אביבית דביר לקחה קורס, נהייתה תומכת היריון ולידה וחשבה שזה ישמש אותה רק בלידות שלה עצמה. אחרי שלושה ילדים, היא רוצה להעביר את זה הלאה. ריאיון עם דולה
אביבית דביר, ילידת המושבה מגדל, עובדת כדולה כבר אחת עשרה שנה. דולה היא אישה שתומכת לפני הלידה, תומכת בחדרי הלידה ואף אחרי הלידה. תפקידה הוא להשרות אווירה רגועה ותומכת ולעזור ליולדת להימנע מהתערבות רפואית בדרכים טבעיות ככל הניתן. אביבית החליטה להעביר את הידע הלאה ולפתח את תחום ההיריון והלידה באזור הצפון. היא ממליצה בחום לכל אישה לקחת דולה. מבחינתה, דולה היא מוצר צריכה בסיסי בחדר לידה.
ספרי קצת על עצמך
"אני אביבית דביר, בת שלושים וארבע, ילידת מגדל, נשואה ואימא לשלושה ילדים. בעבר, עזבתי את הצפון לכמה שנים. לפני שמונה שנים, חזרתי למגדל, במטרה לפתח את תחום ההיריון והלידה באזור הצפון ואז הבנתי שנשים באזור יולדות בגיל צעיר יותר ולכן זקוקות ליותר עזרה. אני דולה כבר 11 שנים".
"הקשר עם היולדת נוצר כבר במהלך ההיריון. יש נשים שפונות אליי בתחילת ההיריון ויש שפונות ממש לפני הלידה. בתהליך, אנחנו נפגשות שלוש פעמים. מתבצעת הכנה מותאמת ללידה, בהתאם לעבר המיילדותי של האישה"
איך הגעת להיות דולה?
"את השירות הלאומי שלי עשיתי בבית החולים 'מאיר', בכפר סבא, במחלקת היולדות. לאחר השירות, חשבתי שאני רוצה להיות מיילדת. בסופו של דבר, הבנתי שהלימודים פחות מתאימים לי וחשבתי מה לעשות. התחלתי לחפש בספר של מקצועות שקיבלתי מיועצת תעסוקה. פתחתי באות ד' ופתאום רואה 'דולה', תומכת היריון ולידה.
"נשמע לי מעניין ואמרתי לעצמי שאנסה. זו הפעם הראשונה שלמדתי משהו שבאמת מעניין אותי. לא כיוונתי לעבוד בזה, או להתעסק בזה, פשוט נהניתי ללמוד את זה. לאור העובדה שתמיד רציתי להיות אימא צעירה, חשבתי שהקורס יעזור לי בלידות שלי.
"לאחר שנה, כבר הייתי בהיריון. התינוק היה במנח עכוז. ניסיתי בכל הדרכים להפוך אותו והלחיצו אותי לעבור ניתוח. לידה טבעית הייתה החלום שלי ועוד לא הייתי מוכנה לוותר. התחלתי לברר איפה מיילדים בלידת עכוז. חקרתי את הנושא בכל מקום אפשרי. היה בית חולים אחד בירושלים שהסכים לבצע לידת עכוז ואכן שם ילדתי. הכול עבר בשלום והייתה לידה מדהימה.
"אחרי שנה וחצי, שוב עברתי לידת בזק מדהימה. הלידה השלישית הייתה כבר בצפון, בצפת וגם הייתה לידה ללא כאב, עוד לידה מדהימה. הקורס למעשה עזר לי לעבור את הלידות בלי כאב ופחד ועם ביטחון ורוגע.
"הרגשתי רצון להעביר את זה הלאה. הבנתי שלפעמים כמה טיפים קטנים יכולים להציל יולדות מניתוח קיסרי ובכלל מהתערבות רפואית. זה נותן לי תחושת סיפוק אדירה. אני ממש מכורה ללידות. הלב שלי מתמלא מהעובדה שאני יכולה להיות חלק מנס הבריאה".
מה זה בעצם דולה?
"דולה הוא המקצוע העתיק בעולם. גם בתקופת התנ"ך, נשים ילדו עם נשים שתמכו בהן. דולה היא אישה שתומכת לפני הלידה, בחדרי הלידה ואחרי הלידה. תפקידה להשרות אווירה רגועה ותומכת ולעזור ליולדת להימנע מהתערבות רפואית בדרכים טבעיות ככל הניתן.
"הקשר עם היולדת נוצר כבר במהלך ההיריון. יש נשים שפונות אליי בתחילת ההיריון ויש שפונות ממש לפני הלידה. בתהליך, אנחנו נפגשות שלוש פעמים. מתבצעת הכנה מותאמת ללידה, בהתאם לעבר המיילדותי של האישה. ההכנה ללידה היא מאוד חשובה.
"הפגישה מתקיימת בדרך כלל בחודש השמיני של ההיריון, על מנת שהחומר לא יישכח בלידה עצמה. החל מהשבוע השלושים ושישה, אני למעשה בכוננות לידה. משתדלת להיות בקרבה פיזית ולהיות זמינה לקריאה. בלידה עצמה, אני לרוב מגיעה בשלב האקטיבי. נכנסת לחדר הלידה ואנחנו מתחילות ליישם את מה שלמדנו.
"משלבים תנועה, נשימות, מוזיקת רקע, דמיון מודרך ועוד כלים. אנו יוצרות אווירה קדושה, אווירה של לידה, שבה מקבלים תינוק בשמחה, אהבה וחיוך על הפנים. אני אומרת ליולדות שזה יום ההולדת האמתי של התינוק שלהן, זו חגיגת ההולדת.
"לידה היא הדבר הכי טבעי ומשמח בעולם. כבר במהלך ההיריון, אנחנו כותבות את סיפור הלידה החלומי. היולדת יוצרת את הסיפור ומדמיינת את זה קורה. בזמן אמת, אנחנו מכוונות לשם ובדרך כלל, 90% מזה מתגשם. לאחר הלידה, אני מנחה להנקה נכונה ומוצלחת, מתוך הבנה שהנקה בשעתיים הראשונות לאחר הלידה יוצרת היקשרות והנקה מוצלחים יותר. לאחר הלידה, אנחנו נפגשות פעם נוספת ובעצם, עושות עיבוד ללידה וסוגרות מעגל".
הבעל מבין
מהי החשיבות של דולה?
אביבית: "מחקרים מוכיחים שדולה בלידה מפחיתה התערבות רפואית וניתוחים קיסריים. התמיכה מונעת דיכאון שלאחר הלידה ועוזרת בהצלחת ההנקה. מבחינה נפשית, זו עזרה אדירה לאישה שבאה ללדת. אני משמשת אוזן קשבת ליולדת. מקשיבה לפחדים וללחצים. זה עוזר גם ללידה וגם להתאוששות. הנפש של האישה תהיה יותר חזקה להתמודדות בהמשך".
מה מקום האבא בתהליך?
"רוב הגברים לא מבינים את הצורך בדולה ולפעמים, אפילו מביעים התנגדות. במהלך העבודה בהיריון, הם מתחילים להבין שזו אחת ההחלטות הטובות שקיבלו. המפגשים מתקיימים עם שני ההורים. האבא הוא חלק מלא ושותף בתהליך. התהליך עוזר לגבר להבין את האישה ואיך לתמוך בה. כאשר יש דולה בחדר הלידה, הגבר יותר פנוי ומועיל. הוא מבין את החשיבות של הנוכחות השלו בתהליך".
מיהן הנשים שפונות אלייך, למי זה מתאים?
"דולה יכולה לעזור לכל אישה, כל אחת מסיבותיה. הלקוחות שלי מאוד מגוונות. דתיות, קיבוצניקיות, צעירות, מבוגרות, נשים שרוצות להימנע מטראומה, או נשים שרוצות לתקן טראומה".
האם הקשר עם היולדת ממשיך לאחר הלידה?
"אני בקשר טוב עם כל הנשים שליוויתי. ניתן לפנות אליי בכל שאלה, גם אחרי הלידה. הטלפון תמיד זמין והדלת פתוחה".
האם זהו ייעודך בחיים?
"המקצוע הזה בחר בי יותר ממה שאני בחרתי בו ולכן אני ממשיכה את פועלי בתחום. בימים אלה, אני מקימה את 'מרכז אבי"ב' – אהבה, בריאה, ידע וביטחון, שמוקם במגדל. יש למרכז שתי מטרות עיקריות. האחת, להכשיר נשות מקצוע בתחום ההיריון והלידה, כמו דולות, מדריכות הנקה, יועצות שינה, מדריכות עיסוי תינוקות ועוד. השנייה – להיות מרכז זמין ופתוח לכל אישה, לפני ואחרי לידה. כל אחת תוכל לפנות ולקבל את המידע והתמיכה שזקוקה לה.
"בימים אלו, ניתן להירשם כבר לקורס הראשון של דולות, שייפתח ב-2.1.19".
מהו היחס של הרפואה הקונבנציונלית אל מקצוע הדולה?
"בעקבות התרבות והתפתחות תחום הדולות, ובעקבות הידע הזמין שיש היום לנשים, חל שינוי משמעתי בתפיסת בית החולים את היולדת. בצפון, גם ב'פוריה' וגם ב'זיו', הצוות הרפואי תומך ומכבד את רצון היולדת ומעודד ליווי עם דולות. היום הרפואה מבינה שהדולות אתם וגם לעזרתם".
איזה מסר יש לך לנשים שלפני לידה?
"הייתי רוצה שכל אחת תחשוב באמת איך היא רוצה ללדת ותיקח אחריות על הלידה שלה. שהכול יהיה מבחירה מודעת. חשוב לי שהאישה תוביל את התהליך ולא תיגרר. חשוב לציין, שקופות החולים משתתפות בהחזר העלויות של הדולה וזהו החזר משמעותי, שמאפשר לכל אחת לקבל את העזרה המתאימה לה. תמצאו דולה מתאימה לכם וקחו. דולה היא מוצר צריכה בסיסי בחדר לידה".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
חיים לוי – אורח לשבת חוגגים את המשפחה
שש שנים בגולן ועדיין לא נרגע מהנוף ומהשקיעות. מנהל את חדר האוכל ב"כינר" ואת "מנוחה…
-
אורח לשבת גולן אליסף
בלבו הוא ירושלמי, מחנך ומורה, לומד לנגן על פסנתר, מבשל את השבת בבית וחולם ללמוד…
-
להפוך את התחביב למקצוע - עופר בלאנק
25 שנה הוא מסתכל על העולם דרך עדשת המצלמה. זוכר את העניינים עוד מהזמן שהכול…