במסגרת מחקר חדש, שנערך במעבדת הפוד–טק, במכללה האקדמית תל–חי, מפתחים החוקרים תחליף משקה חלב חדשני, המבוסס על צמח המורינגה. מחקר חדש במכללה האקדמית תל–חי
שוק התחליפים הצמחיים של החלב צומח במהירות רבה, בעולם פיתוח מוצרי המזון החדשים והנו בעל השלכות חיוביות רחבות, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית. הפיתוח המואץ נובע ממשבר האקלים ומקצב הגידול המהיר של האוכלוסייה על כדור הארץ, שיגרום למחסור חמור במזון ובעיקר, בזמינות החלבון. בנוסף לכך, סיבות רפואיות, כמו אלרגיה לחלב פרה ואי סבילות ללקטוז, גורמים לכך שמיליוני צרכנים ברחבי העולם מחפשים תחליפים לחלב פרה.
מחקר חדש, שנערך בימים אלה, במעבדת הפוד–טק, של החוג למדעי המזון במכללה האקדמית תל–חי, בהובלת ד"ר אופיר בנימין והמסטרנטית יערה קטן, בוחן שימוש בצמח המורינגה, כתחליף בריא לחלב הפרה. המחקר נעשה בשיתוף פעולה עם ד"ר יפתח וקנין, ממכון וולקני, שמתמקד במחקר בגידול המורינגה באופן מסחרי.
המורינגה המכונפת היא עץ רב–שנתי, הצומח במהירות ומהווה מקור עשיר לחומרים מזינים כמו חלבונים, סיבים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. לצמח, דרישות מים ואדמה נמוכות, מה שמקל על גידולו. הצמח עמיד בפני בצורת ולכן יכול לצמוח במגוון רחב של תנאי אדמה וגשם, גורם ההופך את מוצריו לזמינים לאורך כל השנה. במחקר חדש זה, נבדקו חלבוני המורינגה כתוסף מזון שניתן להשתמש בו על מנת להוסיף פונקציונליוּת ותכונות מבנה למזונות אחרים. מטרת המחקר הייתה להעריך את היכולת הפונקציונלית של חלבוני העלים והזרעים של המורינגה, כדי לייצב מערכת מודל של תחליב (אמולסיה), בדומה לתחליף חלב צמחי.
המורינגה היא בעלת ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד: מהעלים, הפיקו החוקרים אבקת חלבון עלים מרוכזת המכילה 70% חלבון. העלים מכילים גם כמות גדולה של תרכובות טבעיות נוגדות חמצון, שריכוזםעלהבאופןבאבקתחלבוןהעלים
ממצאי המחקר מצביעים על כך שהמורינגה היא בעלת ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד: בעלים נמצאה תכולת חלבון של 27%, ממנה הפיקו החוקרים אבקת חלבון עלים מרוכזת המכילה 70% חלבון! בנוסף, העלים מכילים גם כמות גדולה של תרכובות נוגדות חמצון טבעיות, כמו פלבנואידים ופנולים. ריכוז רוב נוגדי החמצון עלו באופן משמעותי באבקת חלבון העלים המרוכזת.
מסביר ד"ר אופיר בנימין: "ממצאי המחקר שלנו מראים כי לשילוב של חלקי צמח המורינגה יש פוטנציאל גבוה ליצירת משקה חלופי לחלב, עם תכולת חלבון עלים גבוהה ותמצית עשירה של נוגדי חמצון מהעלים, שיחד מהווים יתרון על פני משקאות תחליביים מבוססי חלבוני צמחיים אחרים הקיימים בשוק. השאיפה שלנו היא לקחת את תוצאות המחקר ועל בסיסו, להקים חברה עסקית שתקדם מצד אחד את גידול המורינגה בארץ באופן מסחרי ומצד שני, תיקח את תוצריו לעיבוד וייצור מוצרי מזון מבוססי מורינגה בריאים ואיכותיים".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מעגלים של אור
פרויקט "מעגלים" בבית הספר "גמלא" הקים קבוצת העצמה באמצעות שיח ותנועה, לבנות כיתות ד'-ו'. בתהליך…
-
הקיץ של קצרין
בעוד כל הסביבה חוגגת את החופש הגדול, במועצה המקומית קצרין שוקדים במרץ על קידום התכנית…
-
פסטיבל "חורף של טבע"
שלוש תערוכות חדשות של צילומי טבע ייפתחו במוזאון הפתוח לצילום, בגן התעשייה תל-חי. הצלמים: נטליה…