מגיע להם: ל-1000 הותיקים בקצרין הובטח סוף סוף מועדון משלהם במתנ״ס. הצעירים תמיד לא מחכים עד שזה יקרה בפועל ומתארגנים לתוכניות צפופות של טיולים, הרצאות ושיחות, התעמלות, מוסיקה, ספריית תן-קח, תיאטרון באידיש וגם הפתעה ליומולדת עגול של קצרין
יוצאים לדרך זולאא מירה בעל מאלגביהם, כי הם התחילו את דרכם כקבוצה מטיילת בשביל ישראל וקראו לעצמם במהלך השנים 55 פלוס. השנה הם שוב יוצאים לדרך, לעיתים לקצווי ארץ, לעיתים רק עד למתנ"ס, בו עומד סוף סוף לקום מועדון עבורם.
מי? 1000 ותיקים בקצרין, לא פחות, אולי יותר.
מה? צורך במקום למפגש, לימוד, תכנים, בזינוק מהספה הביתית הנוחה.
כמה? קבוצה עם כוח עצום שעדיין לא מודעת לו.
מרכזת? איטה עצמון, הרבה שנים עשתה זאת בהתנדבות מהבית, עכשיו משולחן במתנ"ס; קצת משרה, המון המון תכניות.
תקציבים? לא נקלקל את אווירת החג המתקרב.
ובכל זאת, יש כבר תכניות סגורות למעגל אוכלוסייה ענק זה ותכף יוצאים לדרך, עם טיולים, הרצאות ושיחות, התעמלות והפתעה ליומולדת עגול של קצרין.
"בדיוק היום דיברתי על זה עם גילי פורת, מנהל המתנ"ס" פותחת עצמון, ואיזו אש קטנה רושפת בעיניה. "על מועדון לוותיקים. שיהיה מקום לצאת אליו בערב ולהקשיב למוסיקה, לשבת עם חברה ולשחק שחמט, להקשיב לשיעור או דיון, ולעשות זאת במקום משלנו, שעד כה לא היה לנו.
"את שואלת מה גילי השיב? – 'איטה, יהיה לך מועדון, אני מבטיח לך.'
"מדובר באחד מהחדרים במתחם המתנ"ס, אם כי כבר לפני פתיחתו מתוכננות וסוכמו מספר פעילויות שאינן תלויות בו.
"כך למשל תתקיים במתקני המתנ"ס בימי רביעי בבוקר התעמלות פלדנקרייז, עם מיכל מנור; בימי שני בבוקר תהיה התעמלות לוותיקים עם עופרה אוחיון, בימי חמישי בבוקר – התעמלות למבוגרים עם אנה תם וסטודנטים מאוהלו.
"כמו כן נקיים לוותיקים שיעורי תנ"ך עם רוחמה מכנף, שיעורי ספרות שאותם תעביר בהתנדבות ריקי אור, מרצה באוהלו. שיעורי הספרות יתחברו לרעיון המרכזי, שהינו קיומם של ארבעה טיולים בעקבות ספרים – לירושלים, תל אביב, חדרה וחיפה. ככל הנראה הם יתקיימו בימי שלישי, כי כוונתי לחבר אותם עם 'קפה בשלייקס', יום של הוזלות לגמלאים.
סוכם עם ריקי, שהרצאתה תתקיים אחת לשבועיים בעקבות הספרים שהינם נושאי הטיולים, ושיעורי התנ"ך יהיו בשבועיים שביניהם."
איטה, תכף אני אבכה… למה רק עכשיו?
"אני גם מביאה את שרון חזן, מנחת הורים, לסדנאות בנושא סבתאות והתמודדות עימה בעידן שלנו, שישה מפגשים, אחת לשבועיים החל מנובמבר. זה לא זול, אך מחלקת הרווחה הסכימה לממן את זה בגלל שמאד רציתי, המשתתפים ישלמו מחיר סמלי של 10 ש"ח."
נצא מכאן רק ארבע פעמים בשנה?
"הרבה יותר: קבוצת המטיילים ממשיכה לטייל בשבתות אחת לחודש ובחודש הבא יתחילו טיולים באמצע השבוע מטעם אש"ל* גם הם אחת לחודש. בתיה עמשלם עברה קורס כיצד לארגן את הטיולים ותעשה זאת בהתנדבות. העלות למטיילים תכסה הוצאות מדריך ואוטובוס בלבד.
"וננסה להגשים גם את החלום שלי – הפקת ספר מתכונים לקראת שנת הארבעים של קצרין. לפני חגים גדולים נקיים 'ערב אוכל' מבישולי החברים במועדון, נאסוף את המתכונים המצטיינים ונאגד אותם בספר."
צריכים גם את אנשי היישובים
"אפשר להוסיף דבר נחמד ולספר כי יצרתי קשר עם ה'יידיש–שפיל', שמעלים הצגות בחינם. הם מאוד מאד התרגשו ושמחו שהתקשרתי מהצפון, מהגולן ורצו להגיע כבר בספטמבר: 'רק תגידי ואנחנו באים, יש מקום קטן, גדול, רק תודיעי לנו.
"החלטתי שאת זה אני מעבירה למתנ"ס עצמו, אני רוצה שכולם ייהנו מזה, לא רק הוותיקים.
"אם הייתי יכולה להביא לפעילויות גם את תושבי המועצה האזורית גולן זה היה כל כך תורם… כי אנחנו לא יכולים לבנות רק עלינו. היישובים הם עם–הספר, באמת, אני רואה את זה. לסדנאות שלהם באים עשרות אנשים, כאן זה לא עובד כך."
אולי כי כאן זה יקר קצת? ומדוע אין ניתנות כאן הנחות ממשיות, אמיתיות לאזרחים ותיקים?
"כן, אני חושבת שוותיקי קצרין, כולם, צריכים לקבל הקלה בעלויות של חוגים. הסיבה שלא ניתנת הנחה של ממש בקולנוע היא כנראה מיעוט ההכנסות של המתנ"ס".
נחזור למועדון, האם אינך חוששת שהוא יגווע אם לא יהיו בו יותר הרצאות, ערבי עניין?
"זה יהיה מועדון עם תוכן, אני גם רוצה להקים בו ספרייה, של קוראים שרוכשים ספרים ומעבירים אותם הלאה, לכל מי שמעוניין והספרים כל הזמן מסתובבים. תהיה כאן גם מערכת טובה, למי שאוהב מוסיקה, למי שמעוניין לדבר על מוסיקה, זה צריך לזרום לפי רצונות האנשים, גם לשמוע וגם להשמיע".
דניאלה שאול
*אגודה לפיתוח שירותים למען הזקן בישראל