בתוך עשור, שיעור האוכלוסייה המזדקנת בישראל צפוי להכפיל
את עצמו ל-1.6 מיליון נפש (בני 65+). אשכול גליל מזרחי נערך בהתאם עם פעילויות נהדרות עבור גיל התבונה
יסמין ארנון מנשרוב, מתכללת בריאות אזורית באשכול גליל מזרחי
מציאות חיינו המודרנית הביאה עמה שינויים רבים באורחות החיים, בהתנהגות ובבריאות הגוף והנפש. תקופת התבונה (בני 60+) אינה מנותקת משינויים אלו ומתאפיינת בעלייה בתוחלת החיים המאפשרת חיים ארוכים לאחר הפרישה ממעגל העבודה, אך אילו חיים הם אלו? מהי איכותם? ובמה נמלא את הזמן היקר שקיבלנו במתנה?
בחברה הישראלית, קיימות אומנם סטיגמות רבות על זקנה, אך בד בבד, הולכת ומתעצמת הבנה המבוססת על מחקרים, כי שמירה על תרבות פנאי עשירה, חיבור לעשייה ופיתוח משמעות אישית וקהילתית הנם כלים רבי–עוצמה, שביכולתם לשפר משמעותית את איכות החיים בגיל המבוגר ואף לדחות במספר שנים הדרדרות קוגניטיבית ופיזיולוגית.
בתוך עשור, שיעור האוכלוסייה המזדקנת בישראל צפוי להכפיל את עצמו ל-1.6 מיליון נפש (בני 65+). כולנו חווים, כבר כיום, את הקושי הגדול בנגישות ובהיצע השירותים עבור האוכלוסייה המזדקנת בפריפריה הצפונית והמצב רק ילך ויחמיר עם הגידול באוכלוסייה. בדיוק לשם כך, ומתוך תפיסה אקטיבית ליצירת שינוי ושיפור איכות חיינו בגליל המזרחי, בנינו באשכול תכנית עבודה עשירה ומקצועית, בעזרת טובי המומחים בתחום בישראל ובשיתוף משרד הבריאות, משרד הפנים, הג'וינט, מגבית קנדה ובעלי ובעלות התפקידים ברשויות האשכול.
אשכול רשויות גליל מזרחי הוא איגוד ערים שהוקם כדי לקדם תפישה אזורית ושיתופי פעולה אסטרטגיים בין 18 רשויות מקומיות ואזוריות בגליל המזרחי ובגולן וביניהן לבין השלטון המרכזי (משרדי הממשלה).
השנה, נשיק את קהילת האזרחים הוותיקים של אשכול גליל מזרחי בכמה אפיקי עשייה וביניהם, פלטפורמה דיגיטלית המקדמת יזמות ותעסוקה עבור הקהילה, אירועי תוכן ממוקדים, קורס מקדמי בריאות בגולן (בשיתוף המועצה האזורית גולן והמועצה המקומית קצרין) והדובדבן שבקצפת – פתיחת המחזור השני של תכנית החממה להתפתחות אישית של האשכול, בשיתוף המכון לתבונה.
תכנית החממה להתפתחות אישית
תכנית החממה הנה תכנית ייחודית לפיתוח אזורי חוצה גבולות, היוצר מרחבי פעולה לזקנה פעילה ויצרנית, תוך קידום האזרחים הוותיקים כסוכני שינוי בקהילה. מדובר בהכשרה שנתית הכוללת מפגשי תוכן, הנחייה קבוצתית ואישית וליווי מיזמים בקהילה. התכנית מופעלת על ידי המכון לתבונה, שחרט על דגלו לקדם קהילות, משמעות, והתפתחות, שיסייעו לבני תקופת התבונה, באמצעות תהליכים מותאמים, להאריך חיים ולחוותם כאיכותיים, משמעותיים, שמחים וראויים. במחזור הראשון של התכנית, השתתפו כ-60 תושבים ותושבות האשכול מהרשויות השונות והצלחתו האדירה הובילה אשכולות נוספים בארץ לאמץ את המודל ולהפעיל אותו באזורים נוספים בישראל.
מתוך 24 המיזמים שנולדו בתכנית נשתף שלושה מיזמים שיתנו הצצה קטנה לעשייה גדולה ומרגשת:
מרחב משלהן – קהילת נשים בכפר מג'דל שמס
הרוח הטובה של "החממה" הגיעה גבוה, עד לכפר מג'דל שמס, באמצעות מאלכה ספדי (בת 63 אך מדי בוקר אומרת שהיא בת יום אחד, כתפיסת חיים) אישה מעוררת השראה, הפועלת לשינוי מציאות חייהן של הנשים בכפר על ידי בניית קהילה תומכת, פעילה ומשגשגת. מאלכה שהשתתפה במחזור הראשון של ה"חממה", בחרה כמיזם אישי להקים קבוצת נשים, שהנן גמלאיות של משרד החינוך במג'דל שמס.
אחת לשבוע, הקבוצה נפגשת לשיח אינטימי, יצירתי, מפתח ומרגש. מאלכה, אישה שופעת יצירתיות ואנרגיה, מביאה לקבוצה סדנאות מגוונות ופעילויות תוכן מעמיקות, המקדמות חוסן ותהליכי התפתחות והתחדשות. הנשים בקבוצה לא מפספסות אף מפגש ומפיצות את הבשורה בכפר, לכן ממפגש למפגש, מספר המשתתפות הולך ועולה. נשות הקהילה "מעבירות את זה הלאה" והן מתנדבות ביוזמות שונות בכפר ומרחיבות את תחום הפעילות של הקהילה. מאלכה פועלת למיסוד היוזמה ובשיתוף פעולה עם ראש הרשות, דולאן אבו סאלח, פועלת למציאת משכן קבע לקהילה ותקצוב לפעילותה.
חרמות ובריונות בקרב ילדים ונוער "לא עוד" – סיפור אישי השראה, הרצאות במסגרות חינוך
ילדותו של דוד אלמן, מקיבוץ כפר הנשיא (78), עברה עליו בלינה משותפת, בה מעורבות ההורים בגידול הילדים הייתה שונה מאוד ממציאות ימינו. בהיעדר פיקוח ומודעות להשפעות הרות האסון של התנהגות בריונית בין ילדים, סבל דוד בילדותו ובנעוריו מחרמות מתמשכים וקשים שארכו שבועות ואף חודשים ארוכים. נסיבות ילדותו השפיעו עליו עמוקות בבגרותו ובחירתו להימנע מקשרים חברתיים. בעקבות השתתפות ב"חממה", אותה הוא מגדיר כ"מהפך חייו", בחר דוד להוביל מיזם אישי להעלאת המודעות לנזקי החרמות והבריונות, בו הוא נפגש עם ילדים ובני נוער ומשתף בסיפורו האישי לעידוד ילדים ונוער להיות רגישים לילדים במצבים דומים
ופעילים במניעתם.
השראה של מקום – יצירהבטבע
כמי ששואפת לעודד ביטוי עצמי באמצעות יצירה, הקימה רחל בן מנחם, מראש פינה, את היוזמה "השראה של מקום", שהוא מרחב המאפשר לא.נשים ליצור יחד בהשראת הטבע הגלילי. במסגרת יוזמה זו, נפגשת הקבוצה אחת לחודש ליצירה משותפת בטבע, כל אחת ואחד לפי תחום יצירתו: ציור, כתיבה, צילום, קרמיקה, אריגה, יומן טבע ועוד. מקום המפגש נבחר על ידי הקבוצה יחד ומשתנה בכל פעם. את המפגש, פותחת רחל במעגל "ניתוק מהחוץ" וכניסה פנימה אל היצירה ואל המקום על ידי הקראת שירה, מדיטציה משותפת ומסיימת במעגל שיתוף חווייתי. אלו הם מפגשים מחברים ומעוררי השראה ולמידה להעריך את הזמן ולהוקיר תודה.
נפתחה ההרשמה למחזור השני של תכנית "החממה", לפרטים והרשמה
בקישור: https://docs.google.com/forms/d/1yRfYC16AeHNzV41EtSGbNbRwHJdWXz2w3eNhxIj5sTo/viewform?ts=6461f3dd&edit_requested=true
ביום שני, 22.05.2023, נקיים כנס אריכות ימים באיכות חיים, בו נציג את נושא ההזדקנות המיטבית והעשייה האזורית בתחום. כחלק מהכנס, יוצגו כל היוזמות של הבוגרים והבוגרות של תכנית החממה והקהל
הרחב מוזמן. ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום אך מחויבת בהרשמה מראש.
לפרטים והרשמה לכנס אריכות ימים באיכות חיים בקישור https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf56m1CxXmiQdt-jYWP6k0Z19vsKZCz4Vd1hr41L7CbKj8O1Q/viewform
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
איש חיים - לזכרו של חיים רותם ז"ל
חיים רותם ז"ל, איש מעלה גמלא, חקלאי וצייר, איש טבע ומורה דרך, נפטר לפני שלוש…
-
מים חיים - מחזור ומִחזור
מים, מי לא מכיר מים? כמה פשוט - ככה ממורכב. ההרצאה הקרובה בסדרת "מדע על…
- ד"ר חיים וייצמן
ד"ר חיים וייצמן, לימים נשיאה הראשון של ישראל, ניסח את הנוסח הראשוני של הצהרת בלפור,…