מנהל פיתוח עסקי בתאגיד "בראשית", גבי קוניאל: "החקלאות הייתה רלוונטית בעבר, רלוונטית כיום, תהיה רלוונטית בעתיד"
תחת הכותרת "האם יש עתיד לחקלאות בגולן?" הנחה כתב חדשות ערוץ 12, גיא ורון, את פנל החקלאות, בוועידת הגולן של "מקור ראשון", שהתקיים השבוע בחיספין בגולן. הפנל היה בהשתתפות מנכ"ל תאגיד "בראשית", אסף קרת, מנהל פיתוח עסקי בתאגיד "בראשית", גבי קוניאל, מנהל המטעים והכרמים בעין זיוון, אלכס קודיש, מדריכה שה"מ במשרד החקלאות, ד"ר ענת זיסוביץ ומנהל היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, ב"מכון שמיר למחקר", יאיר גולן. דברי המשתתפים בפנל סחטו מחיאות כפיים סוערות ממשתתפי הוועידה.
גבי קוניאל אמר: "החקלאות הייתה רלוונטית בעבר, רלוונטית כיום, תהיה רלוונטית בעתיד, אם נדע לעשות את הדברים הנכונים. מחובתנו לקחת את החקלאות לעתיד. דיברנו על חדשנות, גם בחקלאות יש חדשנות ועשינו את החדשנות הרבה לפני ששר החקלאות הכריז על כך. אותו עץ תפוח שגדל כבר 50 שנה, חייב להיות מותאם לשנת 2050, לא רק אנרגיה 2050, אלא גם התפוח עצמו. התפקיד שלנו הוא לגרום לכך שהחקלאות תהיה רלוונטית ולו רק מהסיבה, שבסופו של יום, נוכל להמשיך ליישב את הגולן ולהביא לכאן זוגות צעירים, שיעסקו בחקלאות מתקדמת וירוויחו מספיק בכדי להתפרנס ולהחזיק בית ומשפחה, כאן בגולן".
אלכס קודיש: "צעירים לא ממש רוצים לעבוד אצלנו בחקלאות, בטח מאז החל"ת וזו בעיה שאנחנו עובדים עליה קשות. בצפון הגולן, אנחנו פועלים ומצליחים להחזיר את הילדים והילדות שלנו הביתה ולחבר אותם לחקלאות וזו תופעה מפתיעה לחלוטין. רואים את 'הרעב' בעיניים של הצעירים, אבל אין לנו את התנאים שגבי דיבר עליהם, יכולת התפרנסות, משכורות ראויות. אנחנו נמצאים בעבודה קשה, בתקווה שנצליח גם לשלהב אותם ולהחזיר אותם לגור בגולן".
מנכ"ל "בראשית", אסף קרת: "אין פירות טובים ואיכותיים יותר מאשר אלו המטופחים כאן באקלים של הגולן. גם הצרכן הישראלי יודע זאת ורוצה פרי ישראלי ואנו מצפים מהממשלה לתמוך בחקלאות ישראלית ובהתיישבות חקלאית בגולן"
קיר פירותי
אסף קרת: "ברור שיש להמשיך ולחדש ולהיות מעודכנים בכלל התחומים, כל העת. חייבים להתחדש קדימה, בתחום ההייטק והטכנולוגיה ולא לפתח פערים מול יכולות אחרות בארץ ובעולם, אחרת העסק לא יהיה רווחי. יש משקים בגולן שהלכו צעד אחד קדימה והתאימו עצמם לחידושים והם מצליחים ומרוויחים יפה בחקלאות. ב'בראשית', מובילים את הטכנולוגיה וההתחדשות בענף. אנו מחזיקים מספר גדול של מדריכים ויועצים מקצועיים בתחומי החקלאות, על מנת לתמוך במשקים שלנו וכל הזמן להתקדם. אין ספק שהחקלאות תמשיך להתקיים ולהתקדם בגולן. אין פירות טובים ואיכותיים יותר מאשר אלו המטופחים כאן באקלים של הגולן. גם הצרכן הישראלי יודע זאת ורוצה פרי ישראלי ואנו מצפים מהממשלה לתמוך בחקלאות ישראלית ובהתיישבות חקלאית בגולן".
ד"ר ענת זיסוביץ': "אנו אכן באמצע שינוי. דובר הרבה על 'רפורמה' ואנחנו התחלנו בה לפני משרד החקלאות. היום, כל המטעים, גם התפוחים ומטעים נשירים אחרים, נמצאים בתהליך של שינוי עיצוב העץ. במטעים של אפרסק ונקטרינה, היו 66 עצים לדונם והיום, אנחנו ב-160 עצים עד 300 עצים לדונם. מה שנקרא 'קיר פירותי', לעבור מעץ שהוא תלת–ממדי לעץ שהוא דו–ממדי והקטיף יתבצע במיכון מתקדם שיחסוך כוח אדם, שאין כיום בחקלאות".
יאיר גולן: "פה, בשולחן, באמת אנחנו מתמקדים בנשירים והתפוח הוא באמת הקטר הגדול בחקלאות הגולן, אבל יש כמובן גם את רפת הגולן, כרם יין, נשירים שמתחלקים גם לאגס, נקטרינה, אפרסק וגם נישות חדשות אחרות שנכנסות, כמו אגוזים ופירות יער ופיתוחים נוספים, כמו פטריות, צמחי תבלין ועוד. באמצעותם, אנו מנסים למשוך צעירים להגיע לגולן".
אם חקלאות כאן – מולדת כאן!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
ברוהאוס הגולן
לאחר שבירת הדאבל בוק של מבשלת הגולן זכתה במדליית כסף בתחרות בירה בינלאומית בגרמניה, עכשיו…
-
האוסקר העולמי של החקלאות למוצר מהגולן
בשבוע שעבר הוענק באמסטרדם פרס האגרו היוקרתי למוצר שפותח ברמת הגולן. מדובר בקוטל פטריות ירוק…