אם לא ייפול עלינו סיבוב שישי, במערכת הפוליטית הארצית, הפעם הבאה שבה נלך לקלפי תהיה בבחירות המוניציפליות הקרובות, בנובמבר 2023, בעוד פחות משנה
מאז הבחירות המוניציפליות האחרונות, בנובמבר 2018, פקדנו את הקלפי הארצית חמש פעמים, בחמישה סיבובי בחירות לכנסת. אם לא ייפול עלינו סיבוב שישי, במהלך השנה הקרובה, הפעם הבאה שבה נלך לקלפי, תהיה בבחירות המוניציפליות הקרובות, בנובמבר 2023. בעוד פחות משנה.
הבחירות המוניציפליות האחרונות לא היו טובות לגולן. איני מדבר על התוצאה. בכל בחירות, יש מנצחים ומפסידים, מרוויחים ומאוכזבים, שמחים ועצובים. זה טבען של בחירות. כוונתי היא לחוויה של מערכת הבחירות.
במערכת הבחירות האחרונות מצאנו גם את עצמנו נגועים בתופעות של השמצות, פייק ניוז, מתקפות אישיות מכוערות, שיימינג; כל מיני דברים ששמענו עליהם תמיד במקומות אחרים, אבל האמנו שאנו חסינים בפניהם
במערכת הבחירות, חווינו תופעות שעד אז הגולן היה חף מהן; כאלו שהכרנו במישור הארצי ובמישור המוניציפלי במקומות אחרים. לא אצלנו. במערכת הבחירות האחרונות מצאנו גם את עצמנו נגועים בתופעות של השמצות, פייק ניוז, מתקפות אישיות מכוערות, שיימינג, השתלטות עוינת על מערכת הודעות החירום של המועצה להפצת תעמולה; כל מיני דברים ששמענו עליהם תמיד במקומות אחרים, אבל האמנו שאנו חסינים בפניהם. מה שאותי הדאיג יותר מכול הוא שלראשונה, הייתה בגולן מחנאות על רקע דתי/חילוני ואף עוינות על רקע זה, בניגוד לאתוס האחדות וההשתלבות, המאפיין את ההתיישבות בגולן לאורך השנים.
אין בכוונתי להיכנס כאן לשאלות העבר – מי התחיל, מי עשה מה? את שנעשה, אין להשיב. לבטח יש גרסאות שונות. פנינו אל העתיד. במאמר זה, מטרתי היא למנוע הישנות הדברים. במהלך מערכת הבחירות ואחריה, נאמר הרבה על התערערות רוח הגולן. מהי רוח הגולן? אין זה דבר מוחשי שאפשר לדייק אותו ואין בכך טעם. היופי במושג הוא ערטילאיותו; העובדה שאנו יודעים מהי רוח הגולן, גם אם מתקשים להגדיר אותה, כי היא חזקה יותר מכל הגדרה. מה שחשוב הוא להבטיח שהבחירות הבעל"ט תהיינה ברוח הגולן; חגיגה דמוקרטית גולנית.
ועדת אתיקה
זה תלוי במידה רבה במועמדים, בנחישות שלהם לשמור על רוח הגולן וביכולת שלהם לשלוט בפעילים שלהם. אני כותב זאת כי בבחירות הקודמות מועמדים הסבירו שאינם יכולים להיות אחראיים על כל מעשה ואמירה של כל פעיל ואוהד. זה מבחן המנהיגות של המועמדים.
אבל זה תלוי, לא פחות, באווירה הציבורית של הציבור הרחב. על הציבור לשדר למועמדים השונים, ולמתלבטים אם להציג את מועמדותם, תביעה נחרצת לשמור על רוח הגולן בבחירות. על המועמדים לדעת שבכך הם ייבחנו ואם יסטו מכך, הם עלולים להיענש בקלפי.
הצעתי האופרטיבית היא להקים, כבר בתקופה הקרובה, ועדת ציבורית לאתיקה של הבחירות המוניצפליות. לא ועדת הבחירות הרשמית, שעסוקה בעיקר בנושאים הטכניים. כוונתי לוועדה וולונטרית, שיישבו בה כחמישה אנשי ציבור ומעשה, מן המגזרים השונים, המקובלים על הציבור ומכובדים בעיניו, אנשים המוכרים כהגונים וישרים, שיהיו ועדת אתיקה של הבחירות.
הוועדה תחתים את כל המועמדים על אמנה להתנהלות נקייה, דמוקרטית וברוח הגולן. אם יהיו מועמדים שיסרבו לחתום (אני מתקשה להאמין בכך), הוועדה תפרסם זאת. לוועדה הציבורית לא תהיה כל סמכות פורמלית. כל סמכותה תהיה מוסרית
הוועדה תחתים את כל המועמדים על אמנה להתנהלות נקייה, דמוקרטית וברוח הגולן. אם יהיו מועמדים שיסרבו לחתום (אני מתקשה להאמין בכך), הוועדה תפרסם זאת. לוועדה הציבורית לא תהיה כל סמכות פורמלית. כל סמכותה תהיה מוסרית, מתוך האמון של הציבור בחבריה.
הוועדה תפקח על ההתנהלות ותבחן פניות ותלונות מהציבור, או ממטות המועמדים. היא תוכל לזמן את המועמדים, או את נציגיהם, על פי הצורך. היא תפרסם במדיות הגולניות את חוות הדעת שלה על חריגות, במהלך מערכת הבחירות, על פי שיקול דעתה.
אני מציע שמליאת המועצה האזורית תבחר את הוועדה.
אולי יעניין אותך גם:
-
נוער הגולן מדריך את ילדי הגולן
שביל הגולן משמש כ"עמוד שדרה", דרכו נוגעים התלמידים בתכנים רלוונטיים מעולם שמירת הטבע, הגיאולוגיה, הארכיאולוגיה…
-
מייעלים את ההשקיה במכון לחקר הגולן
בעקבות הקיצוצים במנות ההשקיה והעלייה במחירי המים של השנים האחרונות, מוביל המכון לחקר הגולן מחקרים…
-
צבעו את הגולן בסגול
בשבוע שעבר התקיים בצפון הגולן תרגיל של חטיבת גבעתי, הראשון מאז "צוק איתן". התרגיל…