בעין זיוון בגולן ובהרי הגליל העליון מרוצים מהטמפרטורות הנמוכות – מנות הקור מועילות למטעי הפרי וכרמי היין, אך מגדלי האבוקדו בגליל ומגדלי הפלפל בערבה התיכונה חוששים מהטמפרטורות הנמוכותו הקרה
ישנם חקלאים המברכים על הטמפרטורות הקרות ששררו השבוע בשטחי הגידול בכל רחבי הארץ וישנם כאלו שלא. מזג האוויר הקר שימח את חקלאי עין זיוון בצפון רמת הגולן, 961 מטר מעל פני הים, שם קמו לבוקר קר עם טמפרטורה של 2 מעלות צלסיוס וכפור שכיסה את כרמי היין ומטעי הפרי הנמצאים בתרדמת החורף. גם מגדלי הפירות הנשירים בהרי הגליל מרוצים.
"טמפרטורות נמוכות טובות לעצי הנשירים שמקורם אירופי והם אוהבים קור. הפירות יגדלו משובחים ויפים", אומר מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, ירון בלחסן.
מנהל המטעים והכרמים בקיבוץ עין זיוון, אלכס קודיש: "הקור משביח את הפירות הנשירים ואת כרמי היין שזקוקים לעוד גשם והרבה מנות קור, המהוות את התנאים האידאליים לגידולי מטעי הנשירים והכרמים שיביאו לפירות גדולים, יפים ומתוקים בעונת הקטיף בקיץ,
"בישראל, יש פירות טובים, נקיים, המטופחים במטעים, עם פיקוח. עקב כל הווירוסים והמחלות בחו"ל, אני ממליץ לצרוך רק פירות טריים תוצרת הארץ, כמסורת ט"ו בשבט המקורית ולחדול מצריכת הפירות היבשים, המיובאים, שאין בהם ערכים בריאותיים, או ויטמינים שמתחמצנים ונהרסים בתהליך הייבוש. אכלו רק פירות טריים תוצרת ישראל, בריאים ומשובחים".
מגדלי האבוקדו מודאגים
מגדלי האבוקדו, הנמצאים כעת בקטיף, פחות מרוצים מהקרה. אמיר בכר, מנכ"ל "אבוקדו גל", של החברה לפיתוח הגליל, מתייחס ללילה שבין שלישי לרביעי: "בחצות, צנחה הטמפרטורה למינוס שתי מעלות ובהמשך גם למינוס שלוש. רק בחמש לפנות בוקר, חדרה עננות והטמפרטורה עלתה מעל לאפס. למרות שנראה כרגע כי לא נגרם נזק ישיר לגידולי האבוקדו, נוכל לאמוד את הנזקים רק בעוד מספר ימים, אז תיראה השפעת הקרה על הפרי. אנו מודאגים ובהחלט נערכים לכיסוי המטעים ברשתות נגד הקרה, למרות שלא נוכל לכסות את כלל השטחים".
גם בערבה מודאגים מהטמפרטורות הנמוכות. אילון גדיאל, מנהל מו"פ ערבה תיכונה וצפונית–תמר, אומר כי השבוע שררה קרה באזור הערבה, עם טמפרטורות מתחת לאפס וקיימת סכנה כי הצמחים יקפאו.
מנכ"ל מועצת הדבש, אופי רייך, אומר כי הדבוראים נערכו לשלג הצפוי בפסגות הגבוהות בגליל, בגולן ובירושלים, הידקו את גגות הכוורות וחיזקו אותן לנקודות ההצבה: "השלג הצפוי, מנות הקור והמשקעים הרבים צפויים להיטיב עם הטבע ובעיקר יבטיחו את פריחות האביב והקיץ, שיביאו שפע ימי אגירה וכמויות גדולות של דבש".
סמנכ"ל תזונה במפעל "צמח תערובות", המייצר מזון מובחר לבעלי חיים, אשר בראון, אומר כי כאשר הטמפרטורות צונחות מתחת לאפס ישנם ענפי גידול המוסיפים תוספת מזון לבעלי החיים, בכדי שיוכלו לייצר אנרגיה ולחמם עצמם, כמו פרות ברפת החלב, שם מוסיפים כ-5% תערובות למזון הרגיל. גם בבקר לבשר, הרועה במרעה, נותנים הבוקרים תוספות מזון וכן מגדלי ההודים. לולי התרנגולות מחוממים בחורף בטמפרטורה מבוקרת ושם אין שינוי בכמות המזון.
הווטרינרית ד"ר עדי אילון–גלעד, מ"צמח תערובות", מתייחסת גם לתחום חיות המחמד: "חתולים וכלבים עושים מאמץ גדול בחורף לשמור על טמפרטורת גוף קבועה. כשקר וגשום, יורדת גם טמפרטורת הגוף של בעלי החיים. גורים צעירים ובעלי חיים זקנים וחולים רגישים יותר ובכדי לשמור על בריאותם בקור השורר כעת, יש להוסיף להם בכמות המזון, מאחר שצריכת האנרגיה שלהם עולה בכדי לשמור על חימום הגוף. כמובן, לא לשכוח לספק לבעלי החיים מים טריים גם בחורף ולדאוג להם למקום חם ויבש".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
קטניות או לא להיות
הערך התזונתי של קטניות והשפעותיהן על השמנה ובריאות. מעצם היותן עשירות בסיבים, מסייעות הקטניות לאזן…
-
לא קודחים לפני שמדברים
בגיליון האחרון של 'שישי בגולן' (11.4.14) הופיעה כתבה (עמ' 36) בנושא 'אוצרות הטבע של הגולן'…
- היה או לא היה: פינוי ישובי רמת הגולן במלחמת יום הכיפורים
קשה לבחון מבעד לעדשת הזמן את מוצאותיה של החלטת הממשלה על פינוי יישובי הגולן ערב…