באווירת סוף שנת הלימודים, תעודות וציונים, עשויה כותרת שכזו להראות מביכה משהו. ובכן, לא זו הכוונה. סדרת ההרצאות "מדע על הבר" חוזרת עם סיכומי ביניים ל-50 השנים האחרונות
לרגל 50 שנות ההתיישבות בגולן, חוזר "מכון שמיר למחקר" בסדרת "מדע על הבר" והפעם – סיכומי ביניים ל-50 השנים האחרונות. מה נעשה כאן במחקר המדעי בחמשת העשורים, היכן היינו, מה מצבנו עכשיו ואנה מועדות פנינו.
50 השנים האחרונות שינו את פניו של הגולן. הכפרים הסוריים שהתרוקנו כבר אינם. במקומם, הוקמו מושבים קיבוצים ויישובים עירוניים. החקלאות המסורתית פינתה את מקומה לחקלאות הממוכנת. בריכות מעיין קטנות הוחלפו בקידוחי עומק ומאגרי מים. שטחי רעייה אינטנסיבית הפכו לשמורות טבע (ושטחי אימונים). אפשר אולי לומר שחוץ מחום הקיץ, שום דבר לא נשאר כשהיה.
בסדרת ההרצאות, מוזמנים תושבי הגולן, וגם מי שלא, להציץ אל מגוון תחומים הנוגעים לכולנו: מים, קרקע, חקלאות, יערות, חברה וארכיאולוגיה. הדגש, כמובן, על הגולן.
יערות הגולן
מה יותר מתאים לעונה מאשר משב מרענן מיערות הגולן?
נהוג לומר כי מדינת ישראל היא המקום היחיד בעולם בו בתחילת המאה ה-21 יש יותר עצים ממה שהיו בתחילת המאה שקדמה לה. זה אולי נכון ויעידו ילדי תנועות הנוער, המתכוננים למחנות הקיץ ביערות קק"ל. אלא שיש להודות בעובדה שרובם של יערות ארצנו הם יערות נטועים ולא תמיד במקום בו באמת עמד יער בעבר ולא ממש באותם עצים שהיוו בעבר כסות להרים.
בגולן המצב שונה. בין גווני הצהוב הקיצי, בולטים בצבעם הירוק יערות הגולן. יער מיצר, בדרום, יער יהודייה ויער בשנית, במרכז ויער אודם, בצפון. כאן אין מדובר באורנים. שליטי היער הגולני הם האלונים, אלון מצוי ואלון התבור, והמוכר קצת פחות, אלון התולע. על יער אודם נהוג לומר כי זהו היער הטבעי הגדול בארץ. 3% משטח הגולן הם יערות טבעיים, יש האומרים כי בעבר היה זה יותר. האמנם? האם מצב היער היום טוב מבעבר?
מעקב וניטור עצי היער מראה תופעה של התייבשות ותמותת עצים. זה לא כל כך נעים לראות עץ יבש, במיוחד עץ גדול ומפואר, שכנראה צומח לו בשקט כבר יותר מ-50 שנה וכבר ראה דבר או שניים. התופעה בולטת במיוחד ביער מיצר, אבל נציגות שלה אפשר למצוא גם ביערות נוספים.
ד"ר עידן קופלר עוסק מזה מספר שנים בחקר השטחים הפתוחים ויערות הגולן. בהרצאתו, יעסוק בנתונים העולים מהמחקרים החדשים על מצב היער בגולן בעבר ובהווה ואולי גם ניסיון להבין לאיזה כיוון העצים מתפתחים.
צילום- אז והיום
היכן? "K-bar", צומת האמיר (וואסט)
מתי? יום רביעי, 12.7, בשעה 20:30
הכניסה חופשית
מוזמנים