מחקר חדש של מו"פ צפון: צורת גיזום העץ משפיעה על כמות ואיכות היבול. המחקר, שהתחיל בעצי התפוח (יבולי שיא בשנה האחרונה) עובר כעת גם לאפרסק, נקטרינה, שזיף, אגס, דובדבן ורימון
ראש השנה לאילנות, ט"ו בשבט, יצוין בסוף השבוע ורגע לפני חגם של העצים והטבע, בחברה לפיתוח הגליל ומו"פ (מחקר ופיתוח) צפון חושפים מחקר חדש ומעניין במיוחד.
לאורך השנים, מבצעים החקלאים בכל רחבי הארץ פעולות שונות, בניסיון לשפר את איכות וכמות היבול של הגידולים השונים. הצורך בשיפור ההכנסה קיבל בשנים האחרונות משנה חשיבות, לאור הקשיים שחווים בענף המטעים, בשל הפחתות המכסים, ייקור המים לחקלאות וכדומה, כך שגידול בכמות היבול יסייע משמעותית לחקלאים בהתמודדות עם הקשיים.
צוות המחקר במו"פ צפון ערך בשנים האחרונות מחקר הבוחן לעומק את ההשפעות של "צורת התספורת" של עצי הפרי. במהלך המחקר, ניסו החוקרים להשוות בין מגוון דרכי גיזום של עצי התפוח.
ממצאי המחקר העלו כי לצורת הגיזום השפעה אדירה על כמות ואיכות היבול. כיום, מרבית מטעי התפוח מעוצבים בשיטת הציר, במטרה לשפר את התפוקות של המטע. השיטה מוכיחה עצמה ויוכיח יבול השיא בענף התפוח – 120,000 טון בגליל ובגולן, בשנה האחרונה.
בימים אלו, ממשיכים החוקרים לבחון שיטות גיזום שונות גם בקרב מיני פירות נוספים: אפרסק, נקטרינה, שזיף, אגס, דובדבן ורימון. השיטות החדשות נבחנות מול השיטה המקובלת במטעי הביקורת. במקביל, הם בוחנים בכל עיצוב את התפתחות העצים, יצירת הפרי, יבולים ואיכות הפרי. עבודת העיצוב כוללת גיזום, כיפוף ענפים, דילול וקטיף, הנעשים על ידי עובדי החווה, בהדרכה וליווי של חוקרי וטכנאי מו"פ צפון.
חוקר הנשירים במו"פ צפון, פרופסור רפי שטרן, אומר: "באגס, מצאנו כי הגדלת הצפיפות מ-100 ל-300 עצים בדונם, תוך שמירה מוקפדת על עץ בעל מבנה צירי, מביאה לעץ קומפקטי ונמוך, המניב יבול גבוה ופרי גדול מאוד ואיכותי. בנוסף, גם עבודת הדילול, גיזום והקטיף התייעלו מאוד כתוצאה מהעצים הננסיים והמעוצבים במטע".
מנהל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר: "על אף הקטנת השתתפות משרד החקלאות בתמיכה במו"פ היישומי בצפון, נעשה מאמץ לקדם מחקרים אלו, אשר יעלו בעתיד את גידול מטעי הנשירים בישראל ויאפשרו לחקלאים להתמודד טוב יותר עם התחרות הקשה בשווקים ולספק תוצרת איכותית לצרכנים הישראליים".