חברת ג"ג של החברה לפיתוח הגליל: קטיף התירס המתוק בגליל בעיצומו ויימשך עד סוף אוגוסט. יבול התירס בגליל יעמוד השנה על כ– 20,000 טון וגם: מתכון לפולנטה ביתית
התירס הנו הדגן הנפוץ ביותר ונחשב לגידול החקלאי הנרחב בעולם, כמזון בסיסי מזין בתרבויות רבות ולאחד מהמזונות האהובים, על ילדים ומבוגרים כאחד. בימים אלה, החל קטיף התירס במשקי הגליל העליון על ידי חברת "הדסים" ויימשך עד סוף חודש אוגוסט. התירס מיועד לתעשייה, לשוק הטרי ולתחמיץ.
על פי נתוני חברת ג"ג (בעלת צי חקלאי וציוד כבד, מתקדם, לעבודה חקלאית בגידולי שדה) של החברה לפיתוח הגליל, היקף שטחי גידול התירס בגליל העליון (עמק החולה) משתרעים על פני כ-19,000 דונם (תירס למאכל ולתחמיץ), מתוכם כ-10,000 דונם תירס מתוק המשמש לשוק הטרי. צפי היבול לעונה הנוכחית עומד על כ-20,000 טון תירס, משתי קבוצות זנים עיקריים – תירס מתוק רגיל ותירס "סופר סוויטי", מתוק במיוחד, שהנו גם תירס קל "דל קלוריות", כיוון שהוא ללא תוספת סוכרים. התירס המתוק מיועד ברובו לשוק המקומי, לתעשיית השימורים והקפואים וחלק קטן ממנו לייצוא, בעיקר בתעשייה. חלקו נשלח לבתי אריזה לשוק הטרי (קלחים) ומשווק לחנויות במשך שנה שלמה. בנוסף, השנה נזרעו בגליל כ-9,000 דונם תירס לתחמיץ עבור הרפתות,
כ-2,000 דונם יותר משנה שעברה ויבולו יעמוד בעונה זו על כ– 16,000 טון תירס לתחמיץ לרפתות.
זריעת התירס המתוק מחולקת לשש עונות מזרע, בתקופות ותאריכים קבועים מראש, כשלכל עונה התייחסות לפוטנציאל היבול עם הוצאות שונות ותמורות תירס, המשתנה בהתאם. יבולי התירס הנקטפים בשטחי הגליל העליון נחשבים ליבולי שיא באיכות גבוהה. התירס המתוק מוכן לקטיף 75 ימים לאחר הזריעה.
לתירס ערכים תזונתיים רבים: מהווה מקור לוויטמינים מקבוצת B המעורבים בתהליכים חשובים בגוף, לרבות תהליכי הפקת האנרגיה, התירס מכיל חומצה פולית, מינרלים ובעיקר אשלגן, סיבים תזונתיים וכן, רכיבים הפועלים כנוגדי חמצון
לתירס ערכים תזונתיים רבים: מהווה מקור לוויטמינים מקבוצת B המעורבים בתהליכים חשובים בגוף, לרבות תהליכי הפקת האנרגיה, התירס מכיל חומצה פולית, מינרלים ובעיקר אשלגן, סיבים תזונתיים וכן, רכיבים הפועלים כנוגדי חמצון, כגון הקרטנואידים לוטאין וזאקסנטין, בעלי הפיגמנט הצהוב–כתום, החשובים לבריאות העין ולמניעת מחלות לב. קלח תירס בינוני מבושל מכיל כ-100 קלוריות וכ-21 גרם פחמימות.
מתכון: פולנטה ביתית
עדי פרץ "מטרלו" ו"החומוסייה", תיירות עין זיוון
מצרכים:
גרעיני מחמישה קלחי תירס טרי
50 גרם חמאה
קורט מלח
300 מ"ל חלב
80 גרם פרמזן מגוררת (ועוד מספר גילופים לטופ)
אופן הכנה:
חותכים את גרעיני התירס מהקלחים ומטגנים אותם קלות בסיר בינוני עם חמאה.
ממליחים מעט ומוסיפים את החלב. מביאים לרתיחה, מכסים וממשיכים לבשל כ-5 דקות על אש נמוכה.
מכבים את האש, מוסיפים פרמזן ומערבבים עד למרקם אחיד. לאחר מכן, טוחנים בבלנדר מוט. בשלב זה, ניתן להוציא מעט גרעיני תירס ולשמור בצד. לאחר הטחינה, מאחדים שוב את התערובת.
ניתן להוסיף מעל הפולנטה ירקות ירוקים מוקפצים, גילופי פרמז'ן, או גבינה מלוחה.
בתיאבון.
מתכון: לביבות תירס וכרישה
רינה גרינברג, החברה לפיתוח הגליל
מצרכים:
1/3 כוס גבינה צהובה מגוררת
1 כוס גרעיני תירס טרי או קפוא
1 כפית עלי תימין או זעתר טרי
1 ראש כרישה חתוך דק
3 ביצים
1 כפית אבקת אפייה
3 כפות קמח
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל החומרים להכנת הלביבות.
יוצרים לביבות בגודל שרוצים.
מטגנים בשמן חצי עמוק (2 ס"מ במחבת) שתי דקות מכל צד.
ניתן להוסיף רוטב עגבניות: שתי עגבניות מרוסקות על פומפייה, להוסיף כפית שמן זית, מעט מלח ומעל זעתר טרי.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הרכב מנצח
"סינקופה", התזמורת המשותפת לבתי הספר היסודיים בקצרין, מסיימת עוד שנה בסטייל. בזמן שתכניות טלוויזיה יוצרות…
-
מועדפת בצפון
מי משוגע לקום מוקדם בבוקר לעבודה חקלאית קשה, בצינה הגולנית, ללהוט מחום בצהריים, רחוק מפינוקי…
-
הפורש הבודד
בהפסקה של כנס הכרת זכויותיי, מטעם הביטוח הלאומי, עם הגיענו לגיל פרישה, התוודעתי לקבוצת-פנאי של…