המאבק על בטיחות הילדים ברשתות החברתיות עולה שלב: 42 תובעים כלליים בארה"ב תומכים בהצעת חוק להצבת תוויות אזהרה על אפליקציות כמו "פייסבוק", "טיק טוק" ו"אינסטגרם". האם זה יגרום להורים לעצור ולחשוב פעמיים?
רשתות חברתיות הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו ובמיוחד, חלק מחייהם של הילדים ובני הנוער. אבל האם עצרנו פעם לחשוב על הנזקים שהן עלולות לגרום להם? מתברר שהתשובה לכך היא חיובית. יוזמה חדשה שמובילה קבוצת תובעים כלליים בארה"ב מבקשת לשנות את המצב ולאחרונה, 42 מהם תמכו בהצעה להוסיף תוויות אזהרה לרשתות החברתיות, ממש כמו שיש על חפיסות סיגריות.
למה זה קורה דווקא עכשיו? לאחרונה, הכירורג הכללי של ארה"ב, ד"ר ויווק ה. מורתי, פרסם אזהרה חמורה: משבר בריאות הנפש בקרב צעירים בארה"ב הולך ומחמיר והמדיה החברתית משחקת בכך תפקיד מרכזי. לדבריו, בני נוער שמבלים יותר משלוש שעות ביום ברשתות החברתיות נמצאים בסיכון כפול לפתח תסמינים של חרדה ודיכאון. כשמדובר בנערים ונערות, כמעט מחצית מהם מדווחים שהמדיה החברתית גורמת להם להרגיש רע יותר לגבי גופם. והסטטיסטיקות? מבהילות. בשיא של קיץ 2023, זמן השימוש הממוצע ברשתות החברתיות בקרב צעירים עמד על 4.8 שעות ביום!
ד"ר מורתי מציע שהגיע הזמן להוסיף תוויות אזהרה ברורות על האפליקציות הפופולריות, ממש כמו שיש על סיגריות, כדי להדגיש את הסיכונים הפוטנציאליים לשימוש מוגזם. יוזמתו לא כוללת רק אזהרות על המסך, אלא גם צעדים נוספים שיגנו על הנוער, כמו הגבלות על איסוף מידע והגנה מפני הטרדה וניצול. עם זאת, ההצעות של ד"ר מורתי לא כוללות הגבלת גיל, או מניעת גישה לרשתות החברתיות, אלא מתמקדות בהעלאת המודעות.
תוויות אזהרה משפיעות
הרעיון הוא שתוויות האזהרה יופיעו בנקודות ההורדה של האפליקציות ובמסך הראשי של האפליקציות עצמן. בדומה לאזהרות על סיגריות, המטרה היא לעודד הורים וילדים לחשוב פעמיים לפני שהם מתחילים לגלול. הסקרים מראים שכ-76% מההורים הלטיניים בארה"ב אמרו שאם הייתה אזהרה כזו מהרופא הכללי, הם היו מגבילים או מנטרים את השימוש של ילדיהם ברשתות החברתיות.
האם זה באמת יעבוד? הרי כולנו מכירים את תופעת הדילוג על תנאי השימוש, כשמורידים אפליקציה חדשה. מעט מאוד אנשים באמת קוראים אותם, כך שיש סיכוי שגם האזהרות האלה לא יזכו ליותר מדי תשומת לב. אבל מצד שני, אם נסתכל על דוגמאות מהעבר, תוויות אזהרה כן משפיעות על ההתנהגות של אנשים, אם מדובר במעשנים, או במשתמשים של מוצרים אחרים.
ד"ר מורתי אינו לבד. גם במקומות אחרים בעולם, באוסטרליה למשל, מתנהלות שיחות על הגבלת גיל לשימוש ברשתות החברתיות. בארה"ב, כמה מדינות כבר שוקלות הגבלות חמורות יותר על השימוש ברשתות החברתיות בקרב צעירים. נראה שהיוזמה הזו מהווה גישה רכה יותר – תוויות אזהרה במקום הגבלות קשות.
לא משנה איך זה ייגמר, מדובר ביוזמה מעניינת, וכש-42 תובעים כלליים בארה"ב תומכים בה, ייתכן שהיא תוביל לשינויים משמעותיים. היוזמה עברה כעת לשלב הבא – דיון בקונגרס. מי יודע, אולי נזכה לראות את האזהרות האלה על מסך הטלפון שלנו בקרוב.
מה דעתכם? כתבו לנו בדף הפייסבוק של "שישי בגולן"
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
טיפוס מסוכן על רשתות הצללה
תופעה חדשה בקצרין: ילדים ובני נוער מטפסים על רשתות ההצללה, הפרוסות במספר מקומות ביישוב. הילדים…
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…
-
רגולציה ממשלתית על רשתות חברתיות? מבט מישראל
בישראל, כמו בארה"ב, רשתות חברתיות משחקות תפקיד מרכזי בדיאלוג הציבורי. הצורך למצוא איזון בין חופש…