בתחילת החודש פותחת מחלקת ותיקים של מועצה אזורית גולן את סמסטר ב' של הקתדרה העממית לוותיקי הגולן בדרום הגולן, ובמקביל תיפתח לראשונה גם הקתדרה הצפונית. ההרצאות מתקיימות השנה בשיתוף מכללת אוהלו, שיתוף המבטיח ליצור תוכן איכותי ונגיש לאוכלוסייה
פרויקט חדש של מחלקת הותיקים במועצה האזורית גולן, יוצא לדרכו גם בצפון, בתחילת פברואר – הקתדרה העממית ללימודים לוותיקי הגולן. לי אלין-שנבור, מנהלת המחלקה מספרת בראיון על החזון שמאחורי המיזם, על החיבור עם מכללת אוהלו ועל פרויקטים נוספים הצפויים בקרוב.
נושא הפנאי והעשרה מהווה אחד מתחומי הליבה בתוכנית האב של מחלקת ותיקים, כפי שמסבירה לי: "כשבאנו לקדם את התחום החלטנו לפעול במגוון ערוצים על מנת להציע מגוון של אפשרויות לרווחתם של הוותיקים. הקתדרה העממית הופעלה בשנים עברו ע"י המתנ"ס והשנה החלטנו לנסות ולשדרג את הפרויקט כחלק מלמידת השטח וההיקפים של הפעילות הצפויה בכל הנושא של לימודים למבוגרים, שלבנו ידיים עם מכללת אוהלו, ויצרנו תוכן איכותי ונגיש לאוכלוסייה."
איך נרקם החיבור למכללת אוהלו ומה אופיו של שיתוף הפעולה?
העובדה שהנגשנו את "אוהלו" ליישובים, היא מימוש של חזון ללימודים משמעותיים בכל גיל .למידה מהעבר הצביע על כך שנושא המרחק חלק מהעניין היה המרחקים הגדולים, והקושי של ותיקים להגיע. בנוסף נראה כי קצת הקדמנו את זמננו כיוון שהיום אוכלוסיית הוותיקים מעל לגיל 65 בגולן מונה למעלה מ-600 תושבים. קהל היעד שלנו בקתדרה, הוא גילאי 55+ ובגולן מדובר ביותר מ-1,500 איש ואישה. ההחלטה להעביר את הפעילות של הקתדרה למרכזים האזוריים נבעה בעיקר ממקום של הנגשת השירותים לוותיקים כך שהפוטנציאל בחיבור עם אוהלו יבוא לידי מימוש."
איך בנויה תוכנית הלימודים למשתתפים?
"הפעילות של המועדון בדרום הגולן מתקיימת בימי שני בבוקר, במבנה מועדון וותיקים בבני יהודה, ובמסגרתה יוצאים למעלה מ-60 משתתפים, בתחילה למפגש חברתי, בהמשך לשתי סדרות של הרצאות. בימים אלה מסתיים "סמסטר" ראשון, והחל מ-8/2 נתחיל את סמסטר ב' עם 2 קורסים מרתקים: "פרשיות עלומות בתולדות ארץ ישראל", שתעביר דר' סמדר סיני, מרצה מעין גב. תתקיים סדרה נוספת של הרצאות מבית היוצר של "בכוח המוח", של חוקר המוח דר' חלמיש. "אינטליגנציות חבויות".
במקביל ב-8/2 נפתח את הקתדרה הצפונית. לאחר פגישות עם צוות היגוי של נציגי ציבור מהיישובים הצפוניים, החלטנו לנסות ולהפעיל קתדרה בשעות הערב. ביום זה נקיים מפגש חשיפה, במועדון מרום גולן – החל מ-17:30 תינתן הרצאת חשיפה של הקורס "חיטוב המוח" חלק א'. בהמשך הערב תתקיים הרצאת חשיפה של הקורס לקולנוע שתעביר יפעת אורנשטיין, בת הגולן, תושבת נטור."
לי אלין-שנבור, מנהלת מחלקת ותיקים: "העובדה שהנגשנו את "אוהלו" ליישובים, היא מימוש של חזון ללימודים משמעותיים בכל גיל. אוכלוסיית הוותיקים מעל גיל 65 בגולן מונה למעלה מ-600 תושבים. קהל היעד שלנו בקתדרה, הוא גילאי 55+ ובגולן מדובר ביותר מ-1,500 איש ואישה
אילו גורמים נוספים לוקחים חלק בפרויקט?
הקתדרה העממית מתוקצבת ומתוגמלת מהמשרד לשוויון חברתי, כדי להצליח להפעיל אותה נדרש שיתוף פעולה עם מספר גורמים, בינהם: מתנ"ס, המחלקה ליעוץ וטיפול במועצה ואוהלו . "
יש פרויקטים נוספים שהמחלקה צפויה להפעיל בקרוב?
"תוכנית האב של מחלקת ותיקים, הגדירה 6 תחומי ליבה אותם אנו מקדמים. נכון להיום קיימים בגולן שני מועדונים של משרד הרווחה, הפועלים בשעות הבוקר, לרווחתם של ותיקי הגולן. בימים אלו אנו מנסים לקדם את הפעלתם של ימים נוספים וכמו כן להוסיף עוד פעילויות במסגרת המועדון במרכז בגולן והגוש הדתי בחיספין. בימים אלה אנחנו בונים תוכנית לשמירת החוסן של ותיקים בגולן במגוון היבטים: כלכלי, רגשי, משפחתי ועוד. התוכנית בנויה על סדרות של הרצאות וסדנאות בתחומים האלו. בתחום הפרנסה והתעסוקה, בימים אלה מסתיים המחזור השני של "החממה עסקית לוותיקים", וישנה פעילות קבוע במסגרת מועדון העסקים 60+. בתחום זה אנו בוחנים את האפשרות לפיתוח מרכז השמה והכשרה לוותיקים. בנוסף אנחנו שמחים לגלות שכמעט בכל היישובים, הנושא של התבגרות האוכלוסייה מעסיק את הנהגות היישובים. הן משקיעות משאבים לטובת הנושא וכמעט בכל יישוב יש כבר ועדה שמרכזת את התחום ומקדמת אותו ברמה היישובית גם במסגרת שעות הפנאי, תרבות והעשרה וגם בנושאים נוספים כמו נגישות פיזית, עזרה הדדית ועוד.