקפה. חברים בוועדה המקצועית: נציגים ממשרד החקלאות מחוז גליל-גולן, מו"פ צפון, ש.ה.מ, התאחדות חקלאי ישראל, מנהלת ההשקעות בחקלאות והמועצה האזורית הגליל העליון, כאשר כל התהליך יתנהל בפיקוח ובקרה של משרד החקלאות.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הטוליפים יפרחו בחורף 2016 בגולן
בשבוע שעבר אירח ועד יישובי הגולן את משלחת הנוצרים למען ישראל מהולנד לסיור בגולן. כבכל…
-
זני פירות חדשים, המפותחים בגליל ובגולן, יכבשו את השווקים
זני פירות חדשים, המפותחים בגליל ובגולן, יכבשו את השווקים בשנים הקרובות. הזנים החדשים יופיעו מוקדם…
-
חקלאות מדייקת
האם אתה יודע מה מקור ארוחתך? בכנס ההתיישבות ה-12 לזכר משה-מוישיק גורליק ז"ל, שנערך בקצרין…