מתכננים בית, או שיפוץ מטבח בקרוב? סדרת הטורים הבאה תאיר את עיניכם בסבך הגדול של עולם המטבחים. חזרו אחריי: חזיתות, ידיות, שיש
בבתים בהם גדלנו כילדים, המטבח על פי רוב היה חדר סגור כי לא רצו "שיראו את הבלגן". בימינו, המטבח הוא אחת הנקודות שמקבלות הכי הרבה התייחסות ועיצוב ובהתאם לכך, גם המימון והתקציב. יש לתת את הדעת על החומרים המרכיבים את שלד הארון, הפרזול וכמובן, החזיתות והידיות, שהן הדבר החזותי העיקרי.
המטבח הוא מיקרו קוסמוס של הבית. אנחנו נדרשים לבצע בחירות, לא רק על פי מה שאנחנו רוצים, חולמים ורואים שהכי איכותי, אלא לבחור חומרים שונים שירכיבו לנו את המטבח שנשמח לבשל ולארח בו, אבל גם שנוכל לעמוד בו מבחינה תקציבית.
באופן עקרוני, אקדים ואציין שתכנון ועיצוב המטבח הוא עולם ומלואו וניתן לכתוב על כל אלמנט בו ללא סוף, אבל המטרה היא לתת סקירה על עקרונות העיצוב השונים.
סגנונות המטבחים העיקריים הקיימים היום הם כפרי, "פרובנס", או מודרני ובעצם, רוב המטבחים נעים על הסקאלה שבניהם.
האלמנטים הבאים הם שמרכיבים את סגנון המטבח:
חזיתות – חלק, או מעוטר; גוון מבריק, או מט. ידיות – צורתיות וגוון. שיש – סוג, עובי וגוון.
אין סגנון נכון, או לא נכון. לכל עיצוב, יש את היופי שלו. חפשו תמונות, סעו לחנויות מטבחים, או נגרים מקומיים המחזיקים תצוגות, כדי לראות בעיניכם מגוון רחב של מטבחים ולהרגיש מה הכי "עושה לכם" את זה
חזיתות וידיות
ישנן חזיתות חלקות, החל מפורמייקה, זכוכית, פריזמה וחזיתות MDF שונות שעברו צביעה ועד לחזיתות עם ציפוי ננו-מט, או פריזמה, שנותנות מראה הכי מודרני שיש. מנגד, ישנן חזיתות עם עיטורים, פיתוחים ו"כרסומים" שונים, שמעניקים מראה כפרי יותר.
ישנן ידיות אינטגרליות, שמבוצעות על ידי כרסום מגרעת בחלק העליון או התחתון של החזית ומתקבל מראה מאוד מודרני. מהצד הכפרי, יהיו ידיות רחבות, מעוטרות ועל פי רוב, גם עם גוון בולט לעומת גוון החזית.
חזית מודרנית יכולה לקבל ידית "כפרית" יותר, ידית מותקנת על הדלת, או ידית אינטגרלית. גם על ידי השילוב הזה ניתן לכוון את הטון המתבקש בסקאלה בין כפרי למודרני.
שיש/ משטח עבודה
השיש יכול לשמש כנקודה שנותנת את הטוויסט העיצובי. לקחת מטבח הכי מודרני שיש ולתת לו את הרוך, או לחזק את הדרמטיות שלו.
המשחק עם השיש הוא על פי רוב בגוונים שלו, אבל גם בעובי השיש ובמיוחד הקַנט שלו (קנט = הקצה שרואים מעל החזיתות). עובי המשטחים השונים נע בין 4 מילימטר שייתן טון מאוד מודרני ועד ל-4 סנטימטר לעיצוב כפרי.
סוגי משטחי העבודה הם: קוריאן, דקטון, שיש קיסר, אבן טבעית וגם משטחי עץ/ "בוצ'ר" בעיקר ל"אי", המיועד לאכילה.
כמו בחזיתות, כך גם בשיש, לכל חומר גימור ישנו אופי עיצובי אחר, עלות אחרת ובעיקר והכי חשוב, לאור העובדה שאנחנו במטבח, רמת עמידות אחרת. עמידות לשריטות, למכות ובלאי, לחומרים שונים, לחום וקור, ללחות ועמידות שונה בעתיד לגוון שמיישמים כיום.
אחרי שהבנו מהי החלוקה העקרונית של הסגנונות השונים, חשוב לציין את המובן מאליו: אין סגנון נכון, או לא נכון. לכל עיצוב, יש את היופי שלו. חפשו תמונות, סעו לחנויות מטבחים, או נגרים מקומיים המחזיקים תצוגות, כדי לראות בעיניכם מגוון רחב של מטבחים ולהרגיש מה הכי "עושה לכם" את זה.
לרוב, אצל החברות הגדולות, התצוגות יהיו מגוונות יותר ולכן גם אם אתם מעוניינים בנגר מקומי, רצוי ללכת ולבקר בחברה גדולה, כדי להתרשם מהמבחר. נכון שישנם "בקצה" חיבורים שלא הולכים טוב ביחד, אבל הרוב יכול לעבוד טוב עם בחירת גוונים נכונה ועיצוב מוקפד. אל תפחדו להטביע את טביעת האצבע שלכם במטבח ולבחור את הסגנון שאתם מעוניינים לקבל במדויק.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- מי אוהב את השבת?
אימא ואבא, כולם יודעים. מה שלא כולם שמו לב אליו הוא ש"משבר הרכבת" לא נסב…
-
מי יציל את הצימר שלי (ואיך?)
בעלי צימרים רבים מדווחים על ירידה משמעותית בהכנסות בשנים האחרונות. איך אפשר לשפר את הביצועים…
-
אז מי עצר את הסורים על הגדרות?
חמישה לוחמים בתש"ח עצרו את הטנק הסורי בשערי דגניה. כל אחד מהם בטוח שזה הוא.…