כנס השקת מרכז חוסן של מועצה אזורית גולן

הושק מרכז החוסן של מועצה אזורית גולן בהשתתפות 250 אנשים מהגולן – יו"ר וחברי צח"י, מנהלי קהילות, נציגי מוסדות חינוך ורבש"צים עם נציגי הצבא והמועצה. בכנס הוצג המרכז ודובר על חשיבות החוסן הקהילתי בהתמודדות באתגרים ומשברים


 

תגובת חיזבאללה בחודש האחרון כלפי הגולן וכלפי הר דב, רק חידדה את חשיבות ההיערכות וההכנות שמבצעים צה"ל והמועצה בהיבטים של חירום. בשנים האחרונות מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה, לא ניתן לפספס את ההיערכות הפיזית באזור: גדר מערכת חדשה ביננו לבין סוריה עם תצפיות ואמצעים משוכללים, חמ"לים אזרחיים של המועצה בצפון, מרכז ודרום הגולן, מיגון למוסדות חינוך, כוחות לוחמים ביישובים, נשקים, הכשרת צוותי חירום ושיפור הציוד.

אבל כל אלה הם רק היבט אחד בהתמודדות עם אתגר ביטחוני. החשיבות המרכזית בהתמודדות עם שינוי מסוג זה הוא החוסן הקהילתי. על נושא זה שמה המועצה דגש מרכזי – בניית חוסן קהילתי והכנת האוכלוסייה האזרחית לחירום. עשייה רחבה וכוללת מתבצעת בהיבט של חוסן שאותה מתכלל מרכז החוסן שהקימה מועצה אזורית גולן בשיתוף עם משרד הרווחה.

החודש הושק מרכז החוסן בהשתתפות 250 אנשים מהגולן – יו"ר וחברי צח"י, מנהלי קהילות, נציגי מוסדות חינוך ורבש"צים עם נציגי הצבא והמועצה. בכנס הוצג המרכז ומהות תפקידו ודובר רבות על חשיבות החוסן הקהילתי בהתמודדות באתגרים ומשברים. ראש המועצה, אלי מלכה הדגיש שהחוסן מושתת על ההון האנושי: "עברנו את מלחמת יום כיפור, משברים של אי ודאות פוליטית ומדינית ומשברים כלכליים ויכולנו לכל האתגרים. חלוצי הגולן שהגיעו הנה יצרו את הרוח שעדיין אתנו והתחזקה לאורך – רוח הגולן שבבסיס ערכיה הוא שאנו לוקחים אחריות על כל מה שקורה אצלנו. בשלוש השנים האחרונות מתנהלת מלחמת אזרחים אכזרית בסוריה, ולצערנו לאורך הגבול ממפגש הגבולות עם ירדן ועד קוניטרה התמקמו ארגונים אסלאמיים ונשאלת השאלה, איך נערכים? איך עושים את זה נכון? האחריות היא עלינו, להעביר את רוח הגולן הלאה, להיות מנהיגות יישובית שיודעת לראות עד אחרון התושבים – את זה שחושש, את המבוגר ואת הילד ואת האחריות על הגולן כולו. שהתחושה של כל תושב תהיה שהקהילה כולה תתגייס למענו אם וכאשר יצטרך.

"המלחמות השתנו", הוסיף מלכה, "בעבר הצבא יצא להילחם בחזית ואנחנו שלחנו להם חבילות מהעורף, היום אנחנו החזית. ולכך מתכוננים. לכך נערכים. המועצה מובילה תפיסה אשר עיקרה לקיחת אחריות על בניית כושר התמודדות של המערכת האזרחית, המועצה, היישובים והתא המשפחתי. בשלוש שנים המועצה, הישובים, והקהילות נערכים בשיתוף מצוין עם הצבא, משרד הביטחון, רח"ל ומשרד הרווחה. יש פה התרחשות גדולה, השקעות גדולות מאד, כדי שנדע להתמודד עם האתגרים האלה ונדע לשדר לממשלה והצבא – אנחנו יכולים. שהצבא ידאג להרחקת הסכנה, אנחנו נדאג להיבטים האזרחיים. נהיה אוכלוסייה חזקה בעלת חוסן עם רוח הגולן. נשדר כלפי פנים וחוץ שאנחנו איתנים".

מרכז החוסן הוא גוף מקצועי-ארגוני אשר מתכלל את ההיערכות הכוללת של המועצה והיישובים לשעת חירום בארבעה מעגלי עשייה: המועצה ומכלולי מטה ההפעלה, מערכות החינוך האזוריות, מערך הצח"י וכוחות הלוחמה ביישובים ומעגל הפרט והמשפחה. המרכז נערך ליצירת מענים מתאימים בשלושה מצבים עיקריים: מצבי שגרה – חיזוק החוסן הקהילתי והיערכות לשעת חירום, מצבי חירום – שמירת הרציפות התפקודית של הפרט והקהילה, שיקום – לאחר מצב חירום, ברמת הפרט, המשפחה והקהילה וחזרה לשגרה. מרכז חוסן פועל באגף פרט וקהילה במועצה, תחת מחלקת מיט"ר. שירותי המרכז כוללים קורסים והכשרות, הכנת מכלולי העבודה במועצה לשעת חירום ותרגול ממשק עם היישובים. הכשרת צח"י וצל"ח, הכשרות במערכת החינוך – תכנית חוסן חינוך, פיתוח וקידום תכניות חוסן ברמת מניעה והתערבות לפרט, למשפחה ולקהילה, פיתוח תכניות ומענים לשיפור החוסן של הילד ומשפחתו. פיתוח חוסן קהילתי בשיתוף המחלקה לפיתוח קהילתי, קידום מנהיגות, תחושת השייכות והמעורבות ביישובים, שיפור הלכידות והקשרים.

סגן ראש המועצה, אורי קלנר, שמרכז את תחום הביטחון הציג את הפעילות של מרכז חוסן ואמר: "בנוסף להיבטים פיזיים של 'מקלטים כמענה לטילים', אנחנו עוסקים באוכלוסייה עצמה ושמים דגש על המוכנות שלה והכוחות הפנימיים ביישובים להתמודד עם אתגרים ביטחוניים. המטרה שלנו היא להכין את התשתית כך שכל יישוב ידע לתת לעצמו מענה מידי ומקצועי לכל אירוע, עם מעטפת אזורית מקצועית וטובה, עד לחזרה לשגרה מלאה. אנחנו רואים את ההתנדבות בתוך הקהילות, את הנכונות להתגייס למשימה, וכל אחד שנכנס למעגל העשייה שותף לחוסן של כולנו וזו התשובה הציונית שלנו למצב – איתנות קהילתית".

בכנס דיברו מנהלת מרכז חוסן, ליאת יורב, ברוך שוגרמן מנהל השירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה, ד"ר ענת שריג, על לקחים של התמודדות יישובי עוטף עזה בצוק איתן וד"ר צבי ברק, מומחה לניהול ולמדעי התנהגות על מצוינות בניהול וממעגלי החיים לחוסן אישי וקהילתי.

אחת ההכשרות המרכזיות שנערכו בגולן במסגרת מרכז חוסן היא הכשרת כ-160 איש מתושבי הגולן מתחומי הטיפול, החינוך ותושבים שהיו מעוניינים להתמקצע בנושא בתחום הגשת עזרה ראשונה נפשית. הכשרת התושבים ואנשי המקצוע באזור נשענת על תפיסת החוסן, כי הסיוע הטוב ביותר בשעת החירום הוא הסיוע שניתן על ידי אנשים מהסביבה המוכרת ובאופן מידי. יש לנסות עד כמה שניתן להשאיר את הנפגעים רגשית ונפשית בקרבת הבית והקהילה המהווים סביבה מוכרת ותומכת בתהליך החזרה של הנפגע לתפקוד.

בנוסף, מרכז חוסן גולן בשיתוף מחלקת חינוך מפעיל בחצי שנה האחרונה תכנית חוסן חינוך בשמונה בתי ספר ברחבי הגולן. תכנית ההוראה "חוסן חינוך" מקנה כלים פסיכו-חינוכיים להתמודדות עם מצבי לחץ ומיועדת לילדים מגיל טרום חובה ועד גיל החטיבה. התוכנית מיושמת בהובלת מחנכת הכיתה וצוות בית-הספר, לפיתוח החוסן האישי והבית-ספרי. מתודולוגיית ההוראה ומרכיביה מעצימים את צוות המחנכים ומציידים גם אותם בארגז כלים להתמודדות במצבי לחץ ומשבר.

כדי להיערך נכון יותר להיבטים של חוסן קהילתי תקיים המועצה סקר אוכלוסיה. מנהלת מיט"ר באגף פרט וקהילה, אביטל פלכטמן: "בימים אלה אנו יוצאים בסקר תושבים להערכת מצב החוסן הקהילתי. סקר זה יסייע לגבש תמונת מצב עבור גורמי החוסן בקרב האוכלוסייה, ובכך תוכל המועצה להיערך טוב יותר ולתת מענה מותאם יותר לצרכי התושבים בחירום. הסקר ישלח באמצעות המייל ונשמח אם התושבים ישתפו פעולה ויענו עליו".

בשבוע שעבר התקיימה השתלמות בנושא תקשורת בחירום ליו"ר צח"י, מנהלי קהילות, רבש"צים ודוברי צח"י. מפקד החטיבה גיא שפרן פתח את הערב והציג את הערכת המצב של צה"ל ואת ההתכוננות של צה"ל להתמודדות עם תרחישים בטחוניים שונים אם וכאשר צה"ל ידרש להם. אלי מלכה, ראש המועצה דיבר על חשיבות המסרים התקשורתיים שיוצאים מהגולן להבנייה ושמירה של החוסן הקהילתי, דוברת המועצה, דליה עמוס הציגה את ממשק הניהול של העברת מידע בין המועצה ליישובים באירוע חירום וגיבוש מסרים במציאות משתנה, וד"ר רובי רוגל ממרכז משאבים הרצא על תקשורת אפקטיבית בחירום. המסר העיקרי שיצא מהשתלמות זו היא שהחוסן הקהילתי של תושבי הגולן מושפע ויושפע מהמסרים שיוצאים מהקהילה בכלי התקשורת וכי עלינו להמשיך ולגבש אסטרטגיה תקשורתית מותאמת למצב, לבטא מסרים של חוסן, היערכות ומוכנות ויכולת להתמודד עם האתגרים ולחזור לשגרה בצורה טובה.

דליה עמוס, דוברת המועצה: "המשימה המרכזית של ניהול תקשורת בחירום היא בראש ובראשונה הפצת אינפורמציה מצילת חיים והעברת מידע והנחיות על דרכי התנהגות. לאחר מכן, חשוב לסייע לאוכלוסייה בהבנת המציאות באמצעות מידע והפחתת אי ודאות, יצירת אמון ותחושת מסוגלות להתמודד והעברת מידע שוטף שיאפשר שמירה על שגרת החיים בחירום. כל אלה מחזקים את תחושת הביטחון והחוסן הקהילתי. לצד זה יש חשיבות גדולה למסר שיוצא מקהילת והנהגת הגולן כלפי התקשורת הארצית. כל תושב שמתראיין מייצג מבחינת התקשורת את הגולן כולו ולכן חשוב שמי שמתראיין יפגין חוזק ולא לחץ. בסופו של דבר המסר הזה חוזר פנימה לקהילה ומחזק אותה".

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
אירועים שיתקיימו ב 1st ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 3rd ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 4th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 10th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 17th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 18th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 20th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 23rd ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th ספטמבר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th ספטמבר
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?