החפירות התקיימו השנה בהובלת כיתות ה'. נמצאו כלים מזכוכית ומחרס ואביזרי קישוט נשיים. מסע אל העבר
כל הנכנס בשערי בית הספר "גולן" ומתבונן סביבו, לא יכול שלא לראות את השלטים והמודעות: "כמה חפרתם?", "חפרתם כבר? בחיספיא כבר הייתם?", "וואלה חפרתם", "תחפרו בחפירות – תמצאו אוצרות".
כל הנכנס לשטח שמאחורי החממה של בית ספר, לא יכול שלא להרים גבה ולשאול: "חפירות ארכיאולוגיות? בשטח בית ספר? איפה נשמע דבר כזה?".
בהמשך למיזם החפירות שהחל לפני שנתיים, השנה העסק "עלה מדרגה". מיזם החפירות היה מיזם של כיתות ה', שעברו תהליך ארוך ומשמעותי, כפי שמספרת חופית, מדריכת המיזם: "במסגרת פרויקט ארכיאולוגיה ובתי כנסת עתיקים בגולן, יצאו תלמידי בית ספר 'גולן', בהובלת כיתות ה', לחפירות באתר חיספיא.
"זכיתי ללוות את הכיתות עוד בשיעורי ההכנה לחפירה בשטח. למדנו מהי תורת העתיקות והעולם הנחבא מתחת לפני השטח. התנסינו בחקר ואיסוף מידע בדרכים חווייתיות. לאחר מכן, חזרנו אל תקופת המשנה והתלמוד, כדי להבין מי הם האנשים שחיו בגולן הקדום, בתקופה ההיא. הכיתות היו מלאות בסקרנות ורצון לגילוי ולמידה.
"הגענו לשיא – החפירות בשטח. כל כיתות בית הספר יצאו לשעתיים של חפירה באתר, עם אורן הארכיאולוג. החפירה בשטח נותנת הזדמנות מיוחדת של למידה עצמאית, הדורשת סבלנות, סקרנות, עדינות ושימוש בחושים מגוונים. בתום המסע לעבר הגולני שלנו, קיבלו כל הילדים שהשתתפו בחפירות ספר – 'בית כנסת ומעיין ברמת הגולן', כהמשך וחיבור מעמיק לרמה ולבית שלנו.
"כמורה שליוותה את כיתתה בחפירות, ברצוני להוסיף שהחוויה שהילדים חווים היא עצומה. הרצון לגלות ממצאים, חרסים ועוד דברים מעניינים גורם לביצוע העבודה בשמחה, בסקרנות ובמרץ.
"הגילוי מרתק ועוד יותר – הסיפור שעומד מאחורי כל גילוי. אורן, ארכיאולוג הגולן ברשות העתיקות, עומד ומסביר לילדים במקצועיות רבה על כל תגלית.
"בתקופת החפירות הנוכחית, גילו ממצאים מרתקים: חלקי צמיד של אישה, סיכה ששימשה לקישוט בגד של אישה, מטבע, חלקי כלים מזכוכית ומחרס, טבון ובו עצמות בעל חיים. אורן הסביר לילדים את החשיבות בחקר של כל אחד מהממצאים שנשלחים למעבדה מיוחדת. לדוגמה: כשיגלו, על פי העצמות, איזה בעל חיים היה בטבון, ידעו אם היה כשר ואם כן, הרי זה סימן מובהק לחיים יהודיים".
תם ולא נשלם…מיזם החפירות עלה קומה ועוד יעלה… חופית מאחלת לתלמידי בית ספר 'גולן' שימשיכו עם רוח העשייה המיוחדת ואנו מודים לאורן ולחופית, על המיזם הנפלא הזה שהביא ללמידה משמעותית, מרתקת וחשובה.
מקווים שניפגש להמשך החפירות בשנה הבאה.
חנה חדד