ברובע 11, החל שיווק המגרשים לבנייה ועבודות הפיתוח נמצאות בעיצומן. קצרין מצדיעה להתיישבות בגולן ומעתה אמור – "רובע היובל", לכבוד יובל ה-50
שמואל לוין
אחת משתי הסיבות לכך שהקב"ה הוציא את בני ישראל ממצרים, היא על מנת שיתיישבו בארץ ישראל וינהלו חיים של אוטונומיה מדינית. אין, אם כן, זמן טוב יותר להיפגש עם ראש המועצה של קצרין, דימי אפרצב ולשמוע ממנו, לקראת חג החירות, על התקדמות היישוב וההתיישבות בקצרין.
התפתחותה של קצרין בשנים האחרונות צברה מומנטום. לפני כארבע שנים, הוחל בשיווק רובע 10 והיום אנו נמצאים לפני סיום מכירת כל המגרשים, למעלה משש מאות במספר. "ברחוב סער, אחרי הכיכר, בצד המערבי, נשארו עוד 23 מגרשים, בני דונם כל אחד, שבהמשך ייצאו למכרז", אומר דימי ל"שישי בגולן".
כעת, מופנות העיניים אל רובע 11, אשר שיווק השטחים לבנייה בו כבר החל. גם עבודות הפיתוח של השטח, על ידי המשרד לשיכון ופתוח, נמצאות בעיצומן ויש תקווה שהן תסתיימנה בעוד כשמונה עשר חודשים.
תכנון הרובע הופקד בידיו של האדריכל מיקי ורדי ואופי השכונה יהיה ברובו בסגנון "בנה ביתך". כלומר, הקונים רוכשים מגרש ובונים עליו את בית-חלומותיהם, לפי טעמם האישי ולאו דווקא לפי מפרט קיים, או קבוע מראש.
"בשכונה החדשה, תהיה גם בנייה סמי-רוויה, אך 'בנה ביתך' יהיה השליט הדומיננטי של רובע 11", אומר דימי. "מספר המגרשים לשיווק יעמוד על קצת יותר מארבע מאות. לשם השוואה, ברובע 10 יש למעלה משש מאות מגרשים, על שטח כולל הזהה לשטחו של רובע 11 העתידי. משמעות הדבר היא שרובע 11 יהיה מרווח יותר, המגרשים למכירה גדולים יותר והשכונה כולה תהיה יוקרתית ואיכותית יותר. הנוף הנשקף יהיה אל הכנרת וכמעט מכל מקום ניתן יהיה לראות אותה ללא הפרעה. הרובע כולו 'ישפך' אל פארק של חקלאות תיירותית, שיוקם בשוליו".
רובע 11 יקבל שם חדש ומיוחד – "רובע היובל".
"זו ההצדעה שלנו לכבוד חמישים שנות התיישבות בגולן", מספר דימי. "גם שמות הרחובות, אשר נקבעו על ידי הוועדה המיועדת לכך, יהיו כשמות יישובים אחרים ברמת הגולן. למשל, 'רחוב חיספין', 'רחוב רמת מגשימים', או 'רחוב עין זיוון'. היו הסתייגויות לרעיון, מחשש לבלבול בגלל שאנשים יחשבו שכתובתו של דייר היא באחד מן היישובים שעל שמו נקרא הרחוב… אבל יש את המילה 'רחוב', יש לנו מיקוד ואנשים יסתדרו", לדימי אין ספק.
ראש המועצה, דימי אפרצב: "מספר המגרשים לשיווק יעמוד על קצת יותר מארבע מאות. לשם השוואה, ברובע 10 יש למעלה משש מאות מגרשים, על שטח זהה. משמעות הדבר היא שרובע 11 יהיה מרווח יותר, המגרשים לבניה גדולים יותר"
מבני ציבור לשימוש שכונתי
ברובעים החדשים, 10 שכבר בתהליכי בנייה ורובע 12 שבתכנון, ייבנו מרכזי קניות. בנוסף, תיבנה אולפנה לבנות דתיות. האולפנה כבר נמצאת בשלבי תכנון וקיימת הצעה לעיצוב המבנה, מאת האדריכלית אושרת בראון.
מלבד האולפנה, יהיו ברובע "היובל" גנים ומבני צבור לשימוש שכונתי בנוסף לגן "מיקולוב", גן שבתהליך פיתוח הרובע יעבור שיפוץ ושדרוג, ברחוב זוויתן, בגבולו הצפוני של הרובע המתוכנן.
דימי: "יש בקצרין מחסור בבתי כנסת וגם נושא זה יטופל. היה עיכוב מסוים בפיתוח הרובע החדש, בגלל ריכוז דולמנים (ראו בוקסה) גבוה בשטח. רשות העתיקות ערכה סקר מקיף בשטח, חלק מן הדולמנים פונו מן השטח, וחלק ישולבו בתכנית רובע 'היובל' כאתרים ארכאולוגיים, בשטחים הציבוריים הפתוחים".
השכונה החדשה אינה אמורה להביא לשינוי באופי האוכלוסייה של קצרין.
דימי: "מגיעות אלינו משפחות צעירות עם ילדים, שמחפשות איכות חיים. כללית, האנשים שבאים לקצרין, באים לכאן בגלל תפיסת עולם של איכות חיים, חינוך וקהילה חזקה. ניסיון העבר מלמד אותנו שלסמן אוכלוסיות מסוימות, כ'מועמדות' למגורים בקצרין, לא צלח. אנשים באים לכאן מכל קצות הקשת החברתית וכל אחד – מהסיבה שלו".
לשפר את הקשר עם כביש 90
שאלת התעסוקה עולה בכל פעם שמדברים על התרחבותה של קצרין. דימי התייחס בשיחתנו גם לנושא זה: "חלק מן האנשים מייצרים לעצמם תעסוקה בכל מיני דרכים. חוץ מזה, יש די והותר עבודה בכל האזור, לא רק בקצרין ולמעשה, למרות שבשנים האחרונות גדלנו בכ-30%, שיעור האבטלה ירד, הבעיה המרכזית היא אחרת, דווקא סוגי התעסוקה ואיכותם. אנחנו לקראת פריצת דרך בנושא, אך עדיין מוקדם מדי לדבר על זה. אין ספק שזה האתגר המרכזי ל5 השנים הבאות בו אשקיע את מירב כוחי ומרצי."
שוחחנו גם על נושא התחבורה בתוך קצרין עצמה וממנה. למרות שעדיין מוקדם מכדי לדבר על תחבורה ציבורית שתקשר את רובע 11 עם שאר קצרין (לא שהמרחקים ממש גדולים…), ברור שהנושא יטופל בצורה הנאותה, בבוא העת.
בכל הקשור לתחבורה מקצרין ואליה, דימי מאמין שיש לשדרג את הכבישים המחברים את רמת הגולן עם אזור הגליל העליון והתחתון.
"אני לא בטוח שאנחנו מעוניינים שלתוך המרחבים של רמת הגולן תזרום רכבת… או שמטוסים ינחתו בקצרין, או שאיזו צוללת צהובה תצוף באחת הבריכות…", מחייך דימי. "המטרה היא שהתחבורה המשמעותית תנוע על ציר כביש 90 ומשם יהיה חיבור נוח ואיכותי עם רמת הגולן וקצרין. צריך לשפר את הקשר בין צומת בית המכס לצומת מחניים".
עתידה של קצרין שלוב בעתידו של כל אזור הצפון של מדינת ישראל. תכניות ממשלתיות שונות, בשילוב יוזמות פרטיות של אנשים בעלי חזון, דוחפות את צפונה של המדינה קדימה ובשנים האחרונות, אנו עדים לתנופת פיתוח בגולן ובגליל. אין לנו אלא להתפלל ולקוות שכל הגופים העוסקים במלאכת הפיתוח יצליחו במילוי תפקידם ואת פירות ההצלחה יקטפו לא רק ילדינו והדורות הבאים, אלא גם אנו.
דימי מבקש לאחל לכל תושבי קצרין, בתוך כלל תושבי ישראל, חג פסח כשר ושמח.
דולמנים
דולמנים הם מבנים ששימשו כתאי קבורה, לפני כחמשת אלפים שנה. הם בנויים ממספר אבנים גדולות הערוכות באופן היוצר שלושה קירות קטנים וגג אבן או אדמה מעליהם.
פירוש המילה "דולמן" בשפה הברטונית העתיקה הוא: "שולחן אבן" והשם ניתן למבנה זה בגלל דמיונו לצורת השולחן. יש בעולם אלפי דולמנים, בעיקר בארצות צפון אירופה. בישראל יש מאות דולמנים ורבים מאוד מהם נמצאים ברמת הגולן.
בתמונה: דולמן מנחל גמלא
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
"רובע הענקים" - רובע 11
חודשה החפירה הארכיאולוגית באתר המיועד לרובע 11, בקצרין. מתוך הדולמנים שנמצאו, בולט אחד מהם בגודלו…
-
רובע 10 ("חן") מתקדם לשלבים סופיים
עבודות פיתוח אחרונות יצאו לדרך ברובע "חן". נבחר הקבלן המבצע - "ח.פ פארק". מחלקת ההנסה…
-
רובע "הענקים"
סקר ארכיאולוגי בשטח המיועד לבנייה ברובע 11 בקצרין גילה עד כה תשעה דולמנים ענקיים. בחפירה…