חדש: רטרופיט – שדרוג מערכות סולאריות ברמת הגולן. השדרוג יכול להוביל לגידול בהכנסות של 50% ואף יותר. אייל בהרב, מבעלי "גולן סולאר", עושה סדר
מאת: אבנר פרטר. בתמונה: יקבי רמת הגולן. צילום: מיכנף, באדיבות גולן סולאר
רמת הגולן נחשבת לחלוצה בתחום האנרגיה המתחדשת, בכלל והאנרגיה הסולארית (פוטו–וולטאית), בפרט. על רבים מהמבנים החקלאיים ביישובים השונים בגולן, מותקנות מערכות סולאריות, החל משנת 2008 (רפתות, סככות חקלאיות בתי אריזה, מפעלים ועוד). מעבר לכך, שתנאי האקלים ומזג האוויר בגולן מצוינים לתפוקות וייצור החשמל הסולארי, רבים מתושבי הגולן והיישובים השונים התגלו כיזמים בתחום ונהנים עד היום מייצור חשמל ירוק והכנסה פסיבית לשנים רבות.
עם זאת, הטכנולוגיה והתחום הסולארי בארץ ובעולם מתפתחים במהירות וגם מתקנים שכבר חוברו לרשת החשמל יכולים להרוויח מהפיתוחים הטכנולוגים החדשים. זו ההזדמנות לבדוק את אפקטיביות המתקנים הסולאריים שלכם ולוודא שהם אכן מייצרים עבורכם את מרב התפוקה מהשמש ומנצלים את הרווח הכלכלי הגלום בהם.
כדי להבין יותר על התחום ועל האפשרויות נפגשנו עם אייל בהרב, תושב נוב, מבעלי חברת "גולן סולאר", שמשרדיה הראשיים ממוקמים בקניון "נוף הגולן", בבני יהודה והיא מתמחה בליווי וייעוץ לבעלי מערכות סולאריות ומעסיקה כ-30 עובדים.
אייל, מה זה רטרופיט בתחום הסולארי?
אייל: "לפאנלים הפוטו–וולטאיים, יש ירידת תפוקה עם השנים של כ-0.5% בשנה, כאשר הממירים מתבלים עם השנים, מפיקים פחות ולרובם הייתה אחריות יצרן לחמש שנים. פיתוח הממירים בעולם מתקדם ממש כמו זה של הטלפונים הניידים. בעידן הטכנולוגי, תחום הפיתוח מתקדם בקצב מהיר, גם מערכת החשמל שעומדת בתנאי שמש, גשם ומזג אוויר קיצוני נפגמת לאורך השנים.
"אנו תמיד ממליצים לבעלי מתקנים מסחריים, 50KW ומעלה, המחוברים לרשת החשמל לפחות חמש שנים, לבצע בדיקה מקיפה למערכת הסולארית. על סמך תוצאות בדיקה זו, ניתן לבחון כלכלית כדאיות לשדרוג המתקן הפוטו–וולטאי. חשוב לדעת כי שדרוג מערכת יכול להעלות את התפוקות ב-20% ויותר, בהתאם למצב הייצור הנוכחי של המערכת".
איך אתה מציע לשדרג את המערכת סולארית?
"שדרוג המערכת הסולארית נעשה בכמה אופנים, לאחר בדיקה מקיפה של חברת ייעוץ המתמחה בכך.
"אפשרות ראשונה היא החלפת הממיר, כי טכנולוגית הממירים החדשים מאפשרת צמצום מספר הממירים הקיים לממיר גדול ומתקדם יותר, עמיד ומשוכלל.
"אפשרות נוספת היא החלפת הפאנלים, כאשר ניתן להחליף את הפאנלים לפאנלים בהספק גבוה (הפאנלים היום יכולים להגיע להספק של 600W ומעלה) ובכך להגביר את תפוקת המתקן. בהחלפת הפאנלים לפאנלים חדישים, בעלי הספק גבוה, ניתן להגיע למצב בו חלק מהגג יתפנה, כך שניתן יהיה להתקין עליו מתקן נוסף באסדרה חדשה מול חברת החשמל (להוציא רישיון נוסף) ובכך למקסם את הגג והרווחים.
"כמו כן, ניתן להחליף את כלל המתקן הסולארי, כאשר ניתן לשדרג גם את הקונסטרוקציה, בנוסף לממירים ופאנלים ובכך לבצע תכנון מחדש של המתקן הסולארי לייצור אופטימלי".
פער משמעותי בתפוקות
מי יכול לבצע שדרוג רטרופיט?
אייל: "ההמלצה שלנו היא שכל מי שיש ברשותו מתקן סולארי מסחרי (לפחות 50K), מעל חמש שנים, כדאי שיבצע בדיקת התאמה עם חברה שמתמחה בייעוץ ,ליווי ופיקוח בתחום הסולארי.
שדרוג מתקן פוטו–וולטאי הנו הליך מורכב הכולל מספר פעולות:
- בדיקת מצב המתקן הקיים
- כל שינוי צריך לעבור תכנון של מהנדס חשמל ולקבל את האישורים כנדרש
- יש לוודא רכש של ציוד עדכני ומתאים מתוך המבחר העולמי
- בחירת קבלן מיומן והמתאים ביותר לביצוע העבודה
- פיקוח רצוף על העבודה בשטח והתאמת התכנון לביצוע
האם ניתן להגדיל את המערכת כדי שתפיק יותר?
"רוב המערכות הסולאריות הישנות הן 50 קילו–וואט בממירים ו-50-55 קילו–וואט בפאנלים מותקנים.
"כיום, גם מבחינה טכנולוגית וגם מבחינת רשות החשמל, ניתן להעמיס על הממירים עד 50% ואף יותר בפאנלים ובכך ליהנות מייצור גבוה יותר בשוליים (בוקר, ערב וחורף).
ניתן להוסיף פאנלים בלי להוסיף גודל הספק בממירים ויש גם הנחיות מרשות החשמל איך ניתן לבצע זאת.
מהניסיון שלכם, עד כמה יכול להיות משמעותי כלכלית לבעל מערכת סולארית שדרוג רטרופיט?
"השדרוג הוא משמעותי מאוד ויכול להוביל להגדלת ההכנסות ב-50 אחוז ואף יותר, אך כמובן שחשוב מאוד לבצע בדיקה מקיפה מקדימה, בכדי לנתח את הכדאיות הכלכלית בצעד כזה.
"עם השנים, קיים בלאי, ירידת תפוקה קבועה, התיישנות כבלי חשמל ועוד ומנגד, יש חידושים טכנולוגיים השומרים על תפוקות גבוהות. הבנקים מממנים כיום שדרוגים לתקופה נוספת והפער בתפוקות יכול להיות משמעותי מאוד. רוב המערכות הנדרשות בשדרוג הן בנות כ-10 שנים ונותרו לתקופת ההסכם שלהן עוד 10 שנים, כך שבהחלט מדובר בצעד כלכלי.
"בשטח, אנחנו עדים ללקוחות שביצעו שדרוג, החזירו את ההשקעה תוך שנה–שנתיים ונותרו להם מספר שנים ליהנות מרווח משמעותי.
"חשוב גם לזכור ששדרוג המערכת והחלפת הרכיבים הישנים מונעים תקלות והתעסקות לשנים הקרובות".
אולי יעניין אותך גם:
-
תיירות הגולן - יותר אטרקציות, יותר מטיילים
קיץ 2015 היה טוב לתיירות הגולן. למרות החום המעיק והדי הקרבות בסוריה, היו לנו יותר…
-
מגדלים בריא יותר
גידול משמעותי נרשם בשימוש חקלאי בשרוולי גידול מנותקים מהקרקע, המאפשרים הפחתת הדברה. ה"גרובגים" מאפשרים גידול…
-
חשמל מהשמש
קיבוץ מבוא חמה השלים הקמת מערכת אנרגיה סולארית ברמת הגולן, בהספק של 1.3 מגה הכוללת…