בפרשת "ויחי", יעקב, ברגעים האחרונים של חייו, מברך את בני יוסף, אפרים ומנשה. יעקב מעניק את הברכה המשמעותית יותר דווקא לצעיר, לאפרים ובזה מלמד אותנו שיעור עמוק של מנהיגות
ברגעיו האחרונים של יעקב אבינו, רגעים שמלאים במשמעות ובמשא נפשי, מתרחש אחד הרגעים המרתקים והעמוקים ביותר בפרשת "ויחי". יעקב, השוכב על מיטתו במצרים, מזמן אליו את יוסף ובניו, מנשה ואפרים. שם, בין חום המפגש המשפחתי למעמד העתיק של הברכה, מתרחשת סצנה שמעוררת הרהור נצחי על חוכמה, מנהיגות ומבט אל העתיד.
יוסף, הבן האהוב, מביא את שני בניו אל יעקב כדי שיברכם. מנשה, הבכור, מוצב מול יד ימין של יעקב ואפרים, הצעיר – מול יד שמאל, לפי ההיררכיה הטבעית והברורה. אך ברגע שמתחיל יעקב את הברכה, הוא משנה את הסדר. יד ימינו, היד שמסמלת את הגדוּלה, נשלחת על ראש אפרים, ואילו יד שמאל מונחת על ראש מנשה. יוסף מתקומם. "לא כן אבי", הוא אומר, "כי זה הבכור!", אך יעקב משיב בביטחון: "ידעתי בני, ידעתי".
רש"י, בפירושו הקלאסי, מתעכב על התשובה של יעקב: "ידעתי בני, ידעתי". הוא מסביר שידיעתו של יעקב הייתה מבוססת על נבואה. יעקב ידע שהעתיד טומן בחובו גדולות ונצורות לאפרים ולכן הברכה הימנית ניתנה לו. הוא מציין כי מאפרים עתידים לצאת גדולי ישראל, בהם יהושע בן נון, מנהיג הכניסה לארץ ישראל.
הרמב"ן, לעומת זאת, מוסיף נדבך פילוסופי ומעשי. הוא טוען שפעולתו של יעקב אינה דחיית מנשה, אלא שימת דגש על כך שמנהיגות אינה בהכרח נחלת הבכור. הברכה לא נשללה ממנשה, אלא הותאמה לתפקידיו. הרמב"ן רואה בכך מסר של איזון וחשיבה אסטרטגית: אפרים נושא תפקיד דינמי של הנהגה, בעוד מנשה נשאר יציב ויסודי.
יעקב, בשינוי הסדר, מלמדנו שיעור עמוק של מנהיגות. הוא אינו פוסל את מקומו של מנשה, אלא רואה אותו בתפקיד אחר: סולל הדרך. פעמים רבות, דווקא הבכור נושא את הנטל הראשוני ובכך מאפשר לאחיו למצות את כישרונותיהם הייחודיים.
הצלחה בשני שלבים
דוגמה מובהקת, גם אם קצת שונה לכך, היא דוד המלך ובנו שלמה. דוד לא זכה לבנות את בית המקדש, אך הוא היה זה שסלל את הדרך לכך – בכינון הממלכה, בכיבוש ירושלים ובהכנת חומרי הבנייה. רק בזכות עבודתו של דוד, שלמה יכול היה להוסיף את "הקומה השנייה" ולבנות את המקדש.
גם במערכת היחסים בין מנשה ואפרים, אנו רואים תבנית דומה. מנשה, הבכור, יוצר את היציבות הבסיסית ואת הקרקע שעליה אפרים יוכל להוביל ולהביא לידי ביטוי את חזונו ומנהיגותו.
רבי שמשון רפאל (הרש"ר) הירש מציין בפרשנותו על התורה, כי לעתים הדרך להצלחה מצריכה שני שלבים: הראשון מניח את היסודות והשני בונה עליהם. יעקב, שראה בנבואה את תפקידיהם השונים של בני יוסף, העניק לכל אחד מהם את הברכה המתאימה לו.
בספר "בן איש חי", מובא סיפור מדהים על הרב יוסף חיים מבגדאד, שהתפרסם בחוכמתו ובקדושתו. יום אחד הגיע אליו זוג הורים וביקשו ברכה לילדיהם. האב, שהאמין מאוד בבכורה, ביקש שהרב ייתן דגש מיוחד לבכור, כי הרי "הוא העתיד להנהיג את המשפחה".
הרב יוסף חיים הביט בילדים והניח ידיו על ראש הבן הצעיר. האב המופתע שאל: "למה אינך מתחיל עם הבכור?" הרב ענה בחיוך: "גם אני הולך בדרכי יעקב אבינו. הברכה אינה בהכרח לפי סדר הלידה, אלא לפי הפוטנציאל שטמון בכל אחד".
שנים לאחר מכן, הבן הצעיר התפרסם כחכם ופועל צדקה גדול, שהשפיע רבות על הקהילה. הסיפור הזה, שמזכיר את מעשה יעקב, מלמד אותנו שהברכה האמתית היא זו שרואה את העתיד מעבר למוסכמות ההווה.
למראית עין, ידיו המשׂוכלות של יעקב נראות כמעשה טכני. אך במובן עמוק יותר, הן סמל לחיבור בין כוחות מנוגדים. יד ימין, סמל החסד, מונחת על ראשו של אפרים, המסמל את הצעיר, הדור החדש והחדשנות. יד שמאל, סמל הגבורה, על ראש מנשה, המסמל את המסורת, היסוד והשורשים.
המסורתי מול החדש
יעקב מלמד אותנו שאין כאן פסילה של אחד מהבנים, אלא יצירת איזון. הברכה איננה שוללת את מקומו של מנשה, אלא ממקמת אותו בהקשר חדש. אפרים יוביל, אך מנשה ימשיך לשמש כעוגן.
בעידן של שינויים מואצים, הסיפור הזה של יעקב והברכות רלוונטי מתמיד. גם היום, כשאנחנו נדרשים לבחור מנהיגים, או להוביל שינויים, עולה השאלה – האם אנו הולכים אחרי המוכר והמסורתי, או שיש לנו את האומץ לבחור בחזון חדש?
יעקב מזכיר לנו שראיית העתיד דורשת העזה. לעתים, צריך "להצליב ידיים", לבחור בחוכמה שמאתגרת את הנורמה, אך משקפת את הפוטנציאל האמתי.
הסיפור על ברכות יעקב לאפרים ומנשה הוא הרבה יותר ממעמד משפחתי – הוא שיעור נצחי על ראייה חדה, בחירה נכונה ואיזון בין ישן לחדש. יעקב, בידיו המשׂוכלות, לא רק בירך, אלא הטביע חותם לדורות: לפעמים, הברכה הגדולה ביותר היא זו שאינה צפויה, אך נושאת בחובה את העוצמה לסלול דרכים ולהוביל חזון.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…
- טיול לזכרו של אחיה יעקב יגל ז"ל
סניף בני עקיבא בקצרין יצא לטיול לאום אל-קנאטיר ולמעיינות סלוקיה, לזכרו של חניך הסניף, אחיה…