ד"ר קרן מאיר שפריר, מומחית באלרגיה ואימונולוגיה קלינית, בשירותי בריאות "כללית", מחוז הצפון, מסבירה על ההתמודדות המאתגרת של 30% מהאוכלוסייה עם העונה היפה בשנה
ד"ר קרן מאיר שפריר
איך יודעים שבא אביב? אנשים מתעטשים סביב סביב. בחצי הכדור הצפוני, אנחנו נכנסים כעת לעונה היפה ביותר שיש לכדור הארץ שלנו להציע, אך במקביל, עונה שיכולה לגרום סבל לאנשים רבים, שהפריחה הצבעונית והריחנית מייצרת אצלם תופעות של אלרגיה.
קדחת השחת" או "אלרגיה אביבית" – כל מה שרציתם לדעת על אלרגיה ולא העזתם לשאול:
אלרגיה – "רגשת" בעברית, "חסאסיה" בערבית, נגרמת כתוצאה מתגובה לא רצויה ויעילה ביותר של מערכת החיסון שלנו לחומר זר, אך לא מאיים. המערכת החיסונית מזהה אותו בטעות כגורם שצריך לסלק ולפתח אליו נוגדנים. זאת לא מערכת חיסון חזקה מדי, או חלשה מדי. פשוט – מבולבלת.
הידעתם שאלרגיה היא אחת המחלות הנפוצות ביותר?
כ-30% מאוכלוסיית העולם סובלים מאלרגיה כזאת או אחרת. האלרגנים השכיחים שרובנו מכירים הנם: אלרגנים סביבתיים – קרדית האבק, אבקנים, שערות של בעלי חיים. אלרגנים במזון – השכיחים ביניהם הם חלב, ביצה, בוטנים, שומשום, אגוזים, דגים ופירות ים. עקיצות חרקים, בעיקר ממשפחת הדבורניים ותרופות.
התגובות האלרגיות המוכרות ביותר הנן תגובות שנקראות "תגובות מידיות", שכשמן כן הן – מתרחשות באופן מידי אחרי החשיפה לאלרגן, בדרך כלל תוך דקות. מערכת יעילה, אמרנו?
היסטמין, יחד עם חומרים נוספים, הוא הגורם הישיר לכל התופעות האלרגיות המוכרות היטב – תגובות עוריות (פריחה); תגובות נשימתיות (נזלת, התקף אסתמה); כאבי בטן והקאות; ואף נפילת לחץ דם ואובדן הכרה
במהלך של תגובה מידית, משתתף תא אחד מרכזי של מערכת החיסון, שנקרא "תא פיתום", או "תא מאסט". הוא משחרר חומרים שונים לעור ולרקמות, המרכזי והמוכר ביותר ביניהם הנו היסטמין (תזכרו את השם, הוא יחזור בהמשך). היסטמין, יחד עם חומרים נוספים, הוא הגורם הישיר לכל התופעות האלרגיות המוכרות היטב – תגובות עוריות (פריחה); תגובות נשימתיות (נזלת, התקף אסתמה); כאבי בטן והקאות; ואף נפילת לחץ דם ואובדן הכרה. במקרים קשים, התגובה האלרגית המידית נקראת אנפילקסיס.
חשוב לזכור שרוב האלרגיות אינן מסכנות חיים ואינן מגיעות למצב של אנפילקסיס.
אבחון
רופאי האלרגיה יודעים לאבחן את רוב סוגי האלרגיות המידיות בשיחה עם המטופל האלרגי ובעזרת תבחיני עור פשוטים, שאורכים מספר דקות ומתבצעים במרפאת האלרגיה במהלך הביקור. בהתאם לתסמיני המטופל וסוג האלרגן, רופא האלרגיה יכול להנחות ולהציע טיפולים שונים, יעילים ובטוחים.
- כדורים נגד אלרגיה (אנטי-היסטמין, זוכרים אותו?), תרסיסים לאף נגד אלרגיה (לא מהסוג הממכר), או טיפות עיניים נגד אלרגיה – הרופא יידע להתאים את התרופה בהתאם לתלונות שלכם.
- "חיסונים לאלרגיה" – טיפולים לא פשוטים וממושכים, אך יעילים ביותר. טיפולים שיכולים לשפר באופן דרמטי את איכות החיים של החולה האלרגי, שלא מסתדר עם התרופות הרגילות, או לא רוצה להיות תלוי בהן.
- במחלות מסוימות, כמו אסטמה אלרגית, סינוסיטיס כרונית עם רקע אלרגי, או תפרחת עורית מציקה שנקראת אורטיקריה – קיימים גם טיפולים ביולוגיים חדשים שהנם כלי חשוב בטיפול.
לסיום,
חשוב להבדיל בין תגובות אלרגיות אמתיות לתופעות שנחשבות בטעות כאלרגיות – תופעות לוואי של תרופות, אי סבילות למזונות, תפרחות עוריות שונות, שברובן אינן קשורות לאלרגיה כלל. גם במצבים אלה, רופא האלרגיה יידע לעזור לכם לאבחן נכונה את הבעיה, או להפנות למטפל אחר שיוכל לעזור.
אלרגיה אינה גזירת גורל – ישנן דרכים טובות לאבחן ולטפל.
חגים שמחים ובריאים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הפריחה ממלאת אותי בשמחה ובאנרגיות חיוביות
ממבוא חמה לחמת גדר, המורד נצבע בכתום החרציות ובאודם פריגת ארם צובא. צדי הטיילות בגולן…
-
הסטודיו לאריחים מצוירים של אסנת רוטמן
הסטודיו של אסנת הוא חגיגה של צבעים, דמויות ודמיון, וכל מי שנכנס, יקנה או לא…
-
אקורד הסיום של סמי בר לב
בערב חג הסוכות נצצו לראשונה האורות בקומות המסחר המחודשות של מרכז "איתן" בקצרין שנחנך מחדש.…