אלג'ין לונג, בן 91, הטייס שהטיס את יהודי תימן ארצה, במבצע החשאי "על כפי נשרים", ביקר בגולן והתרגש מאוד. גם אנחנו
בשבת האחרונה, התקיים ביקור היסטורי בקצרין. אלג'ין לונג, הטייס שהטיס את מטוס "אלסקה אייר", שהעלה את יהדות תימן במבצע "על כנפי נשרים" הנועז, ביקר אצלנו וטעם קצת מקצרין העתיקה, "קסם הגולן" והר בנטל. לונג בן ה-91 , טייס נועז בזכות עצמו, הגיע כאורח האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר, העוסקת במורשת יהודי תימן ובסיוע ארגון stand with us"".
ראש המועצה המקומית קצרין, דימי אפרצב, אירח את לונג ומלוויו בקצרין, ערך אתם סיור בקצרין העתיקה, הסביר את הקשר ההיסטורי החשוב של היישוב קצרין עם הכפר התלמודי העתיק "קיסרין" ואת שזירת העבר אל העתיד. לאחר מכן, הגיעו למופע האור-קולי ב"קסם הגולן" ומשם, עלו להר בנטל וצפו על הגבול.
ד"ר יגאל בן שלום: "לונג הוא אחד מאותם אנשים טובים בתחילת דרכה של המדינה, שלקחו למעננו סיכון עצום ואנחנו מוקירים את התרומה שלו, כי אנחנו, רבים מבני יהדות תימן, פשוט חייבים לו את הצלחת העלייה החשאית לישראל"
לפני 70 שנה בדיוק, ערב תקומתה של המדינה, הטיס לונג את המטוס בחשאי, במבצע נועז ומסוכן, שבו עלו לישראל אלפים מיהודי תימן, דרך מדינות אויב. חלקו השני של המבצע, בשנים 1949-1950, הביא לארץ עוד כ-50 אלף יהודים.
"לביקור הזה יש סמליות עצומה והוא מעביר מסר כפול", אומר ד"ר יגאל בן שלום, יו"ר האגודה. "ראשית, לונג הוא אחד מאותם אנשים טובים בתחילת דרכה של המדינה, שלקחו למעננו סיכון עצום ואנחנו מוקירים את התרומה שלו, כי אנחנו, רבים מבני יהדות תימן שהגיעו לישראל וצאצאיהם, פשוט חייבים לו את הצלחת העלייה החשאית לישראל.
"המפגש שלו עם אלה שעלו ובניהם ועם עולים אחרים מתימן מצביע על דבר נוסף, מדהים לא פחות, במפעל הציוני. עם כל הקושי של תרבות אחרת, עם כל ההשתלבות הקשה, יהדות תימן הצליחה פה באופן מדהים. לונג מתרגש כל כך לפגוש אנשים שמחים ומאושרים, שמקיימים כאן חיים, משפחות ומצליחים במקצועם בכל תחומי החיים.
"לכן, המסר שעולה מן הביקור, שהוא המסר של פעילותנו באגודה בכלל, הוא שלהשתלב אין פרושו רק להיות כאן ולהצליח כאן, אלא גם לשמר את הזיכרון, להבליט את המורשת, שתהיה ידועה לכלל ישראל. יוצרים, סופרים, בעלי מדרשים, משוררים, קריאת טעמי המקרא הייחודית, כתבי העת, התרבות החומרית, המוזיקה, המאכלים, תכונות הענווה והצניעות וחכמת החיים".
מורשת מפוארת
האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר, אשר מארחת את אלג'ין לונג, מקיימת בנתניה מוזאון פעיל, המציג את ההיסטוריה של יהודי תימן ופריטים אתנוגרפיים הקשורים לתרבותם של יהודי תימן. האגודה מקיימת פעילויות תרבות ומופעים מוזיקליים מורכבים ומקוריים בסגנון תימני, מוציאה לאור שני כתבי עת: "תהודה", העוסק במורשת יהודי תימן וכתב העת המדעי "תימא", כתב העת היחיד השפיט מקרב עדות ישראל. מכון המש"י – מסגרת לאנשי המחקר העוסקים בחקר יהודי תימן.
המכון יזם את הקונגרס הבין-לאומי הראשון לחקר יהודי תימן שהתקיים באוניברסיטת בר אילן בשנת תש"ן, בהשתתפות בכירי החוקרים מהארץ ומהעולם. מאז, התקיימו מספר קונגרסים, סמינרים וימי עיון ביוזמת מכון המש"י. האגודה הקימה את המכון לחקר יהודי תימן ע"ש מייסדה עובדיה בון שלום, בשיתוף "מכון בן צבי".
דימי אפרצב: "ביקור מרגש עד מאוד. נהניתי מהזכות שניתנה לי ללוות פיסת היסטוריה חיה. אני מאחל לאלג'ין הרבה נחת ואושר, בידיעה כי עשה דבר טוב וחשוב למען העם היהודי. אני מודה על אומץ לבו ונחישותו".
אלג'ין לונג: "תודה רבה על האירוח הנפלא. למדתי המון והכול פה פשוט נפלא. מרגש אותי מאוד לנחות בישראל 69 שנים אחרי הפעם האחרונה שהייתי כאן. הכול השתנה, צמח והתפתח ואני נרגש".
בימים אלה, מופק סרט דוקומנטרי על אלג'ין. בעקבות הביקור בקצרין ובגולן בכלל, ביקש אלג'ין לסיים את הסרט בקטע של תעופת הנשרים של הגולן, מגמלא, כסמל למבצע "על כנפי נשרים" ולחייו כטייס פעיל.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הגולן בכותרות
עיתונאיות מגופי התקשורת המובילים בישראל סיירו באתרים המבוקשים בגולן ונפגשו עם בעלי עסקים מקומיים שירה…
-
שומרים על אנשי הגולן
בשבוע האחרון סיימה נפת הגולן של פיקוד העורף אימון הקמה גדול, שבסופו הוגדרה כשירה למילוי…
-
ילדי הגולן פורשים כנף על הנשרים ועל הקהילה
התלמידים למדו על מחזור הקינון של הנשר, על אורח חייו, מה פוגע בו ומה יהיה…