המועצה האזורית גולן מתחילה שנה ירוקה. איכות הסביבה תמיד הייתה במקום גבוה בסדר העדיפויות של המועצה וכשמחברים זאת עם חיסכון ניכר, זה WIN-WIN
דוברות מועצה אזורית גולן
שנת 2020 מתחילה במועצה האזורית גולן בסימן חיסכון נכון, התייעלות אנרגטית וכלכלית, חשיבה ירוקה ומאמץ למען הסביבה, בכלל והגולן היפה שלנו, בפרט. בסיומה של שנה, בה התקיימו שני סבבי בחירות בישראל ואנו בדרך למערכת הבחירות השלישית, אנו חווים עיכובים בקבלת תקציביים. לאחר עבודה מאומצת על תכנית העבודה השנתית ל-2020, של אגפי המועצה האזורית גולן, נמצאו מספר אפיקים לחיסכון במשאבים כלכלים, פיזיים ופעילויות המשפיעות על הטבע בגולן ובכלל. להלן חלקם.
מחליפים כלי רכב וחוסכים משאבים
חוזה הליסינג של רכבי המועצה מסתיים בימים אלו. בתחילת החודש, יוחלפו 47 כלי רכב מתוך הצי של המועצה האזורית גולן ושלוחותיה. כבכל חוזה ליסינג שמתקרב לסיומו, כך גם במקרה זה, נבחנות אפשרויות שונות. כחלק מהתהליך, וכמהלך המוביל את ההתנהלות וההתייעלות השנה, נבחן המעבר לכלי רכב חדשים מהיבט ההתייעלות וחיסכון המשאבים, שיפור הבטיחות ושמירה על איכות הסביבה. בשנה בה הקיצוץ התקציבי עמוק, מחפשים במועצה, דרך לחסוך בהוצאות.
לאחר בדיקה, נמצא כי מעבר לכלי רכב היברדיים, מסוג "טויוטה קורולה", יחסוך למועצה בהוצאות הדלק ובעלות הליסינג סכום כולל של כ-200,000 ש"ח, למרות ההחלפה לכלי רכב חדשים. ההחלטה על סוג הרכב בשל עלותו, תרומתו לסביבה והבטיחות בו, נלקחו בחשבון. כמובן שנתוני היצרן צופים חיסכון משמעותי יותר. צריכת הדלק על פי נתוני היצרן הנה ליטר אחד לכל שלושים ק"מ של נסיעה. התחשיב במועצה התבסס על ליטר אחד לעשרים קילומטר, כלומר יש סיכוי גדול, שהחיסכון בפועל יהיה רב יותר.
מעבר לחיסכון הכספי, ישנם אלמנטים נוספים שההחלפה תורמת, כמו בטיחות גבוהה לנוסעים ונסיעה בכלי רכב שמזהם פחות את סביבתו. בתחום הבטיחות, כלי הרכב מצוידים במערכות בלימה אקטיביות, מנגנוני שמירה מפני סטייה מהנתיב, מערכת "מוביליי" וחיישנים קדמיים ואחוריים.
השמירה על איכות הסביבה היא חלק ממהלך כללי וכלי רכב היברידיים תואמים את המגמה. במועצה עם שטח השיפוט גדול כמו שלנו, יש צורך בנסיעות ארוכות, במטרה להעניק שירות איכותי ומדויק ויש לקחת בחשבון את כלל העלויות בתחום זה
השמירה על איכות הסביבה היא חלק ממהלך כללי וכלי רכב היברידיים תואמים את המגמה. במועצה עם שטח השיפוט גדול כמו שלנו, מעל 1,100,00 קמ"ר, יש צורך בנסיעות ארוכות במטרה להעניק שירות איכותי ומדויק וצריך לקחת בחשבון את כלל העלויות בתחום זה. הידעתם שממוצע המרחק בין יישוב ליישוב בגולן הוא 28.5 ק"מ? שניסע רק בדרכים טובות ובטוחות!
אור גדול–כסף קטן
במסגרת פרויקט התייעלות אנרגטית, החל תהליך החלפת תאורת הרחובות והשבילים, במספר יישובים, לתאורת לד. תאורה זו חסכונית יותר מהקיימת ומאפשרת הארה איכותית וחזקה יותר, כאשר כמות האנרגיה הנצרכת על ידי תאורת הלד נמוכה יותר. עלות הפרויקט לשלושת היישובים הראשונים היא כ-5 מיליון ש"ח, מתוכם השקיעה המועצה אך ורק 200,000 ש"ח. יתרת הסכום הגיעה כחלק מתמיכה המתקבלת למועצות המשתתפות בפרויקט זה. זהו כאמור רק השלב הראשון ואנו מגישים "קולות קוראים" נוספים לפרויקט. המועצה תבחן הרחבת הפרויקט לכלל היישובים בגולן המעוניינים בכך. היישובים בהם כבר הוחלפה התאורה הם בני יהודה, חיספין וקלע אלון.
כל תאורת הביטחון המוחלפת ביישובים, נעשית מתקציב פיקוד העורף ועוברת אף היא לתאורת לד. כל תיקון והחלפת נורה, תיקוני אחזקה בגופי תאורה, שמבוצעים על ידי המועצה ובשטחה, גם הם יועברו לתאורת לד.
כלים רב–פעמיים בבניין המועצה
במועצה האזורית עוברים לכלי אוכל רב–פעמיים. אלה לא רק שקיות הזבל הגדולות היוצאות יום–יום מבניין המועצה, עמוסות כוסות וסכו"ם חד–פעמי, זה לא רק החיסכון הכלכלי ארוך–הטווח, זה בעיקר בגלל הסביבה, הסביבה שאנו חיים בה, הסביבה שנשאיר לילדינו
במועצה האזורית עוברים לכלי אוכל רב–פעמיים. אלה לא רק שקיות הזבל הגדולות היוצאות יום–יום מבניין המועצה, עמוסות כוסות וסכו"ם חד–פעמי, זה לא רק החיסכון הכלכלי ארוך–הטווח, זה בעיקר בגלל הסביבה, הסביבה שאנו חיים בה, הסביבה שנשאיר לילדינו ותישאר אחרינו. זהו הגולן שלנו.
מהלך חשוב זה ממשיך מהלכים דומים שנעשו במערכת החינוך, בגנים, שם מזמן כבר אוכלים בכלים רב פעמיים. בבתי הספר, בטיולים השנתיים, הילדים יוצאים עם כלים רב–פעמיים אישיים. המטבחים הגדולים במועצה צוידו במדיחים ובמכשירים לשטיפת כוסות, כלי אוכל מזכוכית ושתי מערכות סכו"ם – חלבית ובשרית. שומרים על הסביבה ולא זורקים סתם אשפה! כל זה, לפני שבכלל סיפרנו לכם ממה עשויה כפית, או כוס חד–פעמית, כמה פסולת נוצרת בתהליך הייצור והשיווק של הכלים הח"פ ומה קורה לכל האשפה הזו בהמשך.
בואו והיו שותפים למהפך, כאשר אתם מבקרים בבניין המועצה.
סביבה ירוקה ונקייה מריסוס
לאחרונה, החל בגולן פיילוט חדשני, עם חברת "נתיבי ישראל" והוועדה לאיכות הסביבה. במסגרת הפיילוט, ייבחרו קטעים לאורך כבישי הגולן שלא ירוססו, כפי שנעשה מדי עונה, במטרה למנוע שימוש בריסוס ובהשלכותיו. אנו בתחילתו של התהליך. נעקוב שוב בחודשים אפריל/מאי. אם יידרש גיזום, הוא ייעשה באמצעות כלי גינון.
הכבישים המשתתפים בפיילוט הם כביש 97, מכיכר וואסט עד מסעדה, כביש 7899, מבני יהודה ועד גשור, כביש 98 מרמג"ש צפונה, בין הק"מ ה-34 ל-37.
שמש שמייצרת חשמל חוסכת כסף ושומרת על הסביבה. נושא הגגות הסולריים בבניין המועצה והחכ"ל נבחן כעת והמועצה מבצעת סקר לקביעת היתכנות להצבת קולטי שמש לייצור חשמל על מבני הציבור.
שתהיה לנו שנה ירוקה ובריאה!
אולי יעניין אותך גם:
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…
-
נסיעה על הרצף
ילדי האוטיזם מסוגלים, רואים, שומעים וחשים את הסביבה. הם שונים, אך הם שווים וראויים, כמו…
-
החיים על יד
זה תמיד ליד, כמו הטלוויזיה, שאני בוהה בה ולא באמת מסתכלת עליה. לפעמים, אני דוחקת…