אז יש פרח כזה וליד הפרח הזה, הנרקיס הוא במקרה הטוב נסיך הביצה. אני מדבר, כמובן, על אירוס הביצות. פינה בטבע – סיפורים מהטבע החי והצומח של הגולן
אירוס הביצות התחיל את תקופת פריחתו ממש השבוע והוא צומח ועולה, בעל פרחים גדולים ויפים בצבע צהוב–קרם, מתוך העשב הגבוה, בשמורת אירוס הביצות, באחו נוב, בטיילת חיספין ובמקומות נוספים דומים.
אירוס הביצות, כשמו כן הוא, הנו מין שצומח על קרקעות עמוקות, שמוצפות בחורף ובבתי גידול כאלו הוא משגשג.
הבעיה העיקרית בסיפור הזה היא שבארץ ישראל הקטנה והצפופה קצת קשה למינים הנזקקים לבתי גידול דומים.
בתחילת המאה העשרים, אנשי ההתיישבות הציונית שהתיישבו לאורך מישור החוף ובעמקי הצפון סבלו רבות מהביצות העשירות והגדולות שהיו בעבר בעמקי ישראל. הביצות הביאו מלריה והיה מחסור בשטחי חקלאות והתיישבות ולכן רוב הביצות בישראל נוקזו ויובשו ובית הגידול שהתפתח סביב שטחי הביצה הלך ונעלם.
עם היעלמות בית הגידול, נעלמו והתמעטו הרבה ממיני הצמחים ובעלי החיים שאכלסו בעבר את הביצה ואירוס הביצות ביניהם.
היום, כאשר כמעט שאין יותר ביצות טבעיות בישראל. ריכוז הפריחה הגדול ביותר בישראל של אירוס הביצות הוא סביב הישובים חיספין ונוב ובעיקר בשמורת אחו נוב, שם האירוס פורח לצד מינים מעניינים נוספים כמו רומוליאה סגלולית במופע מיוחד, עיריוני צהוב, כלניות בשלל צבעים ועוד. עד לא מזמן, פרחו כאן נרקיסים (שעכשיו נקרא להם נסיכי הביצה) ועכשיו האחו מתמלא בפרחי חורף מאוחרים ופרחי אביב ראשונים.
באזור זה, הקרקע שנוצרת על גבי סלעי הבזלת הנה קרקע חרסיתית, שנאטמת במגע עם מים וכך נוצרים בסביבה אגנים שהופכים לשלוליות חורף והמישורים האין–סופיים של הרמה הופכים לשטחים מוצפים – חגיגה של ממש עבור אירוס הביצות.
אתר לינה שקט
אצל אירוס הביצות, כמו אצל שאר האירוסים, הפרח מחולק לשלושה חלקים שמהווים כל אחד יחידת רבייה נפרדת.
עלה העטיף הגדול והתחתון נקרא שפית ועליו משורטטים ציורים עדינים שתפקידם הוא כנראה להראות את הדרך אל מנהרת ההאבקה, שבחלקה העליון מסתתרים האבקנים.
הגמול שמציע אירוס הביצות עבור אלו שמבקרים בו ועוזרים להעברת גרגרי האבקה אל הצלקת, הוא אתר לינה שקט ובטוח.
זכרים של דבורים נדחקים אל תוך מנהרת ההאבקה הבטוחה, שם הם מבלים את הלילה.
כאשר הם יוצאים, הם מלאים באבקה שנדבקה אליהם בינתיים ולאחר יום פעילות נוסף, הם מחפשים שוב מקום ללון. אם ימצאו אירוס נוסף ללון בו, הם שוב יידחקו אל מנהרת ההאבקה ויעבירו למעשה את גרגרי ההאבקה אל הצלקת שמסתתרת גם היא בחלקה העליון של מנהרת ההאבקה.
כמו שכבר אמרו לפניי: צא לנוף, אך אל תקטוף!
אירוס הביצות הנו צמח מוגן ומין בסכנת הכחדה. הוא בסיכון רב בשל היותו מין שמתקיים במספר אוכלוסיות נפרדות, כך שפגיעה באוכלוסייה מסוימת עלולה להביא לפגיעה אנושה במין כולו בישראל. לכן ישנה חשיבות עצומה לשמור על בית הגידול הייחודי שבו אירוס הביצות פורח אצלנו, בדרום רמת הגולן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- מלך הביצה
בשבוע שעבר דיברנו על מלכת הסלעים. השבוע - מלך הבִּיצה. הנרקיס המצוי, שפורח ממש בימים…
-
יש מה לפצח במגרשי הכדורגל
בחודשי הקיץ החמים, שטחים חקלאיים רבים המיועדים לגידולים עונתיים, מתמלאים באבטיחים ולא רק אבטיחים כפרי…
-
כמה אהבה יש בלב שלה
פינוק מיוחד לתושבי הגולן ב"דה קרינה": מבצעים מפנקים במיוחד לרגל "יום האהבה", ב-14.2. אהבה מתוקה…