האם חשוב שיהיו בגולן מיזמי סטרט-אפ מוצלחים? לפני שניתן תשובה לשאלה חשוב שנבין מה ההגדרה של סטארט-אפ
ההגדרה הנכונה לסטארט-אפ היא: ארגון זמני, שנועד לפתור בעיה בצורה יצירתית על מנת ליצר מודל עסקי מוכח ולהפוך לחברה גדולה ומצליחה
הסטטיסטיקה לגבי מספר המיזמים שלא מגיעים לקו הסיום משתנה כל הזמן, אבל אין ספק שאחוז קטן בסוף מגיעים להיות חברות גדולות ומצליחות. חלקם נסגרים, חלקם נמכרים וחלקם הופכים להיות חברות קטנות ובינוניות. איך שלא הופכים את המשוואה, סטטיסטית, במידה שיהיו היום בגולן 30 מיזמי סטארט-אפ רציניים, שעובדים נכון, בעוד כשנתיים יכולים להיות בגולן עוד מאות מקומות עבודה. מספיק שחברה אחת באמת תצליח ותרצה להישאר בגולן ויש כאן דחיפה לתעסוקה וקליטה של צעירים ובנים חוזרים, שרוצים לשלב עבודה ברמה גבוהה עם איכות חיים.
לשמחתי, הגולן נמצא בהחלט בדרך הנכונה. הפיתוח של תחבורה ציבורית מדהימה עם חיבורים לרכבת ולערים מרכזיות, בניית קהילה של יזמים, מקומות עבודה שיתופיים ועוד עשייה ענפה – זו הדרך הנכונה. יש מודלים ממקומות רבים בעולם, בהם הצליחו להפוך פריפריות רחוקות לבית גידול מדהים של סטארט-אפ וגם בגולן זה אפשרי.
המהלך הכי נכון הוא לערוך הסכם מייסדים אצל עו"ד המתמצא בתחום. הסכם המייסדים הוא כנראה ההסכם הרציני הראשון שחותמים עליו ורוב האנשים מתייחסים אליו בקלות ראש, למרות שבהמשך הדרך, הוא יהיה בעל חשיבות עצומה
בפינה שלנו נעסוק בכל שבוע בנושא אחר ואתן עצות מעשיות מניסיוני להקמת סטארט-אפ מוצלח.
השבוע נדבר על אחד הדברים הכי חשובים במיזם – שותפים. שותפים שעובדים בסינרגיה נכונה, בלי בעיות אגו, יכולים להתמודד מול כל אתגר. משקיעים רבים משקיעים ביזמים יותר מאשר במוצר. אז על מה צריכים לדבר השותפים, רגע לפני שנכנסים לרכבת ההרים? המהלך הכי נכון הוא לערוך הסכם מייסדים אצל עו"ד המתמצא בתחום. כיום, יש הרבה משרדים שנותנים שירות זה ועוד הרבה שירותים בחינם ואת הכסף משלמים באחוזים בודדים, או לאחר שמגייסים. הסכם המייסדים הוא כנראה ההסכם הרציני הראשון שחותמים עליו, כאשר מקימים את החברה ורוב האנשים מתייחסים אליו בקלות ראש, למרות שבהמשך הדרך, הוא יהיה בעל חשיבות עצומה.
נקודות למחשבה
מספר נקודות חשובות שההסכם צריך לקחת בחשבון: איך מתחלקים האחוזים, איך מתקבלות ההרחלטות, מה קורה אם מייסד עוזב את החברה, או לא עומד בהתחייבויות, מהו התפקיד המוגדר של כל יזם, רמת המחויבות וכמות השעות שהוא מקדיש למיזם בשבוע, איך ניתן לפטר מייסד, סודיות ואי-תחרות. ישנם עוד הרבה נושאים, אבל אלו העיקריים. עוד נושא חשוב מאוד שיש להכניס להסכם הוא כמות ה"ווסטינג" וה"כליף" שיש לכל אחד.
כליף (Cliff) – הזמן בו תקבלו את הקצאת האופציות הראשונה שלכם. גם אם יש לכם הסכם אופציות והחלטתם לעזוב את החברה לפני שהגעתם לתאריך ה"כליף", לא תהיו זכאים אף לא לאופציה אחת!
וסטינג (Vesting)– תקופת ההבשלה לקבלת הסכם האופציות שלכם.
דוגמה: אם קיבלתם 6,000 אופציות וסטינג לשלוש שנים וכליף לשנה – זה למעשה אומר שבסיום השנה הראשונה (כליף) תקבלו 2,000 ומאותה נקודה, אחת לרבעון, תקבלו את החלק היחסי. אם נפרדתם מהחברה לפני הכליף, לא קיבלתם כלום. אם נפרדתם מהחברה לפני סיום הווסטינג, איבדתם את הזכות לקבלת אופציות בהמשך.
למעשה, רק אם תרמתם למיזם 3 שנים, קיבלתם את כל 6000 המניות שלכם על פי ההסכם. הכליף והווסטינג נועדו להגן על החברה מפני חלוקת רווחים לעובדים, שלא הספיקו לתרום משמעותית לחברה וחתכו ממנה מוקדם.
חשוב מאוד שהיזמים יחתמו על הסכם מייסדים כבר בתחילת הדרך, כדי לתאם ציפיות ולא להגיע למצב שבאמצע העבודה על המיזם יש חילוקי דעות. האם ניתן להקים סטארט-אפ מוצלח בלי שותפים? לדעתי האישית – לא. מזמין אתכם, יזמים מהגולן, לשאול אותי כל דבר. אשמח לשתף מהידע והניסיון שלי לקדם סטארט-אפ בגולן.
alon@guiderr.com
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- 5 טיפים לחיזוק הקשר הזוגי
מי שחושב שקשר זוגי מתקיים מעצמו - שיחשוב. כל קשר, ובמיוחד קשר זוגי, צריך עבודת…
-
טיפים וטיפטופים לחורף חם ובטוח בגולן
הכן רכבך לחורף? בהחלט, אבל לא רק. החורף הגולני מחייב היערכות מקיפה, ורגע לפני, זה…