הכפר הכלקוליתי הגדול במרכז הגולן, ראסם חרבוש, נמצא בסמוך לצומת יונתן. תרבות מהאלף החמישי לפנה"ס
השבוע הגיע ה'מוזאון על גלגלים' אל מושב יונתן. אורן זינגבוים מרשות העתיקות ערך לתושבים היכרות עם אחת התרבויות המיוחדות והמרתקות של העת העתיקה – הלוא היא התרבות הכלקוליתית ועם האתר "ראסם חרבוש", המצוי בצומת יונתן. אי אז, באלף החמישי לפנה"ס, הוקמו על גדות הנחלים במרכז הגולן כ-25 כפרים, ביניהם ראסם חרבוש – הגדול מבין היישובים הכלקוליתיים.
האנושות הייתה אז בעיצומה של מהפכה ששינתה את פני העולם – הלוא היא המהפכה החקלאית. לראשונה, בנו תושבי הגולן את בתיהם מאבן וקירו אותם באמצעות ענפים או קנים. את התבואה שגידלו אגרו הקדמונים בכלי חרס גדולים ובכמה מן הבתים התגלו להבי מגל ששימשו לקציר ואבני רחיים בהן טחנו את החיטה. בגולן, ואך ורק בגולן, נמצאו בבתים הכלקוליתיים פסלונים בדמות אדם, או בעל חיים עם קרניים, זקן ואף בולט במיוחד. הפסלונים, המכונים "אלילי בית", שימשו ככל הנראה בפולחן ביתי הקשור לפוריות הצאן ויבולי השדות.
"בא אל הווה"
ביום שישי האחרון יצאו תושבי מרום גולן לסיור ב"באב אל הווה", בהדרכת חופר האתר, ד"ר משה הרטל. "באב אל הווה" מצוי בסמוך למאגר בנטל, באחד מן המקומות היפים ביותר בגולן ו"שביל הגולן" בו. כבר בסוף שנות ה-80', התגלו במקום מבנים וכן מערת קבורה חצובה באבן, שאפשר להיכנס אליה ולהתרשם מיופייה.
באביב 2007, החליפה חברת החשמל שני עמודי מתח גבוה שהיו מוצבים במקום. כתוצאה מן העבודות נגרם נזק לעתיקות והחלה חפירת הצלה, בה התגלו מבנים מן המאות 5-4 לספירה. בחפירות לא נמצאה עדות לזהותם או דתם של המתיישבים. אולי היו אלו שבטי היטורים שישבו באותן התקופות בצפון הגולן. כך או כך, המבנים נהרסו ברעידת אדמה ובמאה השישית, התיישבו במקום ה'עסנים'- שבטים ערביים שהתנצרו ואכן במבנה שבנו נמצאו צלבים רבים על גבי קערות, נרות ותכשיטי מתכת.