לקראת ט"ו בשבט, שילבנו ירוק בכחול ויצאנו לדבר עם אנשים שרואים בקיימות וצמיחה אורח חיים
אנחנו צובעות את הגולן בכחול. עוסקות בנושאים המקדמים את איכות החיים בגולן, נושאים שמטרתם לתרום לאיכות חיים ואריכות ימים. לכבוד ט"ו בשבט, אנחנו מוסיפות לצבע הכחול את הצבע הירוק. ידוע שאם מערבבים כחול ירוק יוצא הצבע האדום – הכלניות הצצות בכל פינה בגולן.
שני נושאים יעסיקו אותנו בכתבה: קיימות וצמיחה. שוחחנו עם שלושה אנשים שקיימות וצמיחה קרובים ללבם והם רואים בהן אורח חיים.
משק אקולוגי
אביבה לוין, מנוב, ותיקה ביישוב, פנסיונרית, אמנית, מגדלת דלעות נוי ויוצרת מהן יצירות יפהפיות. אביבה ומשפחתה חיים בסביבה אקולוגית. הם בחרו באורח חיים בריא. הם חיים מתוצרת חקלאית ביתית. לאביבה גינת ירק עונתית, עם ירקות ותבלינים. היום, בגינה צומחים ירקות חורף – חסה, כרובית, ברוקולי ועוד. אביבה קונה מעט דברים שהיא זקוקה להם, כמו למשל בצל, שכרגע אין לה בגינה. כל הרעיון הוא להסתפק במה שיש, כדי להימנע מצרכנות יתר. הגינה מדושנת על ידי הכבשים. הצאן "גוזם" את הענפים הנמוכים של העצים. את הגזם מקצצים ומפזרים על האדמה. אין ריסוסים, הכול מתנהל במעגל סגור. כל מה שצומח נאכל, או חוזר חזרה אל האדמה.
אביבה התייחסה בלהט אל נושא המחזור. בכל יישוב, יש פינת מחזור. יש מקום לקרטונים, לבקבוקי פלסטיק, פסולת מטבח וכד'. יש להגיע למצב שלא נמחזר. לדוגמה, להימנע משימוש בבקבוקי פלסטיק. להשתמש במינימום שקיות ניילון
אביבה התייחסה בלהט אל נושא המחזור. בכל יישוב, יש פינת מחזור. יש מקום לקרטונים, לבקבוקי פלסטיק, פסולת מטבח וכד'. יש להגיע למצב שלא נמחזר. לדוגמה, להימנע משימוש בבקבוקי פלסטיק. להשתמש במינימום שקיות ניילון. בקניות, לבוא מצוידים בסלים,, כך להימנע משימוש בשקיות בכלל. אם קניתם נעליים, השאירו את הקופסה בחנות.
לטענת אביבה המצב האקולוגי של כדור הארץ הוא קטסטרופלי. אנחנו מדלדלים את המשאבים של הטבע. אנחנו פוגעים בו על ידי ניצול מוגזם ואנחנו משלמים על כך מחיר יקר. הפסולת מפוזרת בים, בחלל ובכל מקום אפשרי.
אביבה קוראת לנו לקחת אחריות על אורח החיים שלנו. להבין שכאשר זרקתי את הקרטון את בקבוק הפלסטיק או מי שופכין. הם לא נעלמים מהעולם. הם לא בביתנו, אבל נערמים במקומות אחרים.
אביבה מבינה שהיא לא תציל את העולם וגם לא תתקן אותו. היא חיה באורח חיים זה כי כך נכון לה ולמשפחת לחיות.
יש אנשים שהושפעו מאורח חייה. היא מציעה לנו לעשות שינויים אטיים. לדעתה, זה לא עומד במצב של הכול או לא כלום. הם הגיעו למשק אורגני ואקולוגי בשלבים, במשך ארבעים שנה. די אם לא ניקח שקית ניילון בסופר, או נגדל מעט תבלינים, או נעשה לנו גינת ירק ואנחנו בדרך הנכונה.
אביבה שמחה לארח אצלה קבוצות של ילדים ומבוגרים, להפגיש אותם עם החקלאות האקולוגית שלה ולהסביר להם את חשיבותה.
מפעל קהילתי
שוחחנו עם צוקי דויטש, מוותיקי היישוב גשור. כיום, צוקי מתעסק בנושאי מים, יועץ ב"מעוף" ומנהל חנות של מוצרים אורגניים ומוצרים טבעיים ובריאים. כרגע, לשירות תושבי גשור.
רעיון החנות עלה בעקבות השינוי שערך צוקי באורח חייו. מספר שנים הוא מנהל אורח חיים בריא, המתבסס על תזונה נכונה. את מה שמתאים לו, רצה צוקי להנגיש לאנשים אחרים. הוא גייס מספר אנשים מהיישוב שהצטרפו לרעיון ואת הנהלת היישוב. הוא קיבל גיבוי ותמיכה ויצא לדרך. החנות נפתחה ובמשך השנים, הלכה והתפתחה. אפשר לקנות בחנות מוצרים אורגניים, מוצרים ללא סוכר וללא חומרים משמרים. יש מוצרים שמעבדים אותם במקום. את הקמחים השונים, טוחנים במקום. גם את חמאת האגוזים והבוטנים עושים במקום. יש מוצרים שמגיעים לחנות, על פי בקשת התושבים.
חשוב להדגיש שהחנות מנוהלת בהתנדבות. יש ווטסאפ צרכנים, דרכו אנשים מעלים רעיונות לייעול ובקשות ודרכו גם פונים לעזרה בתחזוקת החנות.
המחירים שווים לכל נפש. זול יותר מכל מה שנמכר בחנויות מחוץ ליישוב. הרווח הוא רק למטרת החזקת החנות, בנוסף לרעיון של "אכול בריא והיה בריא". יש כאן מפעל קהילתי המחבר בין אנשי הקהילה.
צוקי אומר שבכל מקום שיש בו אנשים, אפשר ליצור שותפים להקמת חנות עם מוצרים בריאים, כולל בערים הגדולות. צוקי ישמח לתת הדרכה לכל מתעניין.
העברה בין–דורית
כולם מכירים את משתלת נעמי, בגבעת יואב, המשתלה הוותיקה ברמת הגולן. נעמי אלטמן היא מיסדת המשתלה. נעמי היא מוותיקות גבעת יואב ולא חלמה שתפתח משתלה. החלום המשפחתי היה חקלאות ורפת. חברה טובה הדביקה אותה ב"חיידק". מכאן מתחיל הסיפור. נעמי נולדה בארגנטינה. צמחים ופרחים היו נוף ילדותה. מכאן, הנוף והמשתלה התחברו ביחד.
נעמי התחילה עם משתלה קטנה. יום אחד, היא קיבלה הזמנה גדולה מחוף גולן. הם ביקשו לקנות דרכה את כל הצמחייה למקום. היה זה אתגר גדול למשתלה קטנה. אנשי חוף גולן לא ויתרו ונעמי עמדה במשימה
נעמי התחילה עם משתלה קטנה. יום אחד, היא קיבלה הזמנה גדולה מחוף גולן. הם ביקשו לקנות דרכה את כל הצמחייה למקום. חוף גולן רצה לקנות אך ורק מאנשי הגולן. היה זה אתגר גדול למשתלה קטנה. אנשי חוף גולן לא ויתרו ונעמי עמדה במשימה. זו הייתה המקפצה של המשתלה לגדול ולצמוח. מאז ומתמיד, אפשר למצוא במשתלה צמחי עונתיים, צמחים רב–שנתיים, תבלינים, שיחים ועצים והשירות מכל הלב.
היו שנים שנעמי ייבאה עציצים מאוד מיוחדים מקולומביה. עציצים שבעיניה מאוד התאימו לנוף הגולני. אכן לעציצים הייתה הצלחה והם מקשטים גינות רבות בגולן.
לנעמי יש דור המשך במשתלה. בתה, מיכל, מנהלת את המשתלה. יש כאן דוגמה להעברה בין–דורית. אין דבר יותר מספק מלראות שלמפעל חייך יש המשכיות.
שלושה אנשים – שלושה סיפורי צמיחה. כולם מדברים על החיבור אל הטבע, ממקום של קיימות, בריאות וצמיחה.
אנחנו משוחחות על הנושא ברדיו "ארץ הגולן". אפשר להאזין לנו ביישומון, בספוטיפיי, בפייסבוק ובאתר החדש "רדיו ארץ הגולן"
אולי יעניין אותך גם:
-
יעלים בגולן
בשנת 1970 העבירה רשות שמורות הטבע יעלים נוביים משמורת טבע עין גדי לשמורת יער יהודיה.…
-
האנדרטה האחרונה בגולן
עשרים וחמש שנה, חיכתה דרכם האחרונה של יואל ודיצ'י, סגן יואל פורת ז"ל ורס"ר אבי…