שמוליק שוורץ, עשר שנים בגולן ולפני כן חמש שנים בגוש קטיף, הוא מנהל מכינת 'נטעים' במסגרת המדרשה למנהיגות ואחריות חברתית מיצר. את הרעיון לתוכנית המשלבת חקלאות, חיי קבוצה, מעורבות קהילתית וציונות, הוא הביא אתו מהערבה
שמוליק שוורץ, מנהל מכינת 'נטעים' במסגרת המדרשה למנהיגות ואחריות חברתית מיצר, הוא האורח בשישי שלנו להפעם. שמוליק נשוי לבת עמי, בת הגולן מחספין ואב לשלושה ילדים – מעין בן 9.5, מור בת 7 והדר בן 3. הוא גדל ביקיר שבשומרון והגיע לגולן ב- 2004 אחרי חמש שנות מגורים בגוש קטיף.
מה אתה הכי אוהב בגולן?
את המרחבים הגיאוגרפיים והאנושיים ואת האפשרות ליצור וליזום תכניות חדשות.
אם היה משהו אחד שיכולת להעתיק מתל אביב לגולן, מה הוא היה?
תל אביב לא חסרה לי. יחד עם זאת, היות ושאלת, כשאני חושב על זה הייתי שמח לכמה אלמנטים תל אביביים בגולן. קשה להצביע על משהו ממוקד, אולי משהו מסערת החיים שם, מהתסיסה התרבותית.
במה עסקת לפני ניהול תכנית נטעים?
עבדתי מספר שנים כרכז פדגוגי במכינה הקד"צ במיצר, ולפני כן ריכזתי את מרכז הסמינרים במדרשת הגולן.
איך התגבשו הרעיון והתוכנית שהובילו להקמת תכנית נטעים?
לפני ארבע שנים ישבתי עם הנהלת מדרשת מיצר וחשבנו כיצד להוביל מהלך חינוכי ערכי חדש ומקורי שיפרוץ את גבולות המוכר והידוע. הבאתי מהערבה את רעיון השילוב של חקלאות, חיי קבוצה, מעורבות קהילתית והרחבת אופקי למידה בסוגיות ציוניות, יהודיות וחברתיות. קיבוץ אורטל היה היעד הראשון אליו פנינו, ומשהתרשמנו מגודל הביקוש והצימאון אצל שכבת גיל בוגרי הצבא למענה ערכי וחברתי, הרחבנו אט אט את התכנית לארבעה קיבוצים נוספים ברחבי הגולן.
האם אתה מאמין שבוגרי נטעים ישתלבו בנוף הגולני כתושבים ביישובים לאחר סיום המכינה?
אני לא מסתפק רק באמונה אלא אנו גם פועלים נמרצות כדי שהתהליך הזה יישא פרי. החוויה החיובית הצרובה אצל בוגרי התכנית מהחיים בגולן אינה נשכחת במהרה. קיבוצים שיחד איתנו עמלים על ביסוס הקשר ארוך הטווח כבר רואים פרי, וזו תופעה שעוד תלך ותתרחב בשנים הבאות ללא ספק.
התוכנית יוצרת גם חיבור בין הציבור הדתי לחילוני בגולן או שזו לא מטרה מבחינתכם?
ראשית, גם בתכנית עצמה ישנם שילובים בין צעירים חילוניים לדתיים. אנחנו לא מרימים על נס את בשורת החיבור בין המגזרים. אנו מאמינים בהיווצרות חיים טבעיים והרמוניים הנושאים בחובם קונפליקטים ומתחים בריאים. שנית, הקבוצות נחשפות במהלך שהותן בגולן לקהילות ולמרצים מהגולן דתיים וחילוניים ובכך תורמים לקיום דיאלוג חי ותוסס. בליבת חזון התכנית לא מצויה המטרה לחבר בין דתיים לחילוניים בגולן אך אין ספק שעצם הימצאות קהילות צעירים מופלאים שכאלו בקהילות, יש בזה מן התרומה העקיפה לעניין.
מה אתה אוהב לעשות בזמנך הפנוי?
אני משתדל לשמור כל הזמן על מתח למידה וקריאה מגוון. שוהה עם משפחתי. אין הרבה זמן פנוי מעבר לזה. סה"כ אני אדם די בנאלי. לא עושה דברים מרגשים מדי.
אתה מתנדב בפרויקט כלשהו?
לצערי כיום כבר לא באופן רציף וסדיר. הייתי מספר שנים בצוות ההקמה של בית החינוך 'שיר חדש'. העשייה הזו הייתה מעומק המיית לבי ותפיסת עולמי החינוכי. לצערי נאלצתי לפנות את מקומי בשל חוסר בזמן ובשל אמונה בהתעצמותו וצמיחתו של המקום גם בלעדיי.
מה אתה הכי אוהב לקרוא ב"שישי בגולן"?
את המדורים של מיקי נירון. מה השאלה בכלל?