שר המשפטים, יריב לוין, מציג את עצמו כשמרני, אבל אין דבר וחצי דבר בינו לבין שמרנות. הזיקה בין יריב לוין לשמרנות היא בערך כמו הזיקה של הליכוד היום לליכוד של בגין ושמיר. במילים אחרות: אין זיקה כזו. חלק א'
שיטת הסניוריטי, שבה נשיא בית המשפט העליון הוא השופט הוותיק ביותר, היא התגלמות השמרנות. מה שמרני יותר מאשר התבססות על חוכמת הזקנים, על הניסיון המצטבר של מי שראו הכול, למדו והשכילו?
היפוכה של שמרנות היא מהפכנות. הגישה של "עולם ישן עדי היסוד נחרימה", היא הדבר הרחוק ביותר משיטת הסניוריטי. "לא כלום אתמול – מחר הכול", זו גישה שאינה מתיישבת עם הרעיון של התבססות על ניסיון העבר וחוכמתו של זקן השבט.
יריב לוין הוא מהפכן. הוא מציג את עצמו כשמרני, אבל אין דבר וחצי דבר בינו לבין שמרנות. הזיקה בין יריב לוין לשמרנות היא בערך כמו הזיקה של הליכוד היום לליכוד של בגין ושמיר. במילים אחרות: אין זיקה כזו.
הליכוד של בגין ושמיר היה נושא הדגל של עליונות המשפט. אז לא קראו לכך אקטיביזם שיפוטי, אך אהרון ברק, שהיה היועמ"ש בתקופת ממשלת בגין, הלך בעניין האקטיביזם השיפוטי רק חלק מהדרך שהתווה בגין. תפיסתו של בגין, כליברל וכתלמידו של ז'בוטינסקי, הייתה חירות הפרט והגנה על הפרט מפני השלטון, כל שלטון. הכלי לכך הוא הרשות השופטת, בכלל ובית המשפט הגבוה לצדק, בפרט, ולכן הוא היה קנאי לעצמאותו ולעליונותו. מפא"י, ובן גוריון בראשה, נשאה את הדגל של מה שהיום אנו מכנים "משילות". תנועת החירות, ובגין בראשה, נשאה את דגל צמצום כוחו של השלטון ומה שאנו מכנים היום משפוט ואקטיביזם שיפוטי.
הליכוד – היום ואז
ייתכן שהייתה זו גישה מובנת מאליה של מי שנמצא שנים רבות באופוזיציה ורוצה להחליש את השלטון, כיוון שהוא חושש מעריצותו. אבל הליכוד דגל בדרך הזאת גם בהיותו בשלטון. את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק יזמה ממשלת הליכוד בראשות שמיר וראתה בכך הגשמת דרכה ההיסטורית של תנועת החירות. הרי כבר בשנות ה-60', הציגה גח"ל (גוש חירות ליברלים, הגלגול הקודם של הליכוד) את אמנת זכויות האדם והאזרח.
בוועידת הליכוד הראשונה אחרי בחירתו של נתניהו לראשות הליכוד, ב-1993, כאשר נתניהו עוד דבק באידאולוגיה של תנועתו ובחינוך שקיבל בביתו, התקבלו ההחלטות הבאות:
"הליכוד יעשה להשלמת החוקה למדינת ישראל. החוקה תבטיח את אופייה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי, מדינה חופשית ודמוקרטית, המקיימת שוויון לכל אזרחיה ולכל תושביה ללא משוא פנים וללא אפליה.
"בימי ממשלת הליכוד החלה מהפכה חוקתית בישראל ונחקק חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. זכויות יסוד של האדם מוגנות עתה לא רק נגד עריצות השלטון, אלא גם נגד פגיעה לא הוגנת על ידי המחוקק.
"הליכוד יפעל להשלמת חקיקת חוק יסוד: זכויות היסוד של האדם, שהוא מיסודות השקפת העולם של הליכוד. כדי לעגן בחקיקת יסוד את השוויון בפני החוק, חופש הביטוי, חופש ההפגנה, חופש האסיפה, חופש ההתאגדות, חופש הדת, הזכות למשפט הוגן ועוד.
"הליכוד יפעל לחקיקת חוק יסוד: החקיקה.
"עם השלמת שני חוקי יסוד אלה תושלם למעשה חוקה למדינת ישראל.
"… הליכוד יעשה לחיזוק שלטון החוק בישראל.
"יובטחו עליונות המשפט וכפיפותן של כל הרשויות למשפט המדינה.
"ייעשה לחיזוקה של מערכת המשפט ולשיפור תפקודה…
"הליכוד יעמוד על משמר עצמאותה של הרשות השופטת. יימשך תהליך חיזוק מערכת בתי המשפט…
"… ייעשה לשמירת מעמדה העצמאי ואיכותה המקצועית של פרקליטות המדינה".
וכן הלאה וכן הלאה.
עליונות המשפט
אני רוצה להתעכב על דגשים חשובים במסמך הזה ולהשוותו לנרטיב של המהפכה, שאותה מוביל יריב לוין. על פי הנרטיב, נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק, על דעת עצמו, הגדיר את שני חוקי היסוד שהתקבלו ב-1992 כחוקה והגדיר אותה כמהפכה חוקתית. הנה, שנתיים טרם מינויו של ברק לנשיא בית המשפט העליון, החלטה רשמית של ועידת הליכוד, המוסד העליון של הליכוד, בהנהגתו של נתניהו, מגדירה את שני החוקים הללו כיסודות בחוקה ומגדירה את חקיקתם מהפכה חוקתית, ומתגאה, בצדק, בכך שממשלת הליכוד הייתה זו שהובילה אותה. אגב, בניגוד למהפכה המשטרית, את המהפכה החוקתית הובילה ממשלת הליכוד, בהנהגת שמיר, בהסכמה רחבה עם האופוזיציה. הליכוד מתחייב לחקיקת עוד שני חוקי יסוד שיבטיחו את חרויות האדם, כולל את השוויון בפני החוק ובכך תושלם חקיקת החוקה.
שנית, הליכוד נשבע אמונים לעליונות המשפט, אותו עיקרון מבית מדרשו של בגין, מאז הקמת תנועת החרות, ב-1948. הוא מבהיר שכל הרשויות במדינה כפופות למשפט המדינה. הוא מבהיר הבהר היטב, שעם חקיקת חוקי היסוד הללו, יוכל בית המשפט העליון להתערב לא רק בהחלטות הממשלה, אלא גם בחוקי הכנסת: "זכויות יסוד של האדם מוגנות עתה לא רק נגד עריצות השלטון, אלא גם נגד פגיעה לא הוגנת על ידי המחוקק".
זו דרכו ההיסטורית של הליכוד. המהפכה המשטרית היא מהפכה נגד האידאולוגיה הזאת ויישומה החלקי בפועל. המהפכה המשטרית היא קודם כל מהפכה נגד האידאולוגיה של הליכוד ומורשתו של בגין.
לפני שנתיים בדיוק, ב-4 בינואר 2022, ימים אחדים לאחר הקמת הממשלה הנוכחית, הכריז יריב לוין בנאום לאומה על השלב הראשון במהפכה רדיקלית, שנועדה לשנות באבחת חרב את יחסי הגומלין בין רשויות השלטון והאיזונים והבלמים ביניהם, שנבנו לאורך למעלה משבעה עשורים. איזו מהפכה זו? מהי האידאולוגיה שלה? מהו התוכן שלה? מה מניע אותה?
על השאלות הללו אשתדל להשיב בחלקו השני של המאמר. בשלב זה, אסתפק במתן הכותרת למהפכה – המהפכה הפופוליסטית.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
על חינוך ליהדותיות - מתחילים את המהפכה בגולן
ההלכה וקיום המצוות בעם היהודי היוו חוט מחבר ומקשר, בין כלל היהודים הנמצאים בעולם, למערכת…
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…