תערוכת תמונות מפסליו של הפסל עזרא אוריון מוצגת כעת ב"בית הנסן", טלביה, ירושלים. אוריון נלחם בגולן, פעמיים, והאנדרטה ב"מצפה גדות" היא מעשה ידיו
מאת: ערן מאיר, ארכיון הגולן. תמונה: מתוך אתר לזכרו של עזרא אוריון https://ezraorion.org, חפשו גם ביוטיוב – פיסול במשורה
היה היה בירושלים בית חולים, למצורעים. לימים, הבריאו החולים והחדרים התמלאו קולות אחרים, של בית קפה וסדנאות חינוכיות, וגם תצוגות אמנותיות.
למקום קוראים היום "בית הנסן", בשכונת טלביה, בירושלים. עד לתחילת חודש אפריל, מוצגת בו תערוכה ושמה "מרחב ממוסגר", ובה מבחר תמונות מפסליו של הפסל עזרא אוריון. זהו ניסיון מאוד תחום ומאוד ממוסגר, להכניס אל החדרים הקטנים במבנה מהמאה ה-19 פסלי ענק שהציב אוריון ברחבי הארץ והעולם.
גם מי שאינו מומחה לאמנות יכול להתרשם שהקו המחבר בין היצירות המוצגות הוא הקו בין שמים לארץ. אוריון הציב מונומנטים גבוהים, בולטים בנוף. כזה הוא למשל פסלו "זהות", צמד עמודים לבנים, בכניסה לירוחם שבנגב. אוריון היה אמן מדברי, רבות מיצירותיו מוצבות בנוף הצחיח של הנגב ואזור ים המלח, אבל יש גם אחרות. למשל, גרם המדרגות ההפוכות בכניסה לשכונת גבעת מרדכי, בירושלים, ששמו "מעלות" ובפי תושבי הסביבה מכונה "סולם יעקב".
לא רק בארץ, אלא גם בעולם הותיר אוריון חותם. הידוע שבהם היא מדרגות אבן שהציב בבקעת רכס האנפורנה שבנפאל (ההר החקוק בתודעה הישראלית עם אסון סופת השלגים בו נהרגה הנווטת תמר אריאל ושניים מחבריה). היומרנית שבעבודותיו ביקשה לפרוץ אל מעבר לגבולות כדור הארץ. אוריון שיגר קרן לייזר אל מרחבי החלל, עבודה אותה כינה: "פיסול בין–גלקטי". הוא אפילו ניסה לשכנע את נאס"א לשלב משימת פיסול לרכבי החלל שיונחתו על המאדים.
בין המונצחים למנציח
אבל מה לנו כי נדרשנו לעניין זה? ומה הקשר ל"שישי בגולן"?
התשובה מחזירה אותנו מהרי ההימליה אל מעלות הגולן. כל הנוסע בכביש העולה מגשר בנות יעקב לבית המכס, רואה את אנדרטת הבטון המתנשאת באתר ההנצחה המכונה "מצפה גדות". באנדרטה זו, מונצחים חללי חטיבה 3 (אז החטיבה המרחבית שאל מול הגולן), שנהרגו בקרבות מלחמת ששת הימים ולאחריה. האתר עצמו יושב על מקומו של מוצב סורי בשם מורתפע. ביום הראשון ללחימה בגולן, יום שישי, 9.6.67, איבדה החטיבה מעל 30 לוחמים בקרבות בסביבה זו. מוצב מורתפע עצמו נכבש ללא קרב למחרת, על ידי כוח של הסיירת החטיבתית. מפקד הסיירת במלחמה היה… עזרא אוריון. במלחמת יום הכיפורים, כבר היה אוריון מפקד גדוד בחטיבה ויחד עם חייליו החזיקו את קו המוצבים במזרח הגולן. יש הרבה אנדרטאות מרשימות בארץ, וגם בגולן, אבל זו מיוחדת בקשר שבין המונצחים למנציח.
האנדרטה מורכבת ממשולש בטון גבוה, למרגלותיו רחבת הנצחה ובה שמות הנופלים. תעלות בטון, דמויות תעלות לחימה במוצבים, מוליכות אל הרחבה. סביב מבנה הבטון פיזר אוריון דוקרני פלדה, ממש כמו אלו שמכינים היום האוקראינים כדי לעצור את הטנקים הרוסיים.
מבט מגובה הרחפן יוצר אולי דימוי של הבקעת קו הביצורים הסורי.
כשמביטים מלמטה אל משולש הבטון, אי אפשר שלא להיזכר בשורה משירו של יובב כ"ץ על הילדה מגדות: "הביטי למעלה, בתי, אל ההר/ ההר שהיה כמפלצת". לעזרא היה חלק בחיסולה של המפלצת. אבל רוב עשייתו לא היה בשדה הקרב, אלא בשדה האמנות
כשמביטים מלמטה אל משולש הבטון, אי אפשר שלא להיזכר בשורה משירו של יובב כ"ץ על הילדה מגדות:
"הביטי למעלה, בתי, אל ההר/ ההר שהיה כמפלצת".
לעזרא היה חלק בחיסולה של המפלצת. אבל רוב עשייתו לא היה בשדה הקרב, אלא בשדה האמנות. הוא נפטר, בשנת 2015.
התערוכה מוצגת עד 2.4.22. הכניסה ללא תשלום.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
ברוהאוס הגולן
לאחר שבירת הדאבל בוק של מבשלת הגולן זכתה במדליית כסף בתחרות בירה בינלאומית בגרמניה, עכשיו…
-
ארכיון הגולן
"מדינה ללא ארכיון היא מדינה ללא היסטוריה ומדינה ללא היסטוריה היא מדינה שאין לה עתיד"…