הקורבן תמיד מתלונן, מאשים, או מתרץ וזה תמיד תלוי בגורם חיצוני. היוצר ישאל: "איך כן?" ויבדוק: "היכן אני נמצא עכשיו? לאן אני רוצה להגיע?"
אלון אולמן אומר שטכניקות צריכות להתלבש על מהות. טכניקות שלא יושבות על מהות – לא יעזרו. מהות של התנהגות שנובעת מתפיסה של יוצר ולא קורבן. הקורבן תמיד מתלונן, מאשים, או מתרץ וזה תמיד תלוי בגורם חיצוני. היוצר ישאל: "איך כן?" ויבדוק: "היכן אני נמצא עכשיו? לאן אני רוצה להגיע? היכן נמצאים האנשים, הידע, הסביבה, הכלים והמוטיבציה שיעזרו לי להגיע לשם?".
מנצחים יודעים שהם כותבים את התסריט של עצמם. הם לוקחים אחריות ושליטה בחייהם. השאר תלויים בנסיבות, (אלון אולמן). כדאי וקל יותר לחיות בין המצוינים. אבל, צריך להגיע אליהם. להיצמד לגלגל של ה"רוכב" המוביל. לא להתחרות בו: להידבק אליו ו"להדביק" ממנו. לזה קוראים סביבה מנצחת.
בשיחות ההורים, המורה פוגש כל מיני תאוריות שהורים מאמינים בהן ונוהגים על פיהן. חשוב לכל הורה לראות את הילד שלו עושה למען ההצלחה, למען תחושת המשמעות. כדי להגיע למשמעות אמתית ומלאה, כל אדם זקוק למשמעת, (עומרי שטרית, בספרו "משמעת ומשמעות"). מאוד קל להיתפס לאבחונים והקלות. למצוא איפה אני מתקשה. מה אני לא מסוגל? זה בלשונו של אלון גל "להישאר באזור הנוחות". האם שם אתם, ההורים, רוצים לראות את ילדכם בעוד עשור? האם לא רצוי וכדאי לתת לילדים את הכלים לחוסן נפשי, להטמיע אמונה בכוח העשייה ואמון מלא ביכולתם להתגבר על הקשיים?
להיאבק ולאבק
"להיאבק" הוא מושג שמבקש מאבק, להילחם בחולשה, באותו קול שמושך אותנו למטה. "לאבק", אנחנו חושבים שאנו מורידים אבק בניקיון רק מעל רהיטים, ביום ניקיון, בזמן שחשובה לנו הנראוּת של החומר. ביחד, תורידו את האבק ממחשבות המחלישות את הילדים ותנו ברק לילדים בעזרת אמונה שלמה שהם מסוגלים. אל תחפשו איפה ניתן לתת להם הקלות, כי בחיים כמעט שאין דבר כזה.
כשהייתה בת 15, בתי באה ואמרה: "תראי, זו שיש לה הקלות קיבלה 95. אם תעשי לי אבחון, גם אני אקבל הקלות. לימדתי אותה שאם קיבלה 80 ללא הקלות, זו ההצלחה שלה. הצלחה מלאה שלה של 80% והמאבק שלה להגיע ל-100 זה רק עוד 20%. זה ממש אפשרי, גם אם נתקדם ב-5% בכל חודש של למידה. היום, עם מאבק לא קל להגיע להישגים גבוהים בתיכון, בתי לומדת לתואר ראשון בפסיכולוגיה בגאון, שהצליחה בזכות עצמה. הורים יקרים גם ה-cbt אומר במפורש ש"הכול בראש".
ביחד, ניתן לילדים שלנו את הכלים להאמין שהם מצוינים, שהכול קטן עליהם. ניתן להם את הכלים להילחם בקשיים ולהרגיש מנצחים.
* למען הסר ספק, ד"ר מרום אינה עוסקת ברפואה
אולי יעניין אותך גם:
-
עיתונות או פפראצי
בגיל 92, נסגר הצמצם בפעם האחרונה על דוד רובינגר, גדול צלמי העיתונות בישראל. כל התעשייה…
-
פסיבי או אקטיבי
אחת ההחלטות המכריעות בניהול עסק היא בחירת רואה החשבון. האם הוא מעורב? האם יתריע על…
-
"ההיית או חלמתי חלום?"
שנה אחרי שנה, מוביל "בית הספר לבלט אניעם" את תלמידותיו לפסגת הבלט הקלאסי העולמי והן…