יבול הדובדבן גדול השנה ויעמוד על כ-4,000 טון דובדבן. זן חדש של דובדבן מתוק במיוחד, "רגינה", שמקורו בגרמניה ורוסיה אוקלם במו"פ צפון וישווק בכמות קטנה כבר השנה
יבול הדובדבן השנה יהיה גדול מזה של השנה שעברה ויעמוד על כ-3,800-4,000 טון (בשנה שעברה נקטפו 3,500 טון דובדבן), מהם: 3,200 בגולן (במגזר היהודי והדרוזי), בגליל העליון כ-500 טון דובדבן ובאזור הרי יהודה כ-300 טון.
במו"פ צפון, של החברה לפיתוח הגליל, אומרים כי הדובדבן השנה יהיה מתוק, גדול ואיכותי וזאת בשל החורף הארוך, בו זכו מטעי הדובדבן למנות קור טובות ופיזור נכון של הפרי על העץ, המאפשר לפרי לגדול ולעלות ברמת הסוכר.
עונת קטיף הדובדבן החלה השבוע, מאוחר מהרגיל, עקב החורף המבורך, בהרי נפתלי, במרום הגליל ובמרכז הגולן. הקטיף התחיל עם זן ה"בורלא" המקדים והזן "רויאל דון" המתוק והטעים ובשבועות הקרובים, יחל הקטיף גם בצפון הגולן. עונת קטיף הדובדבן תסתיים בסוף חודש יוני.
מנכ"ל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר, אומר כי חוקרי מו"פ צפון נמצאים בעיצומה של עבודה על הקדמת קטיף הדובדבן ופירותיה הראשונים של עבודה זו נקטפו ושווקו החל מסוף אפריל, ממטע רמת מגשימים בגולן, על ידי "בראשית"
מנכ"ל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר, אומר כי לאחר מספר שנות מחקר, יחלו העונה בשיווק ראשוני, בכמות קטנה, של זן דובדבן חדש אדום ומתוק בשם "רגינה" REGINA)). זהו זן שמבשיל מאוחר, מתוק במיוחד, בשרני, מוצק ובעל ארומה של פירות יער. הפרי הבודד גדול יחסית ויכול להגיע למשקל של 11 גרם. זן הדובדבן הזה אוקלם על ידי חוקרי מו"פ צפון במטעי הגליל והגולן.
ה"רגינה" מצטרף לזנים נוספים שאוקלמו בשנים האחרונות, כמו ה"רויאל דון" ו"מיני רויאל". מו"פ צפון ומכון וולקני עוסקים לאורך השנה במחקרים הכוללים אקלומם של זני דובדבן חדשים, אקלום זני דובדבן חדשים מחו"ל, הקדמת ההבשלה של הפרי, ייעול העבודה, הדברה ידידותית, איכות, טעם וגודל הפרי. בן ישר מציין כי חוקרי מו"פ צפון נמצאים בעיצומה של עבודה על הקדמת קטיף הדובדבן ופירותיה הראשונים של עבודה זו נקטפו ושווקו החל מסוף אפריל, ממטע רמת מגשימים בגולן, על ידי "בראשית".
מגוון זנים רחב
המדינות המובילות בגידול דובדבן בעולם הן איטליה, צרפת ואזור מערב ארה"ב. בישראל, היבולים גבוהים יותר מאשר באירופה כמעט בטון בשל המיקרו-אקלים.
פילוח השוק בזנים בישראל: "בורלא" – 15%, "רויאל דון" – 10% "צ'ינוק" – 5%, "רנייר" – 20%, "בינג" – 30%,"ואן" – 5%, "סטלה" – 5%, "הידל פינדל" – 7%, "סאם" – 3% ואחרים – 5%. הענף מתאפיין במגוון זנים רחב מאוד וגדל בכ-40 יישובים בארץ. למעלה מ- 90% מיבול הדובדבנים בארץ גדלים בגליל ובגולן. ההיקף הכספי של ענף הדובדבן בישראל מגיע קרוב ל-100מיליון ש"ח בשנה.
עץ הדובדבן שייך למשפחת הנשירים, דורש שני עצים לפחות להפריה, זקוק לאקלים קר ומנות קור, סביב 1,000 שעות בעונה. פריחת הדובדבן תלויה האבקה של דבורי הדבש. בלעדיהן, פריחתו לא תתאפשר.
לפרי הדובדבן, ערכים תזונתיים רבים וחיוניים כמו: תועלת לראייה, לכולסטרול הטוב, מטיב ומווסת את מערכת העיכול, עוזר מאוד במקרה של הירדמות ידיים ורגליים ובעל ערך קלורי נמוך.
בוסתן "בראשית", בקיבוץ עין זיוון, ייפתח לקטיף עצמי של דובדבן, מתחילת חודש יוני
קאפקייקס וניל ודובדבנים
לכבוד עונת קטיף הדובדבנים, מציעה הגר שבבו, הקונדיטורית של מסעדת "טיבי'ס", בחוות "ורד הגליל", מתכון לקאפקייקס וניל ודובדבנים
קאפקייקס וניל ודובדבנים
לכ-12 קאפקייקס דובדבנים וקרם מסקרפונה
מרכיבים:
3 ביצים
10 גרם סוכר וניל
200 גרם יוגורט
175 גרם קמח
8 גרם אבקת אפייה
200 גרם סוכר
100 גרם שמן
דובדבנים מגולענים
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה בעזרת מטרפה ידנית את הביצים, היוגורט, הסוכרים והשמן. מנפים לקערה נפרדת את הקמח ואבקת האפייה ומאחדים בין שתי התערובות, רק עד שהתערובת הומוגנית.
מקפלים לתערובת רבעי דובדבנים.
מעבירים לתבנית שקעים או לעטרות את הבלילה (חצי גובה) ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, למשך כ-12 דקות, או עד שקיסם ננעץ ויוצא יבש. מקררים היטב.
לקרם מסקרפונה:
250 גרם מסקרפונה
250 גרם שמנת מתוקה
מעט מחית וניל, או גרגירים מחצי מקל וניל
50 גרם אבקת סוכר
אופן ההכנה:
להקציף הכול ביחד עד לקבלת קרם יציב.
לזלף את הקרם מעל הקאפקייקס ולקשט בדובדבן שלם מעל.
בתיאבון!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
זמן הדובדבן זה עכשיו!
הזנים המוקדמים - "מיני רויאל" ו"רויאל דון", שאוקלמו בגליל ובגולן על ידי מו"פ צפון נמצאים…
-
זמן התלת-ממד בגולן
המרכז הקהילתי גולן מקדם את תחום החדשנות והטכנולוגיה: לאחרונה, נרכשה מדפסת תלת-ממד, שפועלת במרכזי הלמידה…
-
בתים מיוחדים בגולן - זמן יורט
לאחרונה מופיעים ביישובים שונים בגולן בתים מסוגים חדשים ולא מוכרים, ולאו דווקא מהמלט והבטון "הרגיל"…