הם התחילו עם מפעל לסריגה, עסק הצליח יפה עד הפריצה הגדולה בקצרין אשר בה נגנב כל המלאי שהיה מוכן לאספקה, אז הם שינו כיוון והפכו את המפעל לחנות לכלי כתיבה, צעצועים וחפצי אומנות, יודאיקה ועוד
בין כל אותם סממנים קצרינאיים שכולם מכירים, תופסת מקום נכבד ביותר "החנות של לילי", במרכז "איתן". באוגוסט, חגגה החנות 40 שנה לייסודה. סיפורה של החנות הוא מיקרו-קוסמוס של סיפור קצרין.
"הגענו לקצרין מחולון, במטרה לעשות משהו עבור המדינה", מספרים בני הזוג לילי ושמואל שרף, הבעלים והמייסדים של החנות. שניהם ילידי הונגריה, ניצולי שואה, אשר הגיעו ארצה לאחר המלחמה והתבססו בה בהצלחה רבה. שמואל היה הנדסאי מכונות בחברת "אמקור" ושימש בה גם כיושב ראש ועד העובדים. לילי עבדה כמנהלת מחסן לסריגים בתל אביב, מייצגת שם חברה מחולון.
"ערכנו טיול ברמת הגולן ובין השאר ביקרנו גם בקצרין. נדלקנו על המקום והחלטנו לעבור לכאן. מאחר שהיו לנו ילדים גדולים – הבכור עמד להיכנס לשירות צבאי והבת השנייה עמדה בפני מבחני הבגרות שלה – ערכנו התייעצות משפחתית, בה הוחלט אכן לעבור אל קצרין".
לילי ושמואל הגיעו אל היישוב והביאו עמם מכונות סריגה ידניות של "Empisal Brother", במטרה לפתוח עסק עצמאי.
"החלטנו שאם אנחנו מתחילים חיים חדשים בקצרין, אנחנו צריכים גם להתחיל עם מקצוע חדש", מספר שמואל. "לשם כך, קנינו את המכונות בחולון והבאנו אותן אתנו. לילי היא מומחית לסריגה ופתחנו את 'סריגת הגולן', חברה שייצרה סריגים איכותיים עם גימור ידני. שיווקנו אותם בכל האזור, כולל בחיפה והעסק הצליח מאוד. בין ארבע ולחמש שנים, ייצרנו את הסריגים כאן, באותו מקום בו נמצאת היום 'החנות של לילי', במרכז 'איתן'. חלק מנשות קצרין, ולא היו הרבה כאלו לפני ארבעים שנה, כאשר היישוב היה בחיתוליו…, קיבלו את ההכשרה המקצועית מלילי ועבדו אצלנו".
כך התנהלו הדברים על מי מנוחות, עד אותו ליל שבת מפורסם לפני שלושים וחמש שנים, בו נפרצו כמה חנויות במרכז "איתן" ומפעל הסריגה של משפחת שרף ביניהן.
"בכניסה לחנות, עמדו ארגזים עם המון סחורה, סריגים שהיינו אמורים להעביר לחנויות שונות והכול נעלם", נזכר שמואל. "זו הייתה מכה קשה מאוד. תארו לעצמכם: אנו אמורים לספק סחורה לחנויות רבות, ואיננו יכולים לעמוד בהתחייבויות שלנו… זה רע מאוד לעסק. למזלנו, היינו ביחסים טובים מאוד עם כל הסוחרים שהסתמכו עלינו, לכן הם לא הגישו נגדנו תביעות. אבל זה היה סוף הסיפור של ייצור הסריגים והחלטנו לעבור למכירת צמר.
"לילי, כמומחית לכל מה שקשור לצמר ולסריגה, סיפקה ללקוחותיה הוראות סריגה ושילבה את המכירה עם הדרכה. יחד עם זאת, על מכירת צמר לבדה לא ניתן היה להתקיים, לכן הוספנו לחנות גם מכשיר כתיבה לבית הספר, דבר שהתקבל מאוד בברכה. במשך הזמן, הרחבנו את העסק והוספנו צעצועים, דברי אומנות ויצירה, חפצי יודאיקה וקישוטים לבית. קיבלנו גם זיכיון כסוכני וילונות 'אורגון' בגולן והעסק התפתח. החלפנו את שמו ל'החנות של לילי' וככה אנו מוכרים היום בכל רחבי רמת הגולן".
הלקוח לפני הכול
הממדים הצנועים יחסית של "החנות של לילי" מסתירים את האמת שמאחוריהם. מדובר בעסק גדול ומצליח, המשווק סחורה בבלעדיות לגורמים רבים ברמת הגולן, כולל למועצה המקומית קצרין, למועצה האזורית גולן, לבתי ספר, לגני ילדים, למתנ"סים ולחברות פרטיות. מכל האזור, מגיעים לקוחות אל "החנות של לילי", כדי ליהנות הן ממגוון המוצרים שהיא מציעה והן מן השירות המעולה שמקבלים הבאים בשערי החנות.
"המוטו שלנו הוא שהלקוח תמיד צודק ושהוא מעל לכול", אומר שמואל. לילי מוסיפה: "יש משפחה אחת מירושלים, שמגיעה אלינו בכל שנה, כדי לערוך אצלנו את הקנייה השנתית שלהם… הלקוחות שלנו מעריכים את השירות המצוין ומאוד נאמנים לנו".
גם צוות החנות מייצג נאמנות ויציבות: טניה, המוכרת שמאחורי הקופה, נמצאת עם לילי ושמואל כבר עשרים וארבע שנים והמוכרת השנייה, מריה, עובדת ב"חנות של לילי" כבר שתיים עשרה שנה.
עסק מצליח מצריך גם דור-המשך. לשמואל ולילי שלשה ילדים: הבכור, אמנון, הוא בעלים של חברת היי-טק באזור המרכז. בתם האמצעית, איטה, מתגוררת בכפר סבא ובן הזקונים, ארז, הוא זה שנטל את מושכות ניהול החנות, לפני מספר שנים ונשאר בקצרין על מנת להמשיך את המסורת.
שמואל: "ארז הוא האחראי על כל הנעשה בחנות, אבל אני ממשיך לעזור לו בכל מיני תחומים, כמיטב יכולתי. בכל זאת, יש לי ארבעים שנות ניסיון בניהול החנות… ויש לי את הקשרים עם כל יבואני כלי הכתיבה בארץ"
"ארז הוא האחראי על כל הנעשה בחנות, אבל אני ממשיך לעזור לו בכל מיני תחומים, כמיטב יכולתי", אומר שמואל. "בכל זאת, יש לי ארבעים שנות ניסיון בניהול החנות… ויש לי את הקשרים עם כל יבואני כלי הכתיבה בארץ. אז אני מסייע לארז, למרות שהוא מנהל החנות בפועל.
"לאחרונה, החליט ארז על שינויים במיקום מוצרים בחנות, כמו למשל העברת כל מחלקת כלי הכתיבה אל הקומה הראשונה, כחלק ממהלך שיפור הנגישות בחנות, בהתאם לחוקים החדשים העומדים להיכנס לתוקף בקרוב. קיבלנו מחמאות על הסדרים החדשים בחנות ואנחנו מתכוונים להמשיך ולשפר את השירות שלנו".
ומה לעתיד?
שמואל ולילי אופטימיים: "אנו מקווים להמשיך ולהרחיב את העסק, לספק שירותים נוספים ומגוונים יותר לקהל לקוחותינו ולשמור על רמת שירות גבוהה, שהיא אבן יסוד של החנות שלנו. כמו שאמרנו: הלקוח לפני הכול".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- 40 שנה להתיישבות בגולן
בין נוסטלגיה למיתולוגיה איך קמה העיר קצרין? מי דחף לעבות את יישובי הגולן? ומי…
-
שנה של הישגים לנבחרת האתלטיקה הקלה של ביה"ס "גמלא"
נבחרת האתלטיקה של ביה"ס "גמלא" בקצרין מסכמת עוד שנה של הישגים והצלחה. הבנות זכו במקום…
-
סופרים צבאים בגולן כבר 40 שנה
בספירת הצבאים השנתית שנערכה לאחרונה לפני כשבוע, נספרו 328 צבאים, לעומת 264 שנספרו בשנה שעברה.…