המין הנדיר, אירוס הגולן, הולך ופוחת במספריו משנה לשנה והמומחים מתקשים להצביע על הגורם לכך. תושבי קשת ישתתפו בסקר הקרוב ובהגנה על הפרח האהוב
בעוד שבועות ספורים, יגיחו אל אוויר הגולן הפרטים הראשונים של המין הנדיר – אירוס הגולן. אירוס הגולן הוא מין אנדמי לגולן, מהיפים בין מיני אירוס ההיכל. דרישותיו האקולוגיות המיוחדות מצמצמות עד מאוד את אזור תפוצתו. העובדה כי האוכלוסיות קטנות ואנדמיות לגולן בלבד, מחייבת הגנה עליהם. בשנים האחרונות, אנחנו חווים ירידה גדולה מאוד במספרי המין, במרכז הגולן. כדי להבין את הגורמים לירידה במספרים, יצאה רשות הטבע בפעולות ממשק, הכוללות סימון גושי אירוסים, מעקב פריחה וביצוע סקרי אירוסים, החל מ-2013. השלב הבא היה אך טבעי – לפנות לתושבים הסמוכים למקבצי האירוסים ולצרף אותם למאמץ ההצלה.
בשבוע שעבר, התקיימה שיחה מיוחדת במינה במושב קשת. תושבים חובבי טבע הגיחו בלילה קר, לשמוע מפי אקולוגים על תפוצת אירוס הגולן ברמת הגולן, בכלל ובקשת, בפרט. התפיסה שהובילה את ארגון הערב הייתה שתושבים שחווים את הטבע הגולני מקרוב, יום-יום, רגישים ואכפתיים להשתנות הנוף, יהיו השותפים המתאימים ביותר לניהול שיח משותף על עתיד אירוס הגולן.
את הערב פתח ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז הצפון של רשות הטבע והגנים. חוה גולדשטיין, אקולוגית מרחב גולן של הרשות, הציגה את סקר אירוס הגולן 2017, סקר שנערך כבר ארבע שנים, על ידי רננה לביא, מאבנ"י אית"ן, ששהתה בחו"ל בעת השיחה, אך נוכחותה ועבודתה ליוו את הערב.
הסיבות האפשריות לירידת מספר הפרטים: הרחבות היישובים וההכשרות החקלאיות, פעילות בעלי חיים, או נחיל חרקים שמתיישב על גושי האירוסים ומחסל את הפרחים. פעילות אדם ישירה, כמו גניבת פקעות, או קטיפת פרחים
בעוד חודש, ייערך הסקר, בפעם החמישית ושוב ישפוך אור על תהליכים טבעיים, או תלויי אדם, המשפיעים על שרידות המין. לאחר הצגת הסקר, כיבד אותנו בנוכחותו ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב ומומחה עולמי לאירוסים. יובל סקר את המין המיוחד, קרובי משפחתו הסמוכים, שיטת הרבייה של הצמח וגם סיפק השערות לירידה הגדולה במספרי הפרטים הגדלים בגולן. השיחה נפתחה לשאלות, הצעות, השערות של התושבים, סקירה היסטורית שנערכה על ידי גלעד פלאי מקשת ומחשבה משותפת על סקרים מסביב ליישוב.
מדוע ירדה תפוצה האירוסים בצורה כה משמעותית? הדעות חלוקות ואין תשובות ברורות. הסקר שופך אור שנה אחר שנה ומכיל בתוכו הפתעות. למשל, העובדה כי במקבץ של צומת המפלים עלה מספר הפרטים על המספר שהופיע בסקר של 2000-2001, סקר שנערך לפני הירידה הגדולה. באותו סקר, הופיעו 2000 פרטים של המין, כאשר כיום המספר עומד על 350. ירידה של 80 אחוז במספרים, שמספר גורמים עלולים להיות הסיבה ואולי כולם ביחד. הרחבות היישובים וההכשרות החקלאיות, פעילות בעלי חיים, כמו דורבנים שחופרים כדי להוציא את הפקעות, או נחיל חרקים שמתיישב על גושי האירוסים ומחסל את הפרחים. פעילות אדם ישירה, כמו גניבת פקעות, או קטיפת פרחים, גם היא משפיעה כמובן. בפגישה הועלה על ידי התושבים גורם השינוי האקלימי, מיעוט הגשמים, מכות קור, שינוי כיווני הרוחות. אף אחד מהגורמים לא נפסל על ידי האקולוגים.
בסקר הקרוב, ישתתפו גם תושבי היישוב, בתקווה לעתיד משותף ופורח בגולן היפה שלנו.
אביב שמח!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
נדידה על הכנרת
עונת הנדידה על שפת הכנרת: מסלול סתווי, הכולל תצפית על אלפי עופות נודדים, פריחה והיסטוריה דנה…
-
צעדת קצרין והגולן
מעל 2000 משתתפים מכל רחבי ישראל השתתפו בחול המועד סוכות בצעדת קצרין והגולן הראשונה לראשונה…
-
בית הספר "גמלא" - בית לעולים
במקום להסתפק בלימוד עברית לילדים העולים, בבית הספר "גמלא" עובדים דו-צדדית: גם הילדים הוותיקים לומדים…