בני איתן רוצה לעשות דיסק. אחרי יותר מעשרים שנות מקלדת בביקורת על אלבומים של אחרים, הוא מרגיש שזה הזמן להגיד את שלו. עכשיו הוא מריץ קמפיין ב"הדסטארט" – אתר למימון המונים, במטרה לגייס סכום שיאפשר לו להוציא לאור את שיריו
אחרי שכתב יותר מ-2000 סקירות על אלבומים ישראליים, בני איתן מגייס כל מה שאפשר כדי להוציא דיסק משלו. יושבים עם בני על הדֶק מאחורי ביתו שביונתן, השמש עומדת לשקוע והריאיון הזה מתחיל.
אילו שירים יהיו בדיסק?
בני: "בדיסק יהיו שירים על נושאים יהודיים. תמיד היו לי שאלות שקשורות ברעיון היהודי, בשורשים האלה שמשותפים לכולנו. התחנכתי במקום שעודד לשאול שאלות ולא להרפות גם כשמישהו עונה לך 'ככה זה'. אני לא מקבל תשובות כאלה ומחפש מענה במקורות, בספרים, בשיחות עם אח שלי, עם חברים, בתוך הראש שלי. מחפש עד שמוצא".
איך השאלות האלה הפכו לשירים?
"תמיד כתבתי. לפני חמש שנים, קצת יותר כבר, נפטרה אמי. קמתי מהשבעה ופתאום כל השאלות והחיפושים והתשובות התחילו לזרום החוצה אל הדף ואל עוד דף ועוד דף. ל-15 השירים שנכתבו, קראתי על שם אחד מהם – 'לא בשמים היא'".
מה זה "לא בשמים היא"?
"'לא בשמים היא' אמר ה' למשה, שירגיע את בני ישראל כשהם חששו מכל החוקים והחובות שיש בתורה, שהוריד להם משה מסיני. אומר לו ה' – לא בשמים היא. התורה ירדה לארץ וביכולתכם לחיות על פיה. זה לא משהו רחוק ובלתי נגיש. לא בשמים.
"השירים שמרכיבים את הפרויקט הזה שואלים בדרך כלל שאלה, מנסים לענות עליה ובדרך נותנים ביטוי לקו המחשבה המרהיב של חכמינו מהעת העתיקה. אנשי המשנה והתלמוד, התנאים והאמוראים, ידעו בעל פה מיליוני 'קבצים' ויכלו להתווכח ולהביא ראיות לשיטתם בלי להזדקק ל'גוגל'".
אז אלה שירים דתיים?
"ממש לא. השירים לא כתובים בשפה דתית ולא מולחנים במוזיקה דתית. הנושא שלהם הוא יהודי. הם כתובים בשפת גובה–העיניים ומולחנים פופ–רוק–פולק, בלי פסוקים מולחנים ובלי ניגונים חסידיים, שכבודם
במקומם מונח.
מצד שני, אני לא מחלק פטורים ממחשבה. לא צריך להיות דתי בשביל להבין אותם, אבל חובה להתרכז ולחשוב. אני לא כותב שירים לרחבות הריקודים וגם בכבודם של אלה לא אפגע".
אפשר דוגמה?
"בבקשה. יש עניין פרדוקסלי בסיפור גן עדן, שם נאסר על אדם הראשון לאכול מפרי עץ הדעת טוב ורע. אם האדם לא יכול לאכול מהעץ הזה, מה תפקידו של העץ בגן העדן? לסמן את הבחירה החופשית שנתן ה' כבר לאדם הראשון. כלומר, אמרתי לך לא לאכול ואתה תבחר: או שתשמע בקולי, או שתיכנע ליצרך ותאכל, הבחירה שלך. לכאורה, מתנה יפה מאוד קיבל כאן אדם הראשון. הוא חופשי לבחור.
"אלא מה? בימינו, אנחנו בוחרים כל דבר בחיים לפי מה שנראה לנו שטוב לנו, מבן זוג, דרך מקום עבודה ועד סרוויס. איך אנחנו יודעים מה טוב לנו? כי אדם הראשון אכל מהעץ ומאז כולנו יודעי טוב ורע.
"אבל אז, כשעמד אדם הראשון מול עץ הדעת, הרי עדיין לא אכל, איך יבחר? הוא עדיין לא יודע מה זה טוב ומה זה רע, איך ישתמש במתנה היפה שקיבל – הבחירה החופשית? כלומר, מתאפשר לו לבחור, אבל כיוון שטרם אכל, אין בידיו שום כלי, שום פרמטר על פיו יוכל באמת לבחור וזה הפרדוקס.
"מצאנו לזה תשובה, לא אלאה. זו דוגמה טובה לסוג השאלות שיש בשירים שלי. צריך לחשוב. אי אפשר לקבל אכסיומטית כל דבר מבלי להבין אותו. בלי ידיעת טוב ורע, לעשות את דבר ה' זה סתם ציות עיוור".
הוצאת הדיסק – סתם כיף, או שיש לך מטרה?
"אי אפשר להוציא מזה את הכיף, אבל המטרה שלי חשובה הרבה יותר. אני מנסה להראות לאנשים את היופי שיש בשורש היהודי שלהם. המון אנשים מתרחקים מתולדותיהם, בגלל מונופול שאחרים תפסו על הדת והקצינו אותה לרמות מרתיעות. אדם שלא חי בשלום עם שורשיו – איך יחיה בשלום עם זולתו? בשירים האלה אני משייף קצת את השפיצים הדוקרים האלה שהשתלטו על החברה הישראלית".
ספר על הקמפיין ב"הדסטארט"
"'הדסטארט' זו במה אינטרנטית לגיוס מימון המונים. אתה יכול לפתוח שם קמפיין, להסביר את העניין שלך ולבקש מההמונים שיתמכו בו, במדרגות תמיכה שאתה קובע ותשורות שאתה מציע בצדן. למשל, קיבלת קישורית לקמפיין שלי, אתה לוחץ על הקישורית, נכנס, מקשיב, מתרשם ורוצה לתמוך, נגיד ב-200 ש"ח. לוחץ על מדרגת התמיכה המתאימה, תומך ואם הקמפיין ישיג את יעדיו, תחויב ותקבל את התשורה.
"'הדסטארט' עובדים בשיטת 'הכול–או–כלום'. אם הצלחת לאסוף מהציבור את הסכום שקבעת בזמן שקבעת – תקבל את הכסף ותגשים את חלומך. עבר הזמן ולא גייסת את סכום היעד – איש לא מחויב, הקמפיין יורד ואתה לא מקבל מה שבכל זאת נאסף".
כמה ביקשת לגייס?
"עשיתי סקר מעמיק של מחירי אולפנים, שעות נגנים, עיבודים והפקה מוזיקלית וגם הדפסת מהדורה מינימלית של אלף עותקים. התעשייה הזאת לא זרה לי. אני מבקש לגייס 80,000 ש"ח ותחמתי את זה בשלושים יום. בעזרת ה' והתומכים – נעמוד בזה ונצליח.
"המעוניינים יכולים לכתוב ב'גוגל' – 'הדסטראט בני איתן', או 'לא בשמים היא הדסטארט'. אפשר להיכנס,
להקשיב לקליפ שמסביר את העניין, לקרוא, לשמוע שירים לדוגמה, להתרשם וגם לתמוך".
דנה הראל