ח"י סלטים – מרוקאי אמתי

היא מנחת קבוצות ויועצת גרנטולוגית, אם לשישה וסבתא לנכדים. לחג, היא מבשלת ברוח הבישולים של אימא שלה. האורחת-מבשלת שלי לחג היא מרים דהן


קצת על עצמך

"מרים דהן, נשואה לאבנר. התחתנו לפני 37 שנים, בי"ב תשרי, בין יום הכיפורים לסוכות. החתונה נערכה במושב יונתן, שם גרנו. יש לנו שישה ילדים נשואים ונכדים, בלי עין הרעה".

עיסוק

"מנחת קבוצות ויועצת גרנטולוגית ועוסקת גם בניהול התוכן בשני מתחמי האירוח שלנו, 'חאן אל על' שבאבנ"י אית"ן ו'חאן הגליל', בקיבוץ בית העמק, בגליל המערבי.

"עד לפני שלוש שנים, הייתי מורה בחטיבת הביניים בחיספין ויועצת חינוכית".

איפה נולדת וגדלת?

"בגיל ארבע וחצי, עליתי לארץ עם משפחתי ממרוקו למעברה בקרית חיים ומשם, עברנו לקריית שמואל".

מגורים

"כבר 34 שנים, באבנ"י אית"ן".

איך מתחילות ההכנות לראש השנה?

"כשאנחנו בבית באבנ"י אית"ן, מתחילים כבר ביום רביעי, עם הקניות. ביום חמישי, אפיית עוגות וחלות  וכמובן, ח"י סלטים, כמו בכל מטבח מרוקאי. ביום שישי, בישולים לארוחת צהריים,  גרגירי חומוס מבושלים, שניצלים טריים שמטוגנים במקום ואורז.

לפני ראש השנה, תוקפים אותי געגועים עזים לבישולים של אימא שלי ז"ל, שהייתה אלופת הבישולים ובמיוחד של איברים פנימיים ואבא שלי, הקצב, היה דואג להביא. אני חושבת לעצמי, מאיפה היה לה זמן לבשל כל כך הרבה תבשלים וגם לגדל תשעה ילדים. אני מלאת הערצה אליה

"לפני ראש השנה, תוקפים אותי געגועים עזים לבישולים של אימא שלי ז"ל, שהייתה אלופת הבישולים ובמיוחד של איברים פנימיים ואבא שלי, הקצב, היה דואג להביא. אני חושבת לעצמי, מאיפה היה לה זמן לבשל כל כך הרבה תבשלים וגם לגדל תשעה ילדים. אני מלאת הערצה אליה.

"לפני ראש השנה, אימא שלי הייתה מדליקה מדורה מתחת לבלוק, שורפת את הראש של הכבש, מנקה אותו, חותכת ומבשלת את ראש הכבש, לברכה 'שנהיה לראש ולא לזנב'. הטעם של המאכל הטעים מאוד נמצא אי שם בזיכרון שלי. ההכנות ממשיכות בסיר של ירקות לברכות – דלעת, פוארו (כרישה), בצל וקישואים, שבושלו ארבע שעות על אש קטנה, עם סוכר וקינמון. עלי סלק מבושלים ולאחר מכן מטוגנים עם שום ופפריקה ועליהם מברכים 'שיסתלקו אויבנו וכל מבקשי רעתנו'. ריבת חבושים – לשנה טובה ומתוקה".

מה אוכלים בארוחות החג?

"לארוחת החג, יהיו דגים, קציצות, כבד עם ריאות, טחול ממולא בשומן כבש וכבד, לשון, בשר בקר ופשטידת חג מפירה ובשר טחון. לימים, גיליתי שבימינו קוראים לה 'פאי רועים' ואני חשבתי שזו המצאה של אימא שלי. קוסקוס עם ירקות שבושלו עם סוכר וקינמון. בבית הוריי, אכלנו קוסקוס רק בחגים וכמובן שגם ח"י סלטים, כי אין בית מרוקאי אמתי בלי ח"י סלטים. בחג, אימא הייתה מכינה סלט שקוראים לו ג'רביה – כלומר שטיח שעשוי מסלק, תפוחי אדמה ביצים עגבניות ומלפפון.

"אני נזכרת באימא והבית שגדלתי בו ודמעות של געגועים מציפים אותי. בראש השנה שלי, אני מנסה לשמור על חלק מהמאכלים של אימא. לצערי אני לא יודעת להכין את כולם, אז מה שיודעת – מכינה".

איזה מסימני החג את הכי אוהבת?

"הברכה שאני הכי אוהבת מסמני החג היא 'שנהיה לראש ולא לזנב', על ראש של כבש".

עם מי היית רוצה לשבת בשולחן החג?

"הייתי רוצה לשבת בשולחן החג עם מרים הנביאה, ללמוד ממנה חוכמה ושמחה ולשמוע את שירתה ונגינותיה".

מה את עושה בשעות הפנאי?

"בשעות הפנאי, אני אוהבת לרקוד, לטייל, לקרוא וללמוד דברים חדשים".

מהו המוטו שלך בחיים?

"המוטו שלי בחיים הוא לעשות טוב כי החיים הם מתנה שצריך לנצל כל רגע".

מהו החלום שלך?

"החלום שלי הוא שתהיה אחדות בעם ושנזכה להיות בארצנו. זו זכות גדולה ואין לנו ארץ אחרת.

החלום הפרטי – להזדקן לצד האיש שלי ולראות את השבט הגדל שלנו, בבריאות ובשמחה".

מה את הכי אוהבת בגולן?

"כשאני עולה לגולן אני מתמלאת שמחה והלב שלי מתרחב ושמח לחזור הביתה. הגולן בשבילי הוא בית. המרחבים והשקט משרים עליי שלווה".

מה את מאחלת לעצמך לכבוד השנה החדשה?

"שהקדוש ברוך הוא ייתן לי את היכולת להוביל, לשנות, להיות משמעותית בחיי ובחיי האנשים שאותם אני פוגשת. כאשר אני יושבת עם השבט שלי, הילדים, החתנים והנכדים, זה ממלא אותי שמחה ואושר.

אני מאחלת לכולנו שנה טובה ושהקדוש ברוך הוא יסיר מעלינו ומעל כל העולם את המגפה ושנחיה בביטחון".


המתכונים של מרים לראש השנה

ריבת חבושים
  • 1 ק"ג חבושים
  • 3 כוסות סוכר
  • 3 כוסות מים
  • כפית קינמון

לקלף את החבושים, לחתוך לפרוסות דקות, לשים בסיר עם המים, הסוכר והקינמון ולבשל על אש קטנה, עד שהמרקם נעשה סמיך, אבל לא דביק מדי.

סלט עלי סלק ירוקים של אימא שלי

לחתוך את העלים ולבשל במים עד לריכוך. במחבת לשים שמן עם שום, לטגן את השום להוסיף פפריקה, כמון, מיץ לימון ומלח. להוסיף את עלי הסלק ולטגן מעט.

בשר ראש עם פלפלים
  • לשלוק את הבשר בסיר לחץ, עם עלה דפנה ופלפל אנגלי, עד שיתרכך.
  • להוציא מהסיר, לקרר ולחתוך לקוביות.
  • לטגן שום עם פלפל אדום יבש, להוסיף פפריקה, גמבה, כמון, מלח ופלפל שחור גרוס.
  • להוסיף את הבשר ולמלא מים, לבשל עד שיתבשל היטב.

כתבות שיכולות לעניין אותך

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
אירועים שיתקיימו ב 1st נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 3rd נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 4th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 10th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 17th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 18th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 20th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 23rd נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th נובמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th נובמבר
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?