טקס מיוחד לחנוכתו מחדש של עין אלקסב נערך השבוע. המעיין נבנה, כנראה, בשלהי המאה ה-16, משמש חלק חשוב מההיסטוריה של מג'דל שמס ונכלל במערך החינוך המקומי
המועצה לשימור אתרים והמועצה המקומית מג'דל שמס השלימו לאחרונה את שימורו של עין אלקסב, המעיין ההיסטורי של הכפר. טקס מיוחד לציון השלמת הפרויקט, שבוצע בסיוע משרד התרבות והספורט ומשרד המורשת, התקיים בשבוע שעבר במעמד ראש המועצה המקומית, דולאן אבו סאלח, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, עמרי שלמון ומאות אורחים.
התאריך המדויק בו נבנה עין אלקסב אינו ידוע, אולם לדברי תושבי מג'דל שמס, הוא הוקם בשלהי המאה ה-16. המעיין קיים כבר מאות שנים ושייך לכל תושבי הכפר. במשך שנים רבות, שימש עין אלקסב כמקור המים הראשי של מג'דל שמס ולכן נבנה קרוב לגרעין הכפר הישן. מימיו הובלו באמצעות אמה לבריכות ייעודיות ושימשו לשתייה, להגמעת עדרים ולחקלאות. כמו כן, שימש המקום כמרכז חברתי. גם לאחר התפתחות מערכת המים בכפר, כשכבר לא היה צורך להשתמש במימיו, נשאר המעיין חלק חשוב מההיסטוריה של מג'דל שמס ונכלל במערך החינוך המקומי, יחד עם מבנים ואתרים היסטוריים נוספים ביישוב.
במשך השנים, התדרדר מצבו של המעיין והאזור סביבו הוזנח. לפני מספר שנים, פנתה המועצה המקומית למועצה לשימור אתרים, על מנת שתשמר את האתר ההיסטורי החשוב. בסיוע משרד התרבות והספורט ומשרד המורשת, הוכן תיק תיעוד למעיין והוחל בעבודות. מנהל תחום שימור פיזי במועצה לשימור אתרים, ארנון חפץ: "בתחילת הדרך, מבנה המעיין היה מכוסה כמעט כולו בפסולת ובמילוי מהכביש הסמוך. לאחר שחשפנו את כולו, החלטנו לשמרו במלואו ולהרחיק את שולי הכביש. פרט לשימור מבנה המעיין עצמו, בוצעו עבודות פיתוח אינטנסיביות בשטח הסמוך, כולל ריצוף, גינון, תאורה, התקנת ספסלים, כניסה מונגשת ואולי החשוב מכול – נבנתה בריכת אגירה חדשה והשארנו את האפשרות להמשיך להשתמש במי המעיין כמקור מים לחלקות הסמוכות, כפי שהיה במשך מאות שנים".
מסר לדורות הבאים
מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, עמרי שלמון: "שימור המעיין במג'דל שמס הוא חלק מפעילות שאנו מבצעים ברמת הגולן בשנים האחרונות, מתוך כוונה לשמר ולהנחיל את המורשת של המבנים והאתרים ההיסטוריים באזור. השלמת פרויקט המעיין מציינת מבחינתנו שני הישגים חשובים: ראשית, מדובר בפעילות שימור בכפר דרוזי ותיק, בעל מורשת מעניינת בת מאות שנים. זו הייתה חוויה מיוחדת לפעול למען שימור מורשת העדה, בכלל והכפר מג'דל שמס, בפרט. שנית, מדובר בנקודה הצפונית ביותר בארץ, בה ביצענו שימור פיזי וכעת מתפרשת פעילות זו ממורדות החרמון ועד אילת – מה שמצביע על היקף פעילות המועצה ושותפיה. אני מודה למועצה המקומית, בראשות דולאן אבו סלאח, לתושבי מג'דל שמס, לאגף מורשת במשרד המורשת, למשרד התרבות והספורט ולצוותי התכנון והשימור של המועצה לשימור אתרים – שכולם יחד עשו מאמץ עליון ומקצועי להשלים את הפרויקט החשוב הזה".
ראש המועצה המקומית מג'דל שמס, דולאן אבו סאלח: "עין אלקסב שימש את תושבי מג׳דל שמס והסביבה בעבר לשתייה, במיוחד בעונת בציר הענבים. עבודת השימור נעשתה בשיתוף עם המועצה לשימור אתרים במקצוענות, תוך הקפדה על שיחזור צורתו המקורית של המעיין. אני מודה מקרב לב להנהלת ועובדי המועצה לשימור אתרים על התמיכה במימון ובביצוע הפרויקט. שימור ההיסטוריה של מקומות כגון עין אלקסב, הוא מסר ערכי לדורות הבאים שלנו".
מנהל מחוז ארצי ערבי וצ'רקסי, במועצה לשימור אתרים, סאמר אל הייב: "המודעות לחשיבות השימור ברשויות הערביות והצ'רקסיות גדלה בכל שנה ויעיד על כך שיתוף הפעולה בינן לבין המועצה לשימור אתרים, ההולך ומתרחב ומתבטא בעשרות פרויקטים של שימור, המקודמים בימים אלה. עין אלקסב היה מקור החיים המרכזי של מג'דל שמס במשך שנים רבות, הוא בעל חשיבות היסטורית ותרבותית מהמעלה הראשונה ושימורו נוגע לכל בית בכפר. אני מזמין את הקהל הרחב לבוא ולהתרשם מהמקום, הצופה אל גבעת הצעקות המפורסמת, בצדו הסורי של הגבול".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- גילגולה של אבן
בזמן שהגולן היה סורי, חמדו תושביו אבנים עתיקות, במיוחד המעוטרות שבהן ושילבו אותן בבנייה של…
- עיר של יהודים
מול רמת מגשימים, כ-15 ק"מ מזרחית לגבול הסורי, שכנה ה"עיר של יהודים" – נווה. בתלמוד…
-
הקסם של "קלרה"
את "קלרה", מסעדה איטלקית משפחתית קסומה, חלבית וכשרה למהדרין, הקים אורי אזולאי, בא.ת. קצרין, בשביל…