שיתוף פעולה בין ראשי המועצות הדרוזיות מג'דל שמס ומסעדה בסיוע החברה הממשלתית לתיירות מוביל בימים אלה תנופת פיתוח תיירותי ביישובים הדרוזיים, משדרוג הרחוב המרכזי במג'דל וטיילת נחל סער, ועד פיתוח שוק מסעדה והטיילת סביב ברכת רם
כאשר מדברים על משאבי התיירות בפסגותיו הצפוניות של הגולן, אפשר להסיר את המלה "פוטנציאל" מהשיח הנוגע לאזורים שעליהם מתרווחת ההתיישבות הדרוזית מזה דורות.
יופי צרוף, עוטף שלגים וקור לעת סגריר, צבוע בוורוד עם אביב, צוהל בירוקים ובתכלת כאשר הגולן כבר מצהיב… יוצא מדעתו עם עוצמות צבעי שלכת ומתק ענב ותפוח לעת סתיו.
בעוד הגולן דובר העברית מחפש בנרות, ואולי בעששיות ובתיירות לילית, כיצד לרתק את מבקריו גם בעונות המתישות,לתושבי צפונו הדרוזים יש פריבילגיה מיוחדת. הם אינם צריכים לחשוף ולגלות, לא להמציא אטרקציות ופעילויות, רק להושיט יד ולגעת. הכל נמצא על פני השטח, בכל מקום ובכל יום וברוחב לב גדול מאד.
בשנים האחרונות נרתמו שני ראשי מועצות – דולן אבו סלח, ראש מועצת מג'דל שמס ומתי אבני, ראש מועצת מסעדה,לקידום יישוביהם והם מגייסים משאבים לפיתוח בכלל ופיתוח התשתית התיירותית בפרט. משרד התיירות באמצעות החברה הממשלתית לתיירות מסייעים להם מאסיבית ותומכים בפרויקטים שכבר בוצעו וימשיכו בהקמת תשתית תיירות בכפרים.
ישראל אשד, יועץ לתכנון, שיווק ופיתוח תיירות, אשר כיהן שנים רבות כראש עמותת התיירות בגולן, נקרא על ידי ראשי המועצות הללו לסייע בפיתוח הכלים התיירותיים ליישוביהן והתווה עימם פרוגרמות לפיתוח תיירותי. במוקד הפיתוח עומדים תחומה של ברכת רם, עמק היעפורי, נחל סער, מסלולי תיירות וטיול בתוך מג'דל שמס, בין הכפרים לבין עצמם ובינם לבין מכמני תיירות כמו נבי-חזורי, אודם וסביבותיו, החרמון, קלעת נמרוד ואחרים. מוקדי פיתוח נוספים הינם בתחומי ההארחה והאירוח, תיירות חקלאית, שווקים, מלאכות מסורתיות ויצירה וגם… חיי לילה סוערים וערים.
סליחה?
אשד: "אני מבטיח חוויה יוצאת דופן ומפתיעה לבאים למג'דל שמס בימי רביעי וחמישי בערב. איש לא העלה בדעתו שיש שם בילוי כזה, אני מדבר על כל סוג של מסעדה ופאבים שתוכלי להעלות בדעתך – בטעם אירי, צרפתי, איטלקי ואחרים. יש שם מועדוני שירה, שחבל לך על הזמן, אין דברים כאלה באזור כלל. המבלים הם גם תושבים מיישובי הסביבה, מעמק החולה,וצפון הגולן והם באים לעיתים קרובות. מי שלא מכיר, מאוד מאד מופתע".
נרחיק עד מג'דל שמס, מה מתפתח ביישוב מבחינה תיירותית?
אשד: "מג'דל שמס, שהוא הגדול מבין הארבעה, נמצא בעיצומו של פיתוח נרחב במספר מוקדים, הן בתוך הכפר והן בסביבה הקרובה. מחוץ לכפר בוצעה טיילת לאורך נחל סער הזורם בעמק יעפורי. בתקופה הקרובה יתחיל פיתוח הרחוב המרכזי של מג'דל כרחוב תיירותי. במסגרת זו ירוצף הרחוב מחדש, תותקן מערכת תאורה, יוקמו גינות ופינות ישיבה. פיתוח הרחוב בין שתי הכיכרות ברחוב הראשי שמיועד לפיתוח לא יבייש אף עיר גדולה בארץ.
שילוט תיירותי חדשני עוצב ויותקן בתקופה הקרובה במשולש ברכת רם, גשר מסעדה ונבי יעפורי. פרויקטים נוספים בכפר נמצאים בתהליך תכנון מתקדם."
איך עוצרים את התיירים במג'דל שמס, שלא ירדו ללינה בגליל?
"בנוסף למלונות הוותיקים – מלון 'נרקיס' ו'לגסי' במג'דל שמס, הוקמו לאחרונה חדרי אירוח נוספים בכפרים. התפוסות שם דומות לתפוסות בצימרים ביישובים היהודיים בגולן."
ובמועצה המקומית מסעדה?
"הפרויקט המרכזי של מועצת מסעדה הוא טיילת סביב ברכת-רם, שחלקה הראשון בוצע בחוף המזרחי. כמו כן נסלל ושוקם קטע הכביש בין גשר מסעדה לנבי יעפורי.
על פי התכנית ייבנה השוק, שפועל במסעדה מידי יום שישי, כאתר תיירותי, כבר עכשיו מומלץ לבקר בו".
יצוין כי שתי המועצות – מג'דל שמס ומסעדה, הפיקו במשותף עלון תיירות בעיצוב מרתק ובהפקה איכותית כמו גם שני אתרי אינטרנט זמינים בשפה העברית. העלון כולל דברים על האמונה הדרוזית ומקור הדת, מפות של הכפרים ומסלולי טיולים מפורטים ביישובים ובסביבתם, שאינם מוכרים לרובנו, פירוט על מקומות לינה, מסעדות, בתי קפה, בילוי ואטרקציות, כולל טלפונים, טווח מחירים ומיקום, שמות מורי דרך מקומיים, עסקים שיש בהם ייחוד.
מתוך אתר תיירות מג'דל שמס http://tour.majdal.co.il/
אתר תיירות מסעדה http://tour.masadalc.com/