לאחר כ-15 שנה של חפירה וקימום בית הכנסת, ייפתח באופן רשמי לקהל הרחב אחד האתרים המרשימים במדינת ישראל – עין קשתות
הרגע הזה מגיע אחרי 15 שנים של פיתוח אחד האתרים המיוחדים והיפים ביותר בארץ, אם לא בעולם – אתר המורשת הלאומי עין קשתות. האתר, על גולת הכותרת שבו, בית הכנסת העתיק שקומם מחדש, ייפתח באופן רשמי לקהל בחול המועד סוכות ויאפשר לחוש ולהכיר את ההיסטוריה היהודית מתקופת התלמוד והמשנה במלוא עוצמתה. אתם מוזמנים לצאת למסע אל העבר, המסופר באמצעות אבנים מהמאה השישית לספירה.
פז בן דוד, תיירות גולן
שרידי הכפר היהודי התגלו לראשונה בסוף המאה ה-19, על ידי לורנס אוליפנט, סקוטי נוצרי חובב ציון, אשר תיאר אותו ביומן המסע שלו "אני רואה באתר החורבות של אום אל-קנאטיר את מיטב התגליות שגיליתי עד היום ולדעתי, הוא ראוי מאוד לעוד ביקור ולבדיקה מדוקדקת יותר". 120 שנה עברו מאז ועד לשנות ה-2000, בהן החליט ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, בהמלצה של פרופ' חיים בן דוד, לחפור באתר ולגלות מה קבור מתחת לגל האבנים השומם. עם תחילת החפירות, החלו החוקרים להבין עד כמה מפואר, גדול ומיוחד הוא בית הכנסת העתיק, שחרב ברעידת האדמה, בשנת 749 לספירה וכל אבניו המקוריות נותרו במקום, כעדות לחיי הקהילה היהודית המשגשגת מתקופת התלמוד והמשנה ומנציחות את העדות לקשר העמוק שלנו לחבל ארץ זה.
במתחם נמצאו כל האבנים המקוריות של בית כנסת עתיק מתקופת התלמוד והמשנה, שנראה למראית עין כגל אבנים. בתוכו, התגלתה היכלית ארון קודש מפוארת, המעוטרת בנשר ובמוטיבים מתוך בית המקדש, כמו מנורה, עלי גפן, שופר ולולב
מאז, במשך 14 שנים, ביוזמת אלי מלכה ובהובלה אישית שלו כפרויקט דגל של המועצה, בוצעו קימום בית הכנסת, הקמת מבנה מבואה לקליטת המבקרים, הנגשת האתר על כלל מרכיביו – בית הכנסת, הכפר היהודי והמעיין לקהלים שונים, שבילי הליכה, שיקום בית המעיין והקשתות והנגשת אזור בית הכנסת. כמו כן, פיתוח התוכן ותכנון מערכות המחשה, להעברת המידע הארכיאולוגי-מורשתי הגלום באתר.
מבנה בית הכנסת הוקם במאה ה-6 לספירה (כ-500 שנה לאחר חורבן בית המקדש השני) ושימש את יהודי הכפר. בית הכנסת היה מוקד חיי הקהילה והוא שימש לתפילה, קריאה בתורה ולמגוון פעילויות ציבוריות.
אחד הגילויים המרשימים ביותר הוא היכלית ארון קודש מפוארת, המעוטרת בנשר ובמוטיבים מתוך בית המקדש, כמו מנורה, עלי גפן, שופר ולולב. ההיכלית השתמרה כמעט בשלמותה, למרות רעידת האדמה אשר פקדה את האזור במאה ה-8 לספירה. באזור התגלו שרידי בתים מהכפר היהודי הנטוש שהיה במקום. בנוסף, נמצאו הקשתות המפורסמות על שמן נקרא המקום. המעיין תחת הקשתות סיפק מקור פרנסה וחיים לתושבי הכפר בימי עבר.
הכפר היהודי הוא אחד מבין כ-30 כפרים יהודיים שהתקיימו בגולן בתקופת התלמוד,
אתר של מורשת לאומית
חפירת וקימום בית הכנסת נעשו בשיתוף פעולה של יהושע דריי, מומחה לשחזור טכנולוגיות עתיקות והארכיאולוגים, פרופסור חיים בן דוד ואילנה גונן.
מספר דריי: "בחפירה ובקימום של בית בית הכנסת, נעשה שימוש בטכנולוגיה חדשנית. מעל חורבות בית הכנסת, הוצב עגורן, על גביו הותקנה מצלמה ובעזרתה תיעדנו והשבנו למקומן את אבני בית הכנסת, לאחר שסקרנו אותם דיגיטלית, באופן תלת-ממדי וזה סייע לנו בניתוח והבנת המבנה. בסיום תהליך הקימום, בית הכנסת כפי שניתן לראות עכשיו, עומד במלוא קומתו הראשונה".
האתר, שנבחר כאחד מאתרי המורשת הלאומית של ישראל, יספק חוויית ביקור הכוללת בניין מבואה מרשים, הצופה מן הצוק אל בית הכנסת והנוף עוצר הנשימה של נחל הסמך והכנרת. הביקור יכלול סרט המסביר על תהליך קימום בית הכנסת, סיור רגלי, הכולל את המעיין ובית הכנסת.
מנהל אגף התיירות, בחברה הכלכלית גולן, שמוליק חזן: "אנו נרגשים לפתוח את האתר לקהל הרחב לחוויה עוצמתית, מרגשת ומלמדת של מורשת יהודית גולנית עתיקה. בחול המועד סוכות, האתר ייפתח לקהל הרחב ונקיים בו סיורים מודרכים וגם סדנאות יצירה לילדים. מחירי הכניסה יהיו במחיר הרצה לתקופה הקרובה. אנחנו מאמינים שהאתר הייחודי ימשוך קהל רב מכל הארץ".
בואו ליהנות מביקור מרתק בחול המועד סוכות:
שעות הפעילות: שלישי עד חמישי (25-27.9), בשעות 9:00-18:00, שישי, 28.9 -בשעות 9:00-16:00. סיור יוצא בכל שעה עגולה. סיור אחרון יוצא שעה לפני סגירה.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מבלים בחול המועד סוכות בתיירות אורטל
תיירות קיבוץ אורטל מזמינה את כל המשפחה לבלות בחי-טל וביקב אורטל בחול המועד סוכות. בחי-טל…
- עין זיוון
קיבוץ שהוקם ב-1968 בצפון הגולן.משהו ייחודי: הקיבוץ הראשון במדינה שהופרט, בעל מטעי הדובדבן הגדולים במדינה.מקורות…
-
80 לקיבוץ עין גב
לרגל ציון יום הולדת 80 לקיבוץ עין גב, התקיים בכפר הנופש עין גב, טקס הסרת…