שלוש בבוקר ואתם מוצאים את עצמכם מול הטלוויזיה עם חבילת ביסקוויטים וכוס תה? אתם לא היחידים
האירועים הקשים מותירים את חותמם בכל תחומי החיים ולצערנו, גם השינה נפגעת, כמובן. קשה להפסיק לצפות בחדשות ובערוצי האקטואליה השונים, קשה להניח את הטלפון, הרצון להתעדכן גובר על העייפות וגם כשכבר נרדמים, השינה שטחית ולא עמוקה.
מחסור בשעות שינה עשוי להוביל לסטרס מוגבר, כך שהמעגל הזה ממשיך ומזין את עצמו.
הפרעות שינה יכולות להתבטא במספר אופנים: קושי להירדם עקב מחשבות מרובות, פחדים ואי שקט, יקיצות מרובות בלילה – לשירותים, לשתות, חום, או קור, קושי לשמור על שינה רציפה ועמוקה, חוסר חשק להיכנס למיטה לישון, כי חוששים מחלומות לא טובים בשל המצב, כי חוששים שלא נירדם, כי כל היום היינו עם הילדים ועכשיו הזמן שלנו לראות חדשות, או סתם להיות עם עצמנו. כל אלה גורמים לשינה לא טובה ובהמשך – לעייפות, בלבול, עצבנות ואף מגבירים את החרדה שאנו שרויים בה גם ככה.
ברפואה הסינית
ברפואה הסינית, המונח AN MIAN 安眠 מבטא שינה טובה ורגועה ואפילו יש נקודת דיקור הנקראת כך, שתפקידה להשרות שינה.
גם על פי הרפואה הסינית טרדות הלב הן סיבה עיקרית להפרעות שינה, אך ישנן סיבות נוספות, הקשורות לקיבה ולמערכת העיכול ואף לכליות. לכן, טיפול בהפרעות שינה אכן יכלול בדרך כלל את הנקודה הזו, אך תמיד נעשה אבחון שלם, על מנת להבין את כל מערכות הגוף.
בדרך כלל, הפרעות שינה ברפואה הסינית מתייחסות למצבי חום פנימי בגוף. אין זה אומר שיש חום מדיד, אלא חום פנימי המשפיע על האיברים וערוצי האנרגיה. לכן, נמליץ על תזונה מקררת ומרגיעה, פחות קפה שנחשב מחמם ופחות אוכל מתובל, בעיקר בשעות הערב.
כיצד לסייע להרגעה והשראת שינה?
חליטת צמחים מרגיעים – ניתן לרכוש בחנויות הטבע, או לקטוף בגינה. לוונדר, מליסה ועלי פסיפלורה, כולם מסייעים להרגעה והשראת שינה. גם חליטת פרחי קמומיל מסייעת להרגעה והרפיה. ממליצה לשתות כוס בשעות אחר הצהריים, כוס נוספת בערב ועוד חצי כוס, כחצי שעה לפני השינה.
טפטפו על הכרית טיפה של שמן לוונדר. קחו מספר שאיפות עמוקות ותנו לריח לחלחל פנימה. אני ממליצה לרכוש מבער שמנים ולהניח במרכז הסלון עם שמן לוונדר, כבר משעות הערב.
פעילות גופנית מתונה – בשעות הערב, יוגה, או אפילו סתם הליכה. היישובים בגולן כולם טובלים בירוק. צאו להליכה קצרה, גם אם זה בתוך היישוב שלכם.
נשימות – זה נשמע מובן מאליו, אבל הנשימות של כולנו שטחיות ולא מספקות, בעיקר במצבי מתח, כמו שאנו חווים כעת. קחו לכם כמה דקות לפני השינה ופשוט תתמקדו בנשימות עמוקות ובטניות. שאפו עמוקות והרגישו כיצד הנשימה מתמלאת ויורדת לבטן וממלאת אותה ובנשיפה בסדר הפוך הבטן מתרוקנת והחזה יורד. תרגלו כך 10 פעמים.
בנימה אישית, אגיד כי על אף שאני מבינה את הקושי להיפרד מהמסכים, וגם אני שותפה לרצון להישאר מעודכנת בכל עת, חשוב מאוד לעשות הפוגה בלילה. החוסן שלנו, הן האישי והן הלאומי, תלוי גם בכך. מרגישים במצוקה? אני מפצירה בכם, גשו לטיפול.
מאחלת לנו ימים טובים מאלה, קרן
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
לא קודחים לפני שמדברים
בגיליון האחרון של 'שישי בגולן' (11.4.14) הופיעה כתבה (עמ' 36) בנושא 'אוצרות הטבע של הגולן'…
-
גאון במועדון לילה
בכל תאריך עגול של יום מותו, זוכה שייקה אופיר ז"ל למחוות ואזכורים ושידורים מיוחדים בכל…
- לא על המילקי לבדו
מאז יציאת מצרים, הנהייה אחרי עגל הזהב והערגה לסיר הבשר במצרים או לסיר המילקי בברלין…