מחקר בין–לאומי בהשתתפות חוקרים מהמכללה האקדמית תל–חי והאוניברסיטה העברית בירושלים מגלה נתונים קשים: לכל ילד חמישי במדינת ישראל אין בגדים ונעליים במצב טוב
המחקר הבין–לאומי "עולמות הילדות" השלים את הגל השלישי של הסקר הבין–לאומי, בהשתתפות למעלה מ-128,000 ילדים, ב-35 מדינות ברחבי העולם. פרויקט ייחודי וגדול זה שואף להבין ולקדם את השקפותיהם וחוויותיהם של הילדים על חייהם ורווחתם ולעודד קובעי מדיניות וכל העוסקים ברווחת הילדים לפעול לשיפור תקופת הילדוּת של הילדים.
בישראל, נערך המחקר על ידי החוקרים פרופ' אשר בן אריה וד"ר חניתה קושר, מהאוניברסיטה העברית, ד"ר דפנה גרוס מנוס, מהמכללה האקדמית תל–חי, יחד עם שגית ברוק, מ"מכון חרוב" והשתתפו בו 4,867 ילדים, בני 10,8 ו-12, כיתות ב'-ד'-ו'.
בין הנושאים הבולטים שנבדקו במחקר, היה נושא התנאים הכלכליים–חומריים: הילדים התבקשו לדווח אם יש או אין ברשותם מספר פריטים שהוגדרו מראש כפריטים בסיסיים בחיי היום–יום של הילד, בין היתר, בגדים ונעליים במצב טוב, דמי כיס וטלפונים ניידים. ברוב המדינות, לפחות ל-95% מהילדים, יש בגדים ונעליים במצב טוב.
הטלפונים הניידים הם לא רק אמצעי תקשורת. הם גם המפתח לגישה למידע והכללה חברתית, ומכאן שהם גם בעלי קשר ישיר עם רווחתם של ילדים. ממצאי המחקר מצביעים על כך של– 27% מילדי ישראל אין טלפונים ניידים. ישראל ממוקדמת בנושא זה במקום ה-17 בעולם, מתוך 35 מדינות.
הילדים נשאלו גם לגבי התדירות בה יש להם מספיק אוכל. במדד זה, בישראל נמצאו יחסית אחוזים נמוכים של דיווחים על מחסור במזון והיא דורגה במקום התשיעי. יחד עם זאת, העובדה שבישראל היום 4.5% מהילדים ציינו כי רק מדי פעם יש להם מספיק אוכל ו-0.8% ציינו שתמיד אין להם מספיק אוכל, לא יכולה שלא להטריד.
ממצאי המחקר מצביעים כי ערבים דיווחו על אחוזים גבוהים יותר של מחסור בכל הפריטים וככלל, כשליש מאוכלוסיית הילדים הערבים בישראל מדווחים על מחסור של רוב הפריטים. בלט במיוחד כי ליותר מ-30% מהילדים הערבים לא הייתה גישה לאינטרנט וקרוב ל-30% העידו שאין ברשותם בגדים ונעליים.
בנוגע לבגדים במצב טוב, ממוקמת ישראל בתחתית הרשימה במקום לפני האחרון, כאשר 18% מהתלמידים ציינו כי אין להם בגדים במצב טוב לבית הספר. נתונים דומים וקשים עלו גם לגבי הנעלה, שם ממוקמת ישראל בתחתית הרשימה
בנוגע לבגדים במצב טוב, ממוקמת ישראל בתחתית הרשימה במקום לפני האחרון, כאשר 18% מהתלמידים ציינו כי אין להם בגדים במצב טוב לבית הספר. נתונים דומים וקשים עלו גם לגבי הנעלה, שם ממוקמת ישראל בתחתית הרשימה: במקום ה-35, עם 19% שאין ברשותם נעליים במצב טוב.
בנוגע לציוד לבית הספר ממוקדמת ישראל במקום ה-33 מתוך 35 כאשר ל-16% אין ציוד לבית הספר. בכל הפרמטרים, המצב במגזר הערבי קשה וחמור יותר מאשר במגזר היהודי.
סיימון זומר, מנכ"ל משותף של "קרן ג'ייקובס": "תוצאות מחקר בין–לאומי זה הן חשובות מאוד כי הן מאפשרות לקבל הבנה טובה יותר על חייהם של ילדים מנקודת מבטם האישית. אנו מאמינים כי כל הילדים צריכים לקבל הזדמנויות שוות להגיע לפוטנציאל הלמידה שלהם ולהגשמת שאיפותיהם. בתמיכה במיזמים מחקריים חדשניים כמו זה, אנו מקדמים את יצירת הנתונים הקריטיים הדרושים לשיפור חיי הילדים".
אולי יעניין אותך גם:
-
מומחית אולטרסאונד ילדים בבני יהודה
השירות החדש יחסוך זמן, אנרגיה וכסף עבור מטופלים וילדיהם שזקוקים לבדיקת אולטרסאונד ונאלצו עד היום…
-
מעגלים של אור
פרויקט "מעגלים" בבית הספר "גמלא" הקים קבוצת העצמה באמצעות שיח ותנועה, לבנות כיתות ד'-ו'. בתהליך…
-
שביל ישראל של שמואל
ביום האחרון לחייו, תשע שנים לאחר רצח בתו האהובה, חנך שמואל ראדה את בית הכנסת…