ט"ו בשבט בשנת שמיטה? תתפלאו. פעילות ענפה באשכולות המרכז הקהילתי גולן. והספריות האזוריות. אומנם בלי נטיעות, אבל לגמרי שמיט"ו בשבט
לפני כחודשיים, נפגשנו מעגל רחב של אנשים לחשוב איך חוגגים את שנת השמיטה בתרבות הגולן סביב ט"ו בשבט – חג החיבור לאדמה. התרגשנו לצאת לדרך עם שותפים נהדרים שיצרו שלל פעילויות הקרובות ללבם, כל אחד ואחת בתחומו, שיחברו אותנו, הקהל הגולני, למהויות הטמונות ברעיון השמיטה. יחד עם ט"ו בשבט והחורף, שטף אותנו גם הגל החמישי וגרם לרבים מאתנו להישאר בבתים. חלק מהפעילויות נדחו להמשך השנה, או כבר לט"ו בשבט הבא. אבל במהלך השבוע, יכולתם למצוא אורות דולקים בספרייה, אנשים מסיירים בשקיעה, או נפגשים להרצאה בזום – כולם מתחברים בדרכם לשמיט"ו בשבט. הנה כמה סיפורים על מה שהיה שם.
פעילויות בספריות הגולן
אירועי שמיט"ו בשבט, באשכול "אופק", נפתחו בהרצאה מרתקת של אורי מאיר צ'יזיק, על ההיסטוריה של התזונה ונמשכו עם סדנה להכנת קקטוסים מספרים ישנים, עם אמנית המיניאטורות והספרנית הנפלאה שלנו, גוצי פרל, בספרייה היפה והמוקפת בירוק ובטבע, באווירה חורפית נעימה.
סדנת "הופכים ספר ישן לסימנייה חדשה", בספריית אשכול "אביטל": הילדים לקחו ספרים ישנים ועליהם הדביקו וצבעו עלים, פרחים ודמויות מספרים העוסקים בטבע. יחד עם הסימניות, יצאו הילדים עם ספרים ששאלו והכניסו את הסימניות לפעולה!
צוות אשכול "אל על" קיים פעילות יצירה מהטבע – הכנת דיוקן מחומרים טבעיים וינשוף. בתקופה המשוגעת שלנו, הייתה היענות יפה, הילדים נהנו מאוד והתוצרים – מדהימים.
יעל עזרן, גלית קוסובסקי מזרחי ולירז דדון, רכזות התרבות באשכולות המרכז הקהילתי
סיור שקיעה והתבוננות בשמורת גמלא
באחד הימים הקרים בשנה, אך עם ראות מדהימה ואוויר נקי, התייצבו חובבי טבע מהגולן ומחוצה לו לסיור אחר צהריים בשמורת גמלא. למבקרים, חיכו תה וקפה חם ויצאנו לדרך, לסיבוב התצפיות בשמורה. מדריך רט"ג, גיל מועלם, הפליא לספר על הטבע הגולני וכמה הוא זקוק למרחבים וגם לחסדי שקט כדי להתקיים.
על ההתחלה, ביקרה אותנו דאה שחורת כתף ומבט קטן מעבר לתצפית חשף לנו משפחה של שפני סלע, שנהנתה מקרני שמש אחרונות. בהמשך הסיור, גילינו עקבה של שועל, תלולית של חולד, גללים של דורבן וצוקית חכלילית שקיפצה לידינו
על ההתחלה, ביקרה אותנו דאה שחורת כתף ומבט קטן מעבר לתצפית חשף לנו משפחה של שפני סלע, שנהנתה מקרני שמש אחרונות. בהמשך הסיור, גילינו עקבה של שועל, תלולית של חולד, גללים של דורבן וצוקית חכלילית שקיפצה על המצוקים לידינו. הפתעות רבות בשעה קצרה של סיור. מי ייתן שנדע להעריך את הטבע שלנו, לשמור עליו, לשמוט בעלות ממנו ולאפשר לו את זכותו – לשקט ושלווה – כפי שהוא מעניק לנו בכל יום.
נעמה מנספלד, מחלקת הסברה וחינוך רשות הטבע והגנים גולן
עם ישראל כפנומן
הרצאת הרב ד"ר יוסי שטמלר בנושא "ארץ ישראל ועם ישראל כפנומן בהיסטוריה האנושית", התקיימה כחלק מ"מפגשים בשביעית" של ישיבת הגולן. בהרצאתו, שיתף ד"ר שטמלר, בפרק מתוך ספרו על יהדות ופוסט–מודרנה הנקרא בשם: "פלטינה ופלסטלינה". שם לא שגרתי זה בעצם קורא לנו לגלות בתוכנו את החלק היסודי והקשיח ((hardcore שלנו כבני אדם וכחברה, בתוך תרבות סובבת של פלסטלינה…
ד"ר שטמלר עבר בהרצאתו על ההיסטוריה בת אלפי השנים של עמנו ודרך ציטוטים ומחקרים, עמד על המאפיינים הייחודיים של העם ושל הקשר הפנימי והחי בינו לבין ארצו, כמו לדוגמה ציטוט פליאתו המפורסמת של סַמוּאֵל לַנְגְהוֹרְן קְלֶמֶנְס, המוכר יותר בכינויו הספרותי, מארק טוויין:
"המצרים, הבבלים והפרסים עלו ומלאו את העולם בשאון הדר ויפעה, עד שהועם הזוהר והם שקעו ועברו מן העולם. היוונים והרומאים הלכו בעקבותיהם. עוררו רעש עצום ונעלמו. עמים אחרים הופיעו, נשאו ברמה את לפידם לזמן מה, אך הוא נשרף באש של עצמו ועתה, הם יושבים בצל, או אבדו בכלל. היהודי ראה את כולם, הכה את כולם והוא היום מה שהיה מאז. אינו מראה סימני שקיעה, לא האטה בכישוריו וערנותו לא קהתה. כולם בני תמותה בעולם, מלבד היהודים. מהו סוד נצחיותו?" (הרב נתנאל אריה).
אנחנו רוצות להודות לכל השותפים לנו על היחד ביצירת השבוע הזה, מי ייתן שכל מה שנוצר לקראתו ייצור עוד חיבור, התבוננות, אמונה ושמיטה – כל אחד ואחת ממקומו.
מור ונטע, "עיינות" – יהדות ישראלית במרכז קהילתי גולן
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
ברוהאוס הגולן
לאחר שבירת הדאבל בוק של מבשלת הגולן זכתה במדליית כסף בתחרות בירה בינלאומית בגרמניה, עכשיו…
-
ארכיון הגולן
"מדינה ללא ארכיון היא מדינה ללא היסטוריה ומדינה ללא היסטוריה היא מדינה שאין לה עתיד"…