בשנתיים האחרונות, בחנו חוקרי מו"פ צפון במכון המחקר מיג"ל, בשיתוף עם חוקרי "מכון וולקני", אם ניתן להתאים את גידול חיטת הכוסמין לתנאים בארץ. 8 זנים נמצאו מתאימים
חיטת הכוסמין הנה תת-מין של חיטת הלחם, שהייתה נפוצה בעבר הרחוק באזורינו. קמח כוסמין, על מוצריו, נחשב בעולם המערבי כמוצר בריאות. במחקר חדש, שנעשה על ידי חוקרי מנהל המחקר של "מכון וולקני" וחוקרי מו"פ צפון במכון המחקר מיג"ל, של החברה לפיתוח הגליל, נבחן מהלך משולב להכנסת חיטת הכוסמין כגידול חדש לסל הגד"ש בארץ.
בשנים האחרונות, תופסת חיטת הכוסמין נתח שוק הולך וגדל ב"נישת" מזון הבריאות באירופה וצפון אמריקה, כתחליף לחיטת הלחם, במגוון שימושים: לחם, פסטה ודגני בוקר. בפועל, היקף המכירות העולמי של הכוסמין זינק, תוך פחות מעשור, ביותר מפי 30 ומסתכם בלמעלה מ-5 מיליארד דולר בשנה.
גם בישראל, מתרחב שוק מוצרי הכוסמין ומדי שנה מיובאים ונטחנים בישראל כ-3000 טון של חיטת הכוסמין, בשווי של עשרות מיליוני שקלים. בעקבות הביקוש העולה בעולם, וגם בישראל, למוצרי כוסמין. בראש קבוצת חוקרים עומדים ד"ר רואי בן דוד, ממנהל המחקר ב"מכון וולקני" וד"ר און רבינוביץ, ממו"פ צפון במכון המחקר מיג"ל. יחד עם צוות חוות גידולי שדה (גד"ש) של החברה לחקלאות בגליל העליון, בחנו לראשונה בצפון הארץ את התאמת גידול חיטת הכוסמין בהיבטים של גנטיקה, טיפוח, איכות וביוכימיה של הגידול.
ד"ר נמירי: "דגן הכוסמין מכיל אחוז גבוה יותר של מגנזיום, אבץ, נחושת ומנגן בהשוואה לדגן החיטה. ממצאים מראים כי קמח הכוסמין מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון בהשוואה לקמח החיטה. בנוסף ליתרונות אלו, כוסמין עשיר בסיבים תזונתיים"
"מירב זני חיטת הכוסמין הנם טיפוסי חיטה חורפית הרגישים לאורך יום ומותאמים לעונה ארוכה וקרה", אומר ד"ר רבינוביץ. "בשל כך, אספנו קווי כוסמין מסורתיים, שמקורם בעיקר באזור אגן הים תיכון וגידלנו אותם בשנתיים האחרונות בעמק החולה. מתוך תשעה קווי כוסמין, מצאנו כי שמונה מתאימים לתנאים בגליל. בשתי עונות הגידול בתנאי הניסוי, הצלחנו לקצור בזן המיטבי יבול גרגירים של כ-200-300 קילוגרם לדונם, לעומת יבול הנע בתנאי הגליל העליון בין 600-800 קילוגרם לדונם לחיטה רגילה. יש לזכור כי קמח הכוסמין עשוי לפדות מחיר הגבוה פי שניים ויותר מקמח חיטה לבן. מחירו של קמח חיטה רגיל הוא כ-5-6 ש"ח לקילוגרם לעומת 15-20 ש"ח לקילוגרם של קמח כוסמין.
יתרונות תזונתיים
"לכוסמין יתרונות תזונתיים רבים. דגן הכוסמין מכיל אחוז גבוה יותר של מגנזיום, אבץ, נחושת ומנגן בהשוואה לדגן החיטה", מסביר ד"ר לילי נמירי, מהחוג למדעי התזונה במכללה האקדמית ת-חי. "ממצאים מראים כי קמח הכוסמין מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון בהשוואה לקמח החיטה. בנוסף ליתרונות אלו, כוסמין עשיר בסיבים תזונתיים, מה שמוסיף על יתרונותיו הבריאותיים. סיבים תזונתיים ידועים כמסייעים בתהליך העיכול, הורדת רמת הכולסטרול מסוג LDLבדם ומאטים את ספיגת הסוכר מהמעי לדם ובכך מורידים את התגובה הגלקימית, דבר המהווה יתרון לחולי סכרת".
מנהלת מו"פ צפון, חיה רק יהלום, מוסיפה: "במסגרת פעילות המו"פ, אנו שואפים להכניס גיוון לסל הגידולים של החקאים בגליל ובגולן, כאשר השיקולים המנחים אותנו בהכנסת גידול חדש הם בחינה אגרונומית-חקלאית, ניצול שטחים, חיסכון במים ובחינה כלכלית של הגידולים. לא פחות מכך, חשוב לנו הערך המוסף של התוצר, התכולה התזונתית שלו, האפשרות לעשות שימוש בצמח כולו (Total use) וכך הוספנו לאחרונה שני גידולים חדשים – הקינואה והכוסמין".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
אמבריוסקופ חדש ב"פדה-פוריה"
ביחידה להפריה חוץ-גופית, במרכז הרפואי "פדה-פוריה", החלו לעבוד עם מכשיר ה-Time lapse , טכנולוגיה חדשה…
-
מנהל חדש לבית הספר "גמלא"
דניאל קזין היא מנהלו החדש של בית הספר "גמלא". קזין מאמין כי החינוך עומד על…
-
חדש בקצרין - שירותי רנטגן
בשעה טובה, הושלם סל השירותים של מרפאת "ביקורופא" בקצרין. החל מהשבוע יפעלו במקום גם שירותי…