הכול מוכן לחג, מתגברים את פינוי האשפה מהיישובים ומהאתרים הפתוחים. החברה הכלכלית גולן נערכת באתרי התיירות וכך גם רשות שמורות הטבע וקק"ל וגם: פגישה עם השר חמד עמאר, מפגש דירקטוריון החכ"ל, הכבישים בגולן, ועדת ההנצחה, המזג: שלג בסוף מרץ? סיור עם מתכננת מחוז הצפון, פעילות הנצחה ומורשת, הנגשה במרחב הציבורי, פורום צח"י, העגלויאדע הראשונה של הגולן, קולחי גולן והיחידה להתנדבות עושים טוב, 'תצפיטבע" ומילה טובה לעובד מסור – דוד ויצמן
האביב כבר פה. המאגרים מלאים, המטעים מתעוררים מתרדמת החורף, הפריחה בשיאה, המטיילים גודשים את אתרי התיירות והעסקים בגולן ובעוד שבועיים – פסח, חג החירות. איזו שמחה! כבר עכשיו נערכים צוות המועצה והחברה הכלכלית לחג. אנו מתגברים את פינוי האשפה מהיישובים ומהאתרים הפתוחים. החברה הכלכלית גולן נערכת באתרי התיירות וכך גם רשות שמורות הטבע וקק"ל. ביום רביעי, הסתיים פסטיבל החורף "גשם של מופעים", ב"צנובר", במופע חגיגי של שלום חנוך ואנו נערכים לפסטיבל "ארץ הגולן" שיתקיים בקיץ ולאירועי יום הגולן. אז מה עוד היה כאן בשבוע החולף?
פגישה עם השר חמד עמאר בנושא שת"פ אזורי
ביום רביע שעבר, פגשתי את השר חמד עמר. עמר הוא שר במשרד האוצר ומטפל בנושא היישובים הדרוזים, מיזמים כלכליים ושיתופי פעולה אזוריים. אל הפגישה, הגיעו עבאד אבו עואד, ראש המועצה המקומית בוקעתה ואתו מנכ"ל המועצה, הרב שוגרמן וצוותו ומשתתפים נוספים. שוחחנו על הקמת אזור תעשייה משותף לרשויות באזור, מיזמי תיירות משותפים ועל שיתופי פעולה נוספים לרשויות הנמצאות בגולן. כולנו חיים במרחב גאוגרפי משותף, בעל תכונות דומות ושילוב הכוחות יחד יועיל לכולנו ויאפשר, בזכות איגום המשאבים, הצלחות עסקיות גדולות יותר.
מפגש דירקטוריון החברה הכלכלית גולן
השבוע, נפגש הדירקטוריון לישיבת עדכון, כחלק מרצף הישיבות השנתי הקבוע. הצוות הציג את מאזן 2021 והדירקטוריון שהתרשם לטובה הצביע ואישר. הוצגו גם דו"חות העבודה לאותה שנה. נערך דיון בנושא פיתוח מתחמי עבודה נוספים. הוחלט לגבש תכניות עסקיות מפורטות למתחמים שיוצגו, במפגש הדירקטוריון הבא, בחודש יוני. פרויקט עמדות הטעינה לרכבים חשמליים מתקדם. ניתן עדכון בנושא סטטוס התאמת החברה מול משרד הפנים לאתגרי הביצוע שמגיעים לפתחנו השנה, כחלק מיישום החלטת הממשלה לגולן. כמו כן, התאמת המערכת לגידול הצפוי בכמות המשפחות שהחלו להיקלט כבר בשנה החולפת. אנו רואים גידול בהכנסות החכ"ל, הנובע מכמות הפרויקטים וגם מגודלם היחסי, תוך שמירה על יעילות וכלכליות. הרווחים המופקים מהפרויקטים מממנים פרויקטים נוספים ומסייעים לתקציב השוטף.
כבישים בגולן
השבוע, החלו תיקונים בכבישי הגולן, על פי תכנית העבודה של "נתיבי ישראל". לאחר שבתקופת החורף, בשל מזג האוויר, לא היה ניתן לבצע תיקונים איכותיים, נדחתה התכנית מספר פעמים. השבוע החלו בביצוע ריבודים, תיקוני בורות – הטלאות, הרחבת כבישים ותיקון השוליים: ריבודים – קרצוף וסלילת המקטע מחדש, הטלאות – חיתוך אזור הבור ותיקון המקטע, הרחבה ותיקון שוליים ייעשו באזורים בהם עלה הצורך. סוג התיקון נעשה כפונקציה של המצב בשטח, כתלות בכמות הבורות, המרחק בין הבורות, עובי הכביש, מצב השוליים וכד'. זאת, מול כמות המכוניות הנעות בקטע וכמובן, בכפוף לתקציב הקיים ב"נתיבי ישראל".
אנו ממשיכים לדחוף קדימה וללחוץ בנושא ובשבוע הקרוב, נפגוש שוב את מנכ"ל "נתיבי ישראל" ונבקש תוספת תקציב לטיפול בכבישים ולקיחת אחריות בתחזוקה של קטעי כביש שאינם שייכים ליישובים, או ל"נתיבי ישראל". גם מצב הכבישים בתוך היישובים דורש טיפול ואנו בונים סדרי עדיפויות, בהתאם לתקציב ומודעים לצרכים. נושא תחזוקת הכבישים ומצבם אינו יורד מסדר יומנו ואנו פועלים, במגוון ערוצים, לצמצם פערים בני שנים.
ועדת הנצחה
ועדת ההנצחה התכנסה השבוע, בראשות היו"ר החדש של הוועדה, אריק בן מאיר, חבר מליאה מכנף. הוועדה דנה ומאשרת בקשות הנצחה שמגיעות, בהתאם לנוהל, אמות מידה וקריטריונים שאושרו במליאת המועצה. אל הוועדה מגיעות בקשות רבות להנצחת מי שלחם בגולן ונפל בו, עבור בני הגולן שנפלו או נפטרו ובקשות שונות להנצחה בגולן.
חרף הרצון לאפשר לכולם להיות מונצחים במקום בעל חשיבות עבורם, יש בגולן מאות אנדרטאות, במקומות שונים וכולן דורשות תחזוקה, טיפול, דרכי גישה ועוד, על מנת לשמור על כבודן. העלויות הכרוכות בכך הן גבוהות ודורשות משאבים, על מנת לשמר ברמת נראוּת ושימור סבירה המכבדת את האתר. מסיבה זו נבנו הקריטריונים.
הוועדה דנה בבקשות חדשות שהגיעו. הנוהל כולל את הגשת כל המידע. חברי הוועדה בוחנים עמידה בקריטריונים, בחינת של המיקום – למי שייך השטח, מה ייעודו, היתכנות וכד'. לאחר מכן, בוחנת ועדת שטחים פתוחים את הבקשה ומשם, עוברת הבקשה לאישור המליאה. צוות ההנצחה מציג למליאה את הבקשה הכוללת את הגוף שלוקח אחריות לנושא התחזוקה, על מנת שלא להעמיס עלויות נוספות על המועצה.
הוועדה דנה בכל הקשור לאתר ההנצחה בגמלא – מקום ההנצחה הרשמי לנופלי הגולן ורִעננה את הנוהל של הנצחת השמות ברגישות הראויה לכך. הוועדה דנה בשמות הנופלים, לקראת יום הזיכרון הקרוב ותיעשה פנייה נוספת ליישובים, לצורך בדיקה ושיח בנושא. שנת החמישים למלחמת יום כיפור מתקרבת וגם נושא זה עלה בוועדה. אנו מבקשים לפעול בשלושה מישורים: הראשון, שכבר החל, הוא סקר מיפוי אנדרטאות ושיקומן, בשותפות חשובה ומשמעותית של אגף ההנצחה במשרד הביטחון וקק"ל. השני – קיום ימי עיון, סיורים והרצאות בגולן. בשנת ה-50, אנו מתחילים לבנות תוכן מותאם לכך. התחום השלישי עוסק ברצוננו לקיים את הטקס הממלכתי והמרכזי של המדינה לציון 50 שנה למלחמה בגולן. הצוותים השונים התגבשו (עדיין ניתן להצטרף אליהם) והחלו לפעול לקידום התחומים השונים.
שלג בסוף מרץ?
כן, ביום חמישי ושישי האחרונים, חווינו גל שלג נוסף, בסוף חודש מרץ. סוג של אירוע היסטורי. לפני כל אירוע מזג אוויר חריג, מתכנס פורום שלג במועצה, בהובלת ראש המועצה ומנכ"ל המועצה. הפורום מורכב מעובדים העוסקים בתחומים רלוונטיים לאירוע –מנהלי ביטחון, תחבורה, חינוך, קהילה ועוד. הצוות מציג את המלצתו והנהלת המועצה מקבלת החלטה על אופן הפעלת מערכת החינוך, התחבורה הציבורית וכד'. הודעה יוצאת לציבור ולגורמים הרלוונטיים בהתאם להחלטה.
לעתים, אנו מוצאים עצמנו בהתלבטות. האם נכון יהיה לבטל לימודים והסעות מראש? האם הודעה בשש בבוקר עדיפה? בהחלטה נלקחים בחשבון מכלול גורמים: ראשית, הורים וילדים המבקשים ודאות. אם מחר בבוקר הולכים לעבודה ולבית הספר – צריך להתארגן מראש ולכן הודעה מוקדמת עדיפה לצורכי התארגנות. להודעה מראש, משמעות כלכלית גדולה, כי ביטול הסעות וכוח אדם מראש מאפשר מניעת בזבוז משאב ציבורי, לעומת ביטול ברגע האחרון, בו אנו עלולים לשלם עליו. מצד שני, כאשר מודיעים בבוקר, לעתים המצב ודאי יותר ורואים איך מתנהלת מערכת מזג האוויר ולעתים, כמו במערכת האחרונה, אנו משנים החלטות בהערכת מצב חוזרת. לכן, מומלץ תמיד לעקוב אחר הפרסומים, להיות "עם יד על הדופק" ולקבל בהבנה את עיתוי קבלת ההחלטה.
סיור עם מתכננת מחוז הצפון
ביום שלישי השבוע, התקיים סיור של מתכננת מחוז הצפון, בלשכת התכנון המחוזית, דקלה עדי פרץ וצוותה, עם צוות אגף ההנדסה והתכנון, בהובלת מנהל האגף, מולי שפיגל. הסיור התקיים ביישובים גשור ואפיק. במהלך הסיור, הוצגו תכניות לפיתוח היישובים והרחבתם, לצורך קליטת תושבים, פיתוח תעסוקה ותיירות. בסיום הסיור, התקיימה ישיבת עבודה במתחם האבזלת, באזור התעשייה בני יהודה. בפגישה, נידונו שיתופי פעולה עם המחוז ונושא ההקמה של הוועדה המיוחדת, כפועל יוצא מהחלטת הממשלה.
פעילות הנצחה ומורשת
השבוע, התקיים סיור ייחודי עם עמותת חיל האוויר. מרכז העמותה, יעקב שפורן, סייר יחד עם מנהל אגף ההנדסה, מולי שפיגל, באזור הצפוני של ציר הנפט. הסיור התקיים לאור קבלת מידע על שרידי מטוס שהופל באזור, במלחמת ששת הימים. במהלך הסיור, התגלו שרידי המטוס פזורים על שטח נרחב במורדות הגולן. בהמשך, אותר גם זנב המטוס עם המספר 31. מדובר במציאה מיוחדת, שכן אלו שרידים ש"נחו" בשטח 53 שנה. סיפור המטוס והנצחתו נמצאים בבחינה של ועדת ההנצחה. עצם מציאת שרידי המטוס מזכירה לנו שוב, את ההיסטוריה המדהימה והמרתקת של המקום בו אנו חיים.
הנגשה במרחב הציבורי
במסגרת תיקון לחוק הנגישות, העוסק בהארכת מועדי ההנגשה במרחב הציבורי, השבוע, פרסמה המועצה תכנית נגישות לארבע השנים הקרובות. התכנית כוללת הנגשה הדרגתית למבני ציבור ישנים, לגני שעשועים ומתקני ספורט שאין בהם הנגשה מלאה. אנו רואים בהנגשת המתקנים במרחב הציבורי זכות וחובה. זכותם של כל התושבים ליהנות מכל השירותים בצורה שווה וחובתנו לסייע בכך. בהזדמנות זו, נודה לצוות שסייע לבניית התכנית – עטרה רבי, הדס גביש, יסמין מנשרוב ורוני קריסטל. את התכנית, ניתן לראות באתר המועצה.
פורום צח"י חוזר למפגשים פרונטליים
פורום צח"י נפגש במועצה להרצאת העשרה. המרצה גולן ואך, אל"מ במילואים, שימש בתפקידו האחרון כראש מחלקת מיגון בפיקוד העורף וכעת, הוא מפקד יחידת החילוץ הארצית ומפקד משלחות צה"ל לאזורי אסון בעולם. נושא ההרצאה היה קבלת החלטות בשגרה ובאסונות טבע ואיך זה משפיע על חיינו. אנו מודים לצוותי החירום הפועלים ביישובים בהתנדבות, בשגרה ובחירום. אין כמוכם. זכינו, תושבי הגולן, שביישובים שלנו, במועצה שלנו, יש אנשים טובים ומקצועיים כמוכם!
תודה למרכז חוסן, על קיום מפגשי העשרה ולימוד לצוותי החירום היישוביים ולאורן אילון, רכז הצח"י, שנכנס לפני כארבעה חודשים לתפקיד, מלווה את היישובים וארגן את ההרצאה.
העגלויאדע הראשונה של הגולן!
השנה, באשכול "אופק", קיימנו שני אירועים משמעותיים מאוד ברמה האזורית ובגולן בכלל, אירועים שהקהילה כל כך התגעגעה אליהם וראינו כמה שמחתם שהתקיימו לפי כמות המשתתפים.
העגלוידע התקיימה השנה לראשונה בקיבוץ אפיק, שיתוף פעולה של מנהלי ומנהלות חינוך וקהילה, יחד עם אשכול "אופק" של המרכז הקהילתי. הנוער היה שותף בעשייה ובנה עגלות מושקעות ודוכני מכירה.
היה כל כך כיף לראות את כל מי שהגיע לפרגן, כ-600 איש שבאו לחגוג יחד את חג הפורים באווירה קהילתית כמו פעם… ואפילו מזג האוויר היה אתנו בשבוע המשוגע הזה.
מסיבת נוער התקיימה במיצר, באירוח הנוער המקומי ובשיתוף מחלקת הילדים והנוער של המרכז הקהילתי. מוזיקה מעולה, משחקי ספורט ואווירה פורימית הרימו את הנוער באוויר והביאו אותם להכיר עוד יישוב מבפנים ואחד את השני יותר מקרוב.
שני אירועים שקרו לראשונה ובטח לא האחרונה. זאת תחילת של מסורת נפלאה.
"קולחי גולן" והיחידהלהתנדבותעושיםמעשיםטוביםכלהשנה
צוות "קולחי גולן" הגיע השבוע, כשהוא מצוידים בחומרים וכוח אדם מתנדב ל"קפה לשבט" וביצע עבודות שיפוץ, הנגשה, חיפוי קירות, סידור תאורה בכניסה והנגשתה לכיסאות גלגלים וצביעה. היה יום מרגש מאוד. כמה כיף לתת מהלב! כל הכבוד לצוות "קולחי גולן", על הלב הרחב והנתינה. את "יום המעשים הטובים" ברחבי המועצה הובילה היחידה להתנדבות.
"חברים יקרים ישר כוח גדול לכל מי שהגיע ונטל חלק בפעילות החשובה. זו תחושה של התרוממות רוח בחבירה לפרויקט חברתי חשוב. ראש גדול, לב רחב וידיים טובות. אז תודה לכולם ומתרגש שוב להיות חלק מצוות 'קולחי גולן'. הדבר הכי חשוב בחיים זו הנתינה, לתת למישהו אחר. חזקו ואמצו. כל יום צריך להיות יום המעשים הטובים, לא מספיק פעם בשנה!", כתב רוני, מנכ"ל "קולחי גולן" לעובדיו. גם אנחנו התרגשנו!
תכנית "תצפיטבע" – לניטור ושימור המגוון הביולוגי בגולן
"תצפיטבע" הנה תכנית ניטור המבוססת על עקרון "מדע אזרחי". התכנית הוקמה על ידי המועצה האזורית גולן, ככלי לניטור הטבע הגולני, בשיתוף הקהילה, בהמשך ישיר לתכנית–אב לשטחים פתוחים, המיושמת בגולן, משנת 2015. מטרותיה הן הקמת מאגר מינים מקצועי ומחקרי של הטבע הגולני ומאידך, חיזוק הזיקה של התושבים לסביבה בה הם חיים. מכאן, שיישום והטמעת התכנית במערכת החינוך הגולנית הנה אבן דרך בחינוך לשמירת הטבע ובבניית הדור הבא של שומרי הטבע בגולן.
זו השנה השנייה, שתלמידי בתי הספר היסודיים והתיכונים, במועצה האזורית גולן, לוקחים חלק בתכנית החינוכית "תצפיטבע". התכנית כוללת מפגשים בבתי הספר וסיורים, בהם הילדים מתרגלים קשב והתבוננות בסביבה, מתמקצעים יותר ויותר במיומנויות הצילום ולומדים יחד את הטבע, דרך אופני הניטור שונים. הילדים מלאי סקרנות ופליאה וצוברים חוויות, שבתקווה, יהפכו להיות חוויות מעצבות חיים.
האתרים בהם הם פועלים מגוונים – חלקם צמודים לבית הספר וחלקם באתרים בהם יש תכניות לשינויים בעתיד, המהווים איום על הטבע והמגוון הביולוגי העשיר. בנוסף לסיורים, מתקיימים מפגשים בכיתה, בהם הילדים לומדים מונחים ותכנים בנושאים מגוונים כמו שמירת טבע, שטחים פתוחים, מדע אזרחי ככלי לניטור ומחקר, מגוון מיני צמחים ובע"ח בגולן, מינים בסכנת הכחדה, איומים סביבתיים ועוד. במהלך המפגשים הכיתתיים, מתבצע תהליך לניתוח נתוני התצפיות שנאספות על ידי התלמידים.
את הסיורים וניתוח הנתונים, מובילים מדריכת "תצפיטבע", אורלי מאיירס, בשיתוף חוקרים וסטודנטים למחקר מ"מכון שמיר למחקר", אורי שפירא ויסמין רייזנר. השנה, הפעילות התרחבה גם למועצה המקומית קצרין ולכפרים הדרוזים. התכנית פותחה ומיושמת על ידי המועצה האזורית גולן ובשיתוף תחנת החקר ב"מכון שמיר למחקר". אריאל שמיר מנהל ומרכז את תכנית "תצפיטבע" מטעם היחידה לשטחים פתוחים, במועצה האזורית גולן. תודה רבה לכל המורים, על שיתוף הפעולה הפורה ליצירת חוויות מעשירות עבור הילדים בטבע ותודה לאורלי מאיירס, רכזת התכנית החינוכית והמדריכה בשטח.
מילה טובה לעובד מסור – דוד ויצמן, סייר הביטחון שלנו
דוד ויצמן, בן 39, תושב קצרין, נשוי ואב לשני ילדים. דוד עובד במחלקת הביטחון כבר חמש שנים. במסגרת תפקידו, אחראי דוד על כל נושא רכיבי הביטחון ביישובים ובכללם, גדר וכביש המערכת, שער היישוב וחדר הנשק. דוד גם שותף להכנת ותרגול כיתות הכוננות וצוותי החירום ביישובים.
מעבר לכך, בחלקיות משרה, משמש דוד גם כקב"ט מוסדות החינוך ובעל כל ההכשרות הנדרשות למילוי התפקיד. מאז שהחל משבר הקורונה, לקח על עצמו דוד גם את תפעול מתחמי הקורונה וסיוע בהפצת בדיקות הקורונה למוסדות החינוך. מבחינת המחלקה, מטפל דוד בעוד משימות כמו טיפול באירועי שלג ושריפות. בזכות ההכשרה המקצועית שלו, אותה הוא מסיים בקרוב, הנדסאי אלקטרוניקה, אחראי דוד במחלקת הביטחון על תוכנות הפעלת מוקד גולן, ומערכת "השועל" – מערכת לחירום המשמשת את המועצה והוא הרפרנט לתחום זה מול פיקוד העורף. דוד איש טוב לב, סבלני, חייכן, שירותי מאוד ומשימתי. אלי יוסף, מנהל המחלקה, אומר: "כשאני נותן לדוד משימה, זה בבחינת 'שגר ושכח'. כיף להיתקל בג'ינג'י הזה ביום העבודה. הוא תמיד מוכן לעזור!".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
משולחן המועצה האזורית גולן
ברמת טראמפ ממשיכות הגרלות המגרשים עליהם יבנו בתי הקבע התחבורה הציבורית מלאה בנופשים ובכבישים סביב הכנרת…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
אושרה הקמתה של החווה החקלאית-חינוכית באבנ"י אית"ן שתחל לפעול כבר בשנה"ל הקרובה הילה נוקד רכזת ומורה…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
המועצות הדרוזיות מקדמות יחד עם מועצה אזורית גולן הקמתו של אזור תעסוקה ותעשייה חדש בצפון…