בזמן שאנחנו ממשיכים להתמודד עם השינויים שהביאה עמה הבינה המלאכותית (AI), אחת מהתעשיות שנראית כאילו היא על סף מהפכה היא תעשיית המוזיקה. מוזיקה שנוצרת על ידי מחשבים היא כבר לא בגדר דמיון מדעי בדיוני, אלא מציאות של ממש
צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של Jo Eusébe
בשנים האחרונות, טכנולוגיות חדשות הביאו לשינויים משמעותיים באופן בו אנו יוצרים וצורכים אמנות. הבינה המלאכותית, שנמצאת במרכז השיח, מציעה אפשרויות חדשות שיכולות להפוך כל אחד ליוצר, אבל גם מעלות חששות עמוקים לגבי עתיד היוצרים האנושיים.
בינה מלאכותית כבר מייצרת פארודיות מצחיקות ויצירות רגישות שהיו מיוחסות בעבר רק לאנשים. דמות כמו ז'ו יוזבה, מוזיקאי דמיוני לחלוטין, שכולו פרויקט AI, שהפך לתופעת רשת עם עשרות שירים מושמעים (חפשו ביוטיוב), מדגימה את היכולות של ה-AI ליצור יצירות שמעוררות תגובה אמוציונלית אצל המאזינים. אולם, השימוש ב-AI בתעשיית המוזיקה לא עוצר רק בפארודיות; הוא מתפשט גם ליצירת מוזיקה חדשה שיכולה להתחרות עם יצירות של מוזיקאים אמתיים.
ז'ו יוזבה. לכאורה
מהפכת האוטו-טיון ומעברה
כשד"ר אנדי הילדברנד המציא את האוטו-טיון, טכנולוגיה שמאפשרת תיקון קולות בזמן אמת, הוא לא רק שינה את המוזיקה, הוא גם פתח דלת לעידן חדש שבו הטכנולוגיה היא שותף מלא בתהליך היצירתי. היום, כשאנחנו עומדים בפתחו של עידן חדש שבו AI יכולה לייצר מוזיקה בעצמה, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו אילו גבולות אנחנו מוכנים לקבוע לשימוש בטכנולוגיה זו.
לא כולם מחבקים את השינוי. רבים בתעשייה, כולל אמנים ובעלי זכויות, מתנגדים לשימוש ב-AI בתחום המוזיקה, חוששים מפגיעה בזכויות יוצרים ומהאפשרות שמכונות יחליפו אנשים. מדינות, כמו טנסי בארה"ב, כבר העבירו חוקים שמגבילים את השימוש בקולות של אמנים מתים ליצירת מוזיקה חדשה והפלטפורמות עצמן, כמו ספוטיפיי, מתחילות להתאים עצמן לעידן החדש, באמצעות הצגת יצירות שנוצרו על ידי AI.
בישראל, דעותיהם של המוזיקאים נעות מסקפטיות למחאה. גיא מזיג, למשל, טוען שמוזיקה שנוצרת על ידי מחשבים חסרה קוהרנטיות אנושית ואולי מתאימה רק לפרסומות. יזהר אשדות, מנגד, רואה בטכנולוגיה הזו הזדמנות לפשט תהליכים יצירתיים, אך מדגיש שהיא לא תוכל להחליף את המגע האנושי של מוזיקאי אמתי.
בעוד שהבינה המלאכותית ממשיכה להתפתח ולהשפיע על כל תחום בחיינו, חשוב לזכור שבסופו של דבר, היצירתיות האנושית עדיין תופסת מקום מרכזי. האם הטכנולוגיה תהפוך לשותף למוזיקאים, או תחליף אותם? זו שאלה שרק הזמן יענה עליה.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
למצוא את האור
השבת, ראש חודש תמוז, יהיה יום האזכרה ה-11 למותה של בתנו האהובה, אפרת. נראה כאילו…
-
לסייבר את האוזן
קורס מגן בסייבר הוא קורס צה"לי יוקרתי ביותר, המכשיר את חניכיו ללוחמת הסייבר ההולכת ומתפתחת.…
-
מוקירים את המילואים
רן קמינסקי הוא תושב ומזכיר קיבוץ אורטל. רב סרן (מיל') רן קמינסקי הוא מפקד פלוגת…